Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Δίκη Siemens: «Χορηγίες σε πολιτικά κόμματα προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές»

Δίκη Siemens: «Χορηγίες σε πολιτικά κόμματα προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δίκη Siemens: «Χορηγίες σε πολιτικά κόμματα προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές»

Οι δωρεές της Siemens σε πολιτικά κόμματα, αλλά και οι σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα ήταν οι άξονες της κατάθεσης της πρώην γραμματέως του τελευταίου, Αικατερίνης Τσακάλου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού.

Η μάρτυς, η οποία έχει καταθέσει στο στάδιο της ανάκρισης αλλά και ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της για χορηγίες της Siemens προς πολιτικά κόμματα - «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές, όπως μου είχε πεί ο Χριστοφοράκος», αλλα και για «δώρα» προς πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την κυρία Τσακάλου, η νεολαία του ΠαΣοΚ είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ, ενώ χορηγία είχε λάβει και η Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Η ίδια μάλιστα επιβεβαίωσε το 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έφυγαν από τη Siemens προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο«Αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλα φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών (σ. σ. σύμφωνα με τη μάρτυρα αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens», είπε η κυρία Τσακάλου.

Η ίδια επανέλαβε τους ισχυρισμούς της για «δωρεές» (οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κτλ) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μάρεβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά και για ιδιαίτερες σχέσεις με τους Κώστα Γείτονα και Τάσο Μαντέλη. Αναφορά έγινε και στη ναύλωση ελικοπτέρου προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, ωστόσο η μάρτυς δεν ήταν σε θέση να πεί ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο. Η ίδια πάντως διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα δώρα δεν ήταν μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα και συνεπώς «δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες δωρεές. Ηταν περισσότερο για την προβολή της εταιρείας. Δεν μπορεί να πεί κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου της εδρας, η μάρτυρας έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη. «Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δύο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαλιστα νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πεί ο Χριστοφοράκος να βρώ τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης». Πάντως συμφωνα με την κ. Τσακάλου οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους». Η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο ο Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ προκειμενου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, μετα το 2006, ο Μιχάλης Χριοστοφοράκος φαινόταν να έχει μπεί σε διαδικασία αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων, και τότε της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε.

Πρόεδρος: Μήπως σκεφτήκατε οτι είναι ασφάλεια ζωής;

Μάρτυρας: Δεν έκανα τέτοια σκέψη. Αισθανόμουν απολύτως εκτεθειμένη. Αισθανόμουν ότι κινδύνευε η ζωή μου.

Εν συνεχεία η ίδια αναφέρθηκε στον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της τον Μάρτιο του 2015, αλλά και διάφορα περιστατικά μικρότερης σοβαρότητας, τα οποία της έχουν συμβεί και η ίδια τα συνδεει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

Αδίστακτος manager ο Χριστοφοράκος

Αναφερόμενη στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η Τσακάλου τον περιέγραψε εν ολίγοις ως έναν αδίστακτο manager. «Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ηταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Εκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε όλους τους κατηγορούμενους που γνωρίζει (Καραβέλα, Γεωργίου, Αθανασιάδη, Γιουνγκ) σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τον Πρόδρομο Μαυρίδη ο οποίος τότε ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, και που - όπως είπε - δεν είχε πολύ καλή σχέση με τον Χριστοφοράκο γιατί ήταν αντίθετοι χαρακτήρες. «Ο Μαυρίδης ήταν ευθύς ανθρωπος. Με αξίες, με αρχές. Δεν υπήρχε περίπτωση να κρεμάσει φίλο και όπως ήταν φυσικό σε αυτό το επίπεδο συγκρουόταν με έναν ξύλινο ηγέτη όπως ήταν ο Χριστοφοράκος. Ο Χριστοφοράκος ήθελε ο Μαυρίδης να διοικεί τις τηλεπικοινωνίες, αλλα δεν του επέτρεπε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του τμήματος. Ο Χριστοφοράκος έπαιρνε το 2% του τζίρου του τμήματος και το έστελνε στη Γερμανία. Ο Μαυρίδης ασχολιόταν να φέρνει πελάτες».

Το πρόγραμμα αμνηστίας

Οταν ξέσπασε η υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens έγινε στην εταιρεία ένα πρόγραμμα αμνηστίας στο οποίο κλήθηκαν να υπαχθούν πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, είτε πρόσωπα που γνώριζαν για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων. Τα πρόσωπα αυτά καλούντο να συνεργαστούν με την εταιρεία ή να διωχθούν. «Στην πραγματικότητα αυτό ήταν εκβιαστικό γιατί ποιος θα τα έβαζε με τη Siemens;». Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματος η κυρία Τσακάλου συνεργάστηκε με την εταιρεία Debevoise η οποία είχε αναλάβει τη διενέργεια ελέγχου στη Siemens. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, μάλιστα, είπε ότι ζητησε και έλαβε εγγράφως από την μητρική εταιρεία ότι δεν εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: tovima.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text