Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | «Θα τελειώνουμε όποιον φοροδιαφεύγει»

«Θα τελειώνουμε όποιον φοροδιαφεύγει»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Θα τελειώνουμε όποιον φοροδιαφεύγει»

Του Τσώλη Ζώη.

Ενα νέο πλέγμα μέτρων από τις πρακτικές της IRS - της πανίσχυρης οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ - που θα οδηγεί κυριολεκτικά σε επαγγελματική εξόντωση όσους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, κατασκευαστές κ.ά.) συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή προετοιμάζουν κυβέρνηση και θεσμοί μπροστά στην έκρηξη απόκρυψης εισοδημάτων που σημειώθηκε το 2016 και φουντώνει περισσότερο το 2017.

Το μήνυμα που στέλνει το οικονομικό επιτελείο στους 700.000 επαγγελματίες που και πάλι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από τους μισθωτούς είναι «θα τελειώνουμε όποιον πιάνουμε για φοροδιαφυγή»! Βέβαια οι επιτελείς του υπουργείου γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συλληφθούν όλοι, αλλά όποιος πιάνεται από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους (1% κάθε χρόνο) θα ξεσκονίζεται, κι αν δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις δαπάνες διαβίωσής του τότε θα τελειώνει η επαγγελματική του καριέρα.

Απόκρυψη εισοδημάτων

Αυτή είναι η νέα πτυχή στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου που αντιλαμβάνεται ότι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο απόκρυψης των πραγματικών εισοδημάτων στους κλάδους των γιατρών, των δικηγόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το υπουργείο Οικονομικών και οι θεσμοί έχουν προβληματιστεί από τα μειωμένα εισοδήματα που εμφανίστηκαν στις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις και συζητούν λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Σε αυτό που καταλήγουν είναι η Ελλάδα να αντιγράψει τις μεθόδους της IRS στις ΗΠΑ.

Οπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή μιλώντας προς «Το Βήμα», και στην Αμερική οι γιατροί δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματα. Αλλά αν για παράδειγμα έχουν εισόδημα ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο, δηλώνουν σίγουρα τις 600.000 γιατί γνωρίζουν ότι αν ελεγχθούν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις δαπάνες διαβίωσής τους «τότε τελείωσε η καριέρα τους».

Το ίδιο θέλουν να μεταφέρουν και στην Ελλάδα, όπου το φαινόμενο της φοροαποφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών απασχολεί την ελληνική κοινωνία για χρόνια. Και θέλουν οι επαγγελματίες να γνωρίζουν ότι ακόμη και 1% πιθανότητα να υπάρχει να σε πιάσουν, τότε τελείωσε η καριέρα σου.

Αντιθέτως, θεωρούν ότι όλα τα άλλα μέτρα, όπως τα τεκμήρια, τα αντικειμενικά κριτήρια κ.λπ. δεν είναι αποτελεσματικά καθώς παρακάμπτονται.

Παράλληλα εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κλείσουν οι «τρύπες» της φοροδιαφυγής αφού όσο μένουν ανοιχτές, το φορολογικό βάρος θα μεταφέρεται μόνο στους ειλικρινείς φορολογουμένους, όπως συμβαίνει για δεκαετίες στη χώρα μας.

Ορόσημο ο Μάιος

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, η κυβέρνηση κάνει «πρόβες» των δύο τελευταίων πράξεων του Μνημονίου με στόχο μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν τελειώσει όλα, έλεγχος και προαπαιτούμενα.

Οπως περιγράφουν την κατάσταση, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σε τεχνικό επίπεδο ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα, με πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα μόνο τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και το θεσμικό πλαίσιο της κήρυξης απεργίας στις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια θα μείνει η τελευταία, τέταρτη αξιολόγηση, που αναμένεται να γίνει τον Μάιο. Εως τότε θα πρέπει να υλοποιηθούν τα υπόλοιπα 18 προαπαιτούμενα με ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, την πώληση του 17% της ΔΕΗ.

Στο ενδιάμεσο, το διάστημα Φεβρουαρίου και Μαρτίου και μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η επιστροφή στις αγορές

Ο στόχος είναι μέσα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα (πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup) από τα ευρωπαϊκά ταμεία, να ρυθμιστεί το ζήτημα των τόκων των δανείων του EFSF (αυτό που προκάλεσε και τη ρήξη με τον επικεφαλής του Γραφείου 

Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα) και να προετοιμαστεί το έδαφος για ομαλή και εγγυημένη επιστροφή στις αγορές.

Η λύση που έχει συμφωνηθεί για τους τόκους της περιόδου χάριτος που εκπνέει το 2022-2023 είναι να κεφαλαιοποιηθούν και να εξοφληθούν σε βάθος τριών δεκαετιών, όσος θα είναι και ο χρόνος λήξης των αντίστοιχων δανείων.

Σε τεχνικό επίπεδο όλες οι λύσεις που μπορεί να ικανοποιούν και το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Ταμείο όμως θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για τη στάση του τον Φεβρουάριο, αλλά αν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά τότε ίσως να μη χρειάζεται η συμμετοχή του.

Αλλωστε τα χρέη της Ελλάδας προς το Ταμείο έχουν περιοριστεί στα 13-14 δισ. ευρώ. Μια λύση θα ήταν να εξοφληθούν, δεδομένου ότι έχουν υψηλό επιτόκιο (πάνω από 5%) από τα διαθέσιμα του τρίτου προγράμματος. 

«Οσο πιο μακριά οι εκλογές τόσο πιο καλά»

Στο πολιτικό επίπεδο η θέση του οικονομικού επιτελείου είναι σαφής: «Οσο πιο μακριά πάνε οι εκλογές τόσο πιο καλά». Και οι λόγοι είναι ξεκάθαροι:

l Πρώτον, η εξέλιξη του προγράμματος και η οικονομία θα επηρεαστούν το λιγότερο δυνατόν από τον εκλογικό κύκλο.

l Δεύτερον, όσο απομακρύνεται ο χρόνος της κάλπης από την κρίση τόσο θα βελτιώνεται η θέση της κυβέρνησης, δεδομένου μάλιστα ότι το 2018 και το 2019 θα είναι δύο χρονιές που προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινείται στο επίπεδο του 2,5%.

Oμως οι ίδιες πηγές γνωρίζουν πολύ καλά ότι «τα γεγονότα» είναι αυτά που διαμορφώνουν το κλίμα και πως οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Μαξίμου. Η εισήγηση είναι πάντως οι εκλογές να γίνουν το 2019 καθώς η Ελλάδα θα έχει βγει από το πρόγραμμα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει διαμορφωθεί η «νέα αρχιτεκτονική» και το μοντέλο διακυβέρνησης και ελέγχου κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ESM και να έχει συσταθεί το «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Τα κυβερνητικά στελέχη που «τρέχουν» το πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα εισηγούνται να πάνε πίσω οι εκλογές θεωρούν ότι ακόμη και η δυσφορία που θα προκαλέσουν οι μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1.1.2019 που θίγει έναν στους τρεις συνταξιούχους, θα «ισοφαριστεί» από τα οικογενειακά επιδόματα και το κοινωνικό μέρισμα που θα δώσει (και του χρόνου) η κυβέρνηση σε ανέργους και νέα ζευγάρια με παιδιά.


Πηγή : tovima.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text