Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Κίνδυνος χρεοκοπίας αν δεν ρυθμιστεί το Δημόσιο Χρέος

Κίνδυνος χρεοκοπίας αν δεν ρυθμιστεί το Δημόσιο Χρέος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κίνδυνος χρεοκοπίας αν δεν ρυθμιστεί το Δημόσιο Χρέος

Πονηροί, ανόητοι και λαοπλάνοι πολιτικοί, μας λένε καθημερινά ότι οι ετήσιες πληρωμές τόκων του δημοσίου χρέους φθάνουν στα 6 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος, ο εγκληματίας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο εκτελεστής του PSI και νεκροθάφτης της πατρίδας μας. Κρύβουν οι άθλιοι ότι την περίοδο 2012-2022, η Ελλάδα δεν πληρώνει τόκους για το χρέος που διακρατούν οι Κυβερνήσεις (δηλαδή, το χρέος του "μηχανισμού διάσωσης"). Και τους τόκους αυτούς δε μας τους χαρίζουν βέβαια, αλλά ισχύει η δεκαετής περίοδος χάρητος που συμφωνήθηκε το 2012. Αυτό σημαίνει ότι, το 2022 και το 2033, οι τόκοι αυτοί θα μας έρθουν μαζεμένοι και θα φθάνουν γύρω στα 48 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι άμεσα απαιτητά!
Και τί έρχεται να μας πει σήμερα το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής; Ότι, μεταξύ του 2021 και του 2025, η χώρα θα πρέπει καταβάλει 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο για τόκους! Και πού θα τα βρει αυτά τα λεφτά; Μα, δε θα τα βρει. Δε βρίσκονται τέτοια ποσά. Και τί θα γίνει; Νέα μνημόνια, νέες ρυθμίσεις, νέες επεμβάσεις, νέες περικοπές, νέα ξεπουλήματα.
Παίρνουμε αυτό ακριβώς που ψηφίζουμε. Και αυτοί που ψηφίζουμε, μας λένε αυτό ακριβώς που θέλουμε να ακούμε. Το αρεστό και το εύκολο. Όμως, τελικά τα πράγματα στη ζωή δεν είναι έτσι.

Και αν νομίζετε ότι το 2022 είναι μακριά, τότε γυρίστε από το άλλο πλευρό και συνεχίστε τον ύπνο του δικαίου. Συνεχίστε να ψηφίζετε τους κλέφτες και τους ψεύτες. Συνεχίστε να ζητάτε να σας χαϊδεύουν τα αυτιά. Όπως άλλωστε βιώσαμε, η αλήθεια κάποια στιγμή έρχεται στυγνή, σκληρή και αδυσώπητη μπροστά μας.

 

Σχόλιο: Γιάννης Σιάτρας

 

Διαβάστε το άρθρο του Στέλιου Κράλογλου - Capital.gr

Στην εξαετία 2021 – 2026 οι πληρωμές  τόκων  θα φτάνουν στο ποσό των 84,3 δισ. ευρω και αν δεν υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει! 

Σε αυτήν την ανησυχητική διαπίστωση προχωρά  το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την τριμηνιαία έκθεσή του, που κρούει το κώδωνα του κίνδυνου για την διαχείριση του δημόσιου χρέους. Τονίζει ότι η ελάφρυνσή του είναι αναγκαία  διότι  πρόκειται να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη μετά το 2021! Επικαλείται τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που δείχνουν ότι οι πληρωμές τόκων διαμορφώνονται ως εξής:

 € 6,5 δισ. το 2020

 € 11 δισ. το 2021

 € 24,5 δισ. το 2022

 € 17,5 δισ. το 2023

 € 13,6 δισ. το 2024

 € 9 δισ. το 2025

 € 8,6 δισ. Το 2026

Σχετικά με την προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονίου τονίζεται ότι "η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς. Η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης. Ακόμα και η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ (αν δηλαδή θα συμμετάσχει ως τότε στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει χωρίς θόρυβο) και των ευρωπαϊκών θεσμών (μέσω κυρίως της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση του χρέους)". 

Αίσθηση προκαλεί και η εκτίμηση του Γραφείου ότι για την ίδια περίπου περίοδο (την πενταετία 2017-2022) η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί επενδυτικά κεφάλαια ύψους € 100 δισ. (ή και περισσότερα) και όπως τονίζουν οι αναλυτές της έκθεσης "η αναμενόμενη ανάκαμψη κινδυνεύει να απογοητεύσει ή να διακοπεί αν δεν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου και αν δεν γίνουν εκτεταμένες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα". Όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές  "παρά τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας, τα φορολογικά έσοδα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Οι υψηλοί συντελεστές - αλλά και οι άλλοι σχετικοί παράγοντες- λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και ενισχύουν την "έξοδο" των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες χώρες με πιο φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν". 

Φόροι

Ειδικά στα φορολογικά τονίζεται στην έκθεση ότι "η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – που στο σύνολό τους ανέρχονται σε € 98,2 δισ., τα οποία οφείλουν 3,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - αυξάνονται με ρυθμό περίπου € 1 δισ. το μήνα. Επίσης, η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής, δηλαδή αφενός μεν μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνει ελάχιστο φόρο – κάτι που καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας - αφετέρου δε σχετικά υψηλά εισοδήματα φορολογούνται υπέρμετρα, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία". 

 

Πηγή: capital.gr

 

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text