Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Υπέρ της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο ο Ντάισελμπλουμ

Υπέρ της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο ο Ντάισελμπλουμ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπέρ της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο ο Ντάισελμπλουμ

Από την Ειρήνη Χρυσολωρά.   Στοίχημα υπέρ του «θριάμβου της ελπίδας επί της εμπειρίας» του παρελθόντος έβαλε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εθεσε ως κοινό στόχο Ελλάδας και Ευρωζώνης την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το μνημόνιο, στο τέλος του προγράμματος, αλλά πρόσθεσε ότι για να πετύχει αυτό «θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά».

Οπως εξήγησε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρέπει «η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να κυλήσει ομαλά και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές. Ολα αυτά χρειάζεται να συμβούν. Δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο». Πρόσθεσε, τέλος, ότι αυτά είναι εφικτά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Eurogroup τον Ιανουάριο, επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με ξεκάθαρο στόχο να υποστηρίξει τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να προσφέρει ως προοπτική την «καθαρή έξοδο», στην οποία αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη. Μάλιστα, μίλησε για «επιστροφή της εμπιστοσύνης και της προοπτικής» στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο ότι θα υπάρχει εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια περίοδο, όπως στις άλλες χώρες, που είχαν μνημόνιο. Θα υπάρχει αυτονομία, είπε, αν και διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της Ευρωζώνης δεν υπάρχει, ούτως η άλλως, πλήρης αυτονομία.

Δεν έκανε καμία αναφορά σε ειδικό καθεστώς παρακολούθησης στο οποίο είχε αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στις χθεσινές συναντήσεις.

Για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε χθες οτι αναμένεται να ξεκινήσει συζήτηση για έναν μηχανισμό εποπτείας μετά την «καθαρή έξοδο».

Σε πρώτο πλάνο ο κ. Ντάισελμπλουμ έβαλε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώς το τέλος του χρόνου. «Τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα» είπε, προσθέτοντας ότι εφόσον τελειώσει η αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Σχετικά με το χρέος, επανέλαβε ότι το Eurogroup έχει δώσει μια υπόσχεση στην Ελλάδα ότι «αν τελειώσει το πρόγραμμα και χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση, θα τη δώσει». Εξάλλου, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι από το 2014 υπήρχε συζήτηση για το χρέος και ότι αν τότε είχε ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, «θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα». Εξάλλου, εκτίμησε ότι η γερμανική στάση δεν θα αλλάξει μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Φανερά ικανοποιημένος εμφανίστηκε, άλλωστε, για το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη, παρά τις δύσκολες στιγμές. «Το να είναι η Ελλάδα μέσα στην οικογένεια της Ευρωζώνης ήταν και η αφετηρία μου και ο τελικός μου στόχος», είπε.

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα για το αν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2018, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να παραπέμπει στον προϋπολογισμό και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποστηρίζει ότι τα μέτρα που υποαποδίδουν θα αντισταθμιστούν από αυτά που υπεραποδίδουν.

Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στο συνέδριο του Economist, προέβλεψε ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα ξεπεράσει τον στόχο και θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,1-2,2% του ΑΕΠ και ότι το 2018 θα επιτευχθεί το 3,5% του ΑΕΠ.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text