Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Δηλώθηκαν 4,3 δισ. ευρώ κρυμμένα χρήματα – Έξυπνη εφαρμογή κατά της φοροδιαφυγής

Δηλώθηκαν 4,3 δισ. ευρώ κρυμμένα χρήματα – Έξυπνη εφαρμογή κατά της φοροδιαφυγής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δηλώθηκαν 4,3 δισ. ευρώ κρυμμένα χρήματα – Έξυπνη εφαρμογή κατά της φοροδιαφυγής

Από τον Παναγιώτη Στάθη.

Ποσό πάνω από 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς, αποκαλύφθηκαν μέσω του προγράμματος εθελούσιας αποκάλυψης κρυμμένων χρημάτων, η ισχύς του οποίου λήγει αύριο 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης εισοδημάτων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016, έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και πήρε παράταση μέχρι και αύριο. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2017 είχαν υποβληθεί πάνω από 260.000 αιτήσεις, με αποκάλυψη εισοδημάτων πάνω από 4,3 δισ. ευρώ και βεβαιωθέντες φόρους πάνω από 340 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος (Star) "η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να πατάξει τα νοσηρά φαινόμενα που ταλανίζουν τη χώρα μας για πολλές δεκαετίες. Στη μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής διαθέτει πλέον ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο. Μια έξυπνη εφαρμογή που αναπτύχθηκε αποκλειστικά χωρίς προμήθειες και αναθέσεις χιλιάδων ευρώ σε εταιρίες ιδιωτών".

Αυτοματοποιημένο σύστημα

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μέσω του οποίου η αρχική εκτίμηση της φοροδιαφυγής γίνεται, από ενάμιση χρόνο μέχρι σήμερα, σε περίπου μια εβδομάδα. Η συγκεκριμένη έξυπνη εφαρμογή ανοίγει "πόρτες" κατά τις αρχές που θεωρούν ότι μέσω των συστημάτων και της ομαδοποίησης των λιστών καταθετών εξωτερικού, μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους κατά του αδήλωτου χρήματος.

Άλλωστε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

- Από όλες τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ), έχει βεβαιωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2017 περίπου 715 εκατομμύρια ευρώ.

- Από τα τελωνεία το 2016 περίπου 434 εκατομμύρια ευρώ και το πρώτο πεντάμηνο του 2017 164,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό όμως που έχει μπει στο δημόσιο ταμείο από τις λίστες είναι περίπου 90 εκατ. άρα η εισπραξιμότητα είναι περίπου στο 13%. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα το 2015 αναδείχτηκε πρώτη χώρα στην Ε.Ε και το 2016, τρίτη σε κατασχέσεις παράνομων τσιγάρων. Πάντως για την πάταξη της φοροδιαφυγής οι αρχές έχουν δημιουργήσει μια ενιαία βάση δεδομένων με 1.270.000 ΑΦΜ.


Πηγή : capital.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text