Αρχική | Ειδήσεις | Ιστορία | Η ιστορία των εφημερίδων είναι εδώ

Η ιστορία των εφημερίδων είναι εδώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ιστορία των εφημερίδων είναι εδώ

Εφημερίδες και περιοδικά που χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα μέχρι και σήμερα φυλάσσονται χάρη στην προσπάθεια ανθρώπων με μεράκι στο Αρχείο Τύπου που βρίσκεται στο Νέο Ηράκλειο, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή για την ιστορία όχι μόνο των εντύπων αλλά και της ίδιας της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Αρχείο Τύπου» δημιουργήθηκε με σκοπό τη διατήρηση, τη διάσωση, την αρχειοθέτηση και τη διάθεση σε κάθε ενδιαφερόμενο του αρχειακού υλικού το οποίο περιλαμβάνει 109 τίτλους εφημερίδων αθηναϊκών τίτλων (πρωινές, απογευματινές, κυριακάτικες, οικονομικές, εβδομαδιαίες, αθλητικές) από το 1922 έως και σήμερα, αρχείο αθλητικών εφημερίδων και συλλογή θεματικών περιοδικών εκδόσεων. 

Η ταξινόμηση που έχει ακολουθηθεί για το υλικό είναι χρονολογική και θεματική (ανά τίτλο εφημερίδας και είδος, π.χ. οικονομικό φύλλο, κλπ.) ενώ για την περιγραφή του υλικού έχει χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής. Καθημερινά, συγκεντρώνεται στο αρχείο το 90% των εφημερίδων που κυκλοφορούν.

Το αρχείο βρισκόταν στη Σωκράτους «υπό τη διαχείριση του Κυπραίου», όπως διαβάζουμε σχετικά, « μέχρι να έρθει στα χέρια του οργανισμού». Πάντως, ο όγκος του ήταν τόσο μεγάλος που η καταμέτρηση του περιεχομένου διήρκησε κάτι περισσότερο από τρία χρόνια.

Τα μέλη του «Αρχείου Τύπου» εργάζονται με θρησκευτική ευλάβεια και πολύ σεβασμό πάνω στο «χαρτί» των εφημερίδων του αρχείου τους ενώ, παράλληλα, προχωρούν και στο πάντρεμα του παλιού με τις νέες τεχνολογίες καθώς έχουν ξεκινήσει την ψηφιοποίηση των εφημερίδων μέσα από σκάνερ και τη διάθεσή τους στους ενδιαφερόμενους σε ψηφιακή μορφή. Αυτό το γεγονός βοηθάει επιπρόσθετα στη διατήρηση των εφημερίδων καθώς η ψηφιακή μορφή δεν έχει «ημερομηνία λήξης» όπως, αντίθετα, συμβαίνει με το χαρτί το οποίο φθείρει ο χρόνος με το πέρασμά του. Η πρώτη εφημερίδα που ψηφιοποιήθηκε ήταν η ιστορική αθλητική εφημερίδα, η «Αθλητική Ηχώ». 

Σκοπός του οργανισμού είναι η προσφορά της ψηφιοποιημένης μορφής του ιστορικού αρχείου εφημερίδων της Ελλάδας, η εφαρμογή διεργασίας επεξεργασίας χειρόγραφων και πολυμεσικών δεδομένων εν όψει εφαρμογών αναγνώρισης, αρχειοθέτησης και δεικτοδότησης, η σχεδίαση και υλοποίηση πλατφόρμας ψηφιακής βιβλιοθήκης και η καινοτομία στη σχεδίαση και υλοποίηση πλατφόρμας διάθεσης υπηρεσιών περιεχομένου. Το ψηφιακό αρχείο που θα ολοκληρωθεί στο μέλλον θα καταστεί ένα εργαλείο απαραίτητο για κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, για τους ιστορικούς ερευνητές, για τους δημοσιογράφους αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο βασικός στόχος της ψηφιοποίησης του αρχείου είναι τόσο η μεγαλύτερη προσβασιμότητα όσο και η καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών που διαθέτει ο οργανισμός. Η αξία της ψηφιοποίησης του περιεχομένου προσφέρει μια προσπελάσιμη και ανθεκτική κληρονομιά καθώς αποτελεί σημαντικό πλούτο στην πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά καθώς η ψηφιοποίηση του αρχείου αποτελεί δραστηριότητα ζωτικής σημασίας για την παροχή βελτιωμένης πρόσβασης στον πολίτη και για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, η σημασία του ψηφιοποιημένου υλικού περιέχει υποστήριξη της ψηφιοποίησης για λόγους πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, εκπαίδευσης και για την υποστήριξη της βιομηχανίας περιεχομένων καθώς η δραστηριότητα της ηλεκτρονικής σάρωσης και διάδοσης αποτελεί βασική δραστηριότητα για τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής της ιδιαιτερότητας σε παγκόσμια κλίμακα ενώ παράλληλα αποτελεί βασικό πόρο για την εκπαίδευση, τον τουρισμό και τη βιομηχανία περιεχομένων.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και έχει αυξητική τάση, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του οργανισμού. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως μέσω συνδρομών. Η εγγραφή είναι δωρεάν και χωρίς συνδρομή, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τον κατάλογο, το περιεχόμενο (τίτλους και ημερομηνία). Το κόστος της συνδρομής είναι δέκα ευρώ για τρεις μήνες με την οποία ο συνδρομητής μπορεί να διαβάσει όποια εφημερίδα θέλει εφόσον έχει σκαναριστεί ενώ το κόστος της λήψης σε ηλεκτρονική μορφή είναι 1,50 ευρώ ανά εφημερίδα. Το ξεφύλλισμα απαγορεύεται λόγω της ευαισθησίας του φθαρμένου από το χρόνο χαρτί ενώ όποιο φύλλο βγαίνει από το δέμα του, δεν ξαναμπαίνει. Συνεπώς, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ξέρει ακριβώς τι ψάχνει. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έρχονται και αγοράζουν την εφημερίδα μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας προκειμένου να την προσφέρουν ως ιστορικό δώρο σε ανάλογη συσκευασία κατά την ημερομηνία γέννησης κάποιου εορτάζοντα. Επιπλέον, συχνοί συνδρομητές είναι οι δικηγόροι οι οποίοι ψάχνουν τα σώματα των εφημερίδων που είναι διαθέσιμες καθώς η χρήση φωτοτυπίας απαγορεύεται. Άλλοι ενδιαφέρονται για θέματα, πρωτοσέλιδα και φωτογραφίες που συγκλόνισαν ή και σόκαραν ακόμη το πανελλήνιο, όπως δολοφονίες και τροχαία ενώ υπάρχουν και οι ρομαντικοί οι οποίοι ψάχνουν την αγγελία του γάμου τους.

Το Αρχείο Τύπου είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για τη διατήρηση, διάσωση και φύλαξη αρχείων εφημερίδων και περιοδικών.

Πήγη: protothema.gr

25

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text