Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Το «πάρτι» των χορηγιών στο σκάνερ του ΕΟΦ

Το «πάρτι» των χορηγιών στο σκάνερ του ΕΟΦ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το «πάρτι» των χορηγιών στο σκάνερ του ΕΟΦ

Του Τάσου Τέλλογλου.

Μπορεί μια ιατρική - επιστημονική εταιρεία να είναι ανεξάρτητη και να λαμβάνει 167.000 ευρώ του ετήσιου προϋπολογισμού της από μία μόνο φαρμακευτική εταιρεία; Γνωρίζετε ότι ο λογαριασμός ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών χρηματοδοτήθηκε το 2016 με 503.000 ευρώ από ελβετική εταιρεία που τελεί υπό εισαγγελική έρευνα για τις σχέσεις της με τους γιατρούς; Και τι νόημα έχει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία να χρηματοδοτείται από εταιρεία με 167.000 ευρώ (το 2016) και ο λογαριασμός έρευνας του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας τον ίδιο χρόνο με 133.000;

Αυτά και άλλα ερωτήματα προκύπτουν από τις καταστάσεις χρηματοδότησης φαρμακευτικών εταιρειών προς επαγγελματίες υγείας (για συνέδρια) αλλά και επιστημονικές εταιρείες, νοσοκομεία, που δημοσίευσε για πρώτη φορά στις αρχές Ιανουαρίου ο ΕΟΦ στην ιστοσελίδα του, όπως άλλωστε ήταν υποχρεωμένος να κάνει βάσει (μνημονιακού) νόμου του 2014.

Η ελληνική εκδοχή του Sunshine Act (υποχρέωση αποκάλυψης) πέρασε απο 40 κύματα έως ότου υλοποιηθεί μετά δύο αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που περιόρισε το εύρος εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το 2015 από τα μέλη του δόθηκαν 29 εκατ. ευρώ για συνέδρια, ενώ άλλα 24 εκατ. δόθηκαν σε φορείς. Η Αρχή διαφώνησε με την ερμηνεία του ΕΟΦ που επιθυμούσε στην τράπεζα δεδομένων να περιλαμβάνονται οι δαπάνες των εταιρειών για όλα τα συνέδρια και επέβαλε την υποχρέωση να αναφέρονται οι δαπάνες μόνο για τα προωθητικά συνέδρια.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου προέβαλε τον δικαιολογημένο ισχυρισμό ότι οι μεγαλύτερες δαπάνες των εταιρειών γίνονται για τα λεγόμενα επιστημονικά συνέδρια (συνέδρια τύπου Α). Το 2016 οι φαρμακευτικές εταιρείες υπέβαλαν 5.154 αιτήματα στον ΕΟΦ για τέτοια συνέδρια για 11.573 συμμετέχοντες - 1.000 αιτήματα ήταν των 700 επιστημονικών εταιρειών που εμφανίζονται στα αρχεία του ΕΟΦ με μέσον όρο προϋπολογισμού εκδήλωσης τις 30.000 ευρώ που κάλυπταν 230.000 μετακινήσεις επαγγελματιών υγείας! Ενώ τα ευρωπαϊκά συνέδρια κόστιζαν μέχρι 700.000, υπήρχαν ελληνικά που κόστιζαν 529.000 και 600.000 ευρώ. Αντίθετα, τα συνέδρια που τελικά καταγράφονται (προωθητικά) είναι μόλις 791 για 37.000 μετακινήσεις με μέσον όρο προϋπολογισμού τις 11.000 ευρώ.

Εστω και έτσι, καταγράφονται δαπάνες των φαρμακευτικών εταιρειών που για φορείς (επιστημονικές εταιρείες και νοσοκομεία) προσεγγίζουν το 2016 τα 27.966.225 ευρώ και για τους επαγγελματίες τα 3.704.005 ευρώ. Στη λίστα των γιατρών δεν υπάρχουν εκπλήξεις, με μοναδικό αξιόλογο εύρημα ότι ακόμα και για τα περιορισμένου βεληνεκούς προωθητικά συνέδρια υπάρχουν επαγγελματίες με επαναλαμβανόμενες καταβολές από πολλές διαφορετικές εταιρείες που προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ τον χρόνο (όσο το μέσο κόστος ενός συνεδρίου).

Εκεί που τα πράγματα είναι αρκετά δυσεξήγητα σε ό,τι αφορά τη λογική των καταβολών είναι στους φορείς, ιδιαίτερα στις λεγόμενες επιστημονικές εταιρείες. Οχι μόνο εξαιτίας του αριθμού τους, που είχε επισημανθεί από την κ. Αντωνίου στις εταιρείες αλλά και στην επιτροπή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ετσι, μια μεγάλη ελληνική εταιρεία κάνει χορηγίες σε εννέα φαρμακευτικούς συλλόγους, ενώ με επιμονή δίνονται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε συνέδριο γιατρών από κωμόπολη της Αχαΐας όπου συμμετέχουν κάποιοι επώνυμοι καθηγητές και ένα κυβερνητικό στέλεχος. Η Βαλκανική Εταιρεία Ακτινολογίας παίρνει τη διπλή χορηγία από την εταιρεία για τη διάδοση του... Ιπποκρατείου πνεύματος από μεγάλη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, ενώ πολύ πιο στοχευμένα μια ελβετική εταιρεία με παράδοση στα αιματολογικά φάρμακα δίνει 32.000 ευρώ στο «Αλεξάνδρα» και 27.000 στο «Ιπποκράτειο».

«Βροχή» τα ποσά

Μία εταιρεία από τη Σκανδιναβία δίνει 47.000 ευρώ στην Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, 70.000 στη Διαβητολογική Εταιρεία και 37.000 στην Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού. Μία άλλη μεγάλη ελβετική εταιρεία που ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές για πληρωμές σε γιατρούς δίνει 85.000 ευρώ στην Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων, 44.500 στην Ελληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα, 29.000 στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και 69.000 στο «Παπανικολάου» στην ίδια πόλη. Μια αμερικανική εταιρεία χρηματοδοτεί το «Λαϊκό» με 91.000 ευρώ, ενώ μια βρετανική εταιρεία χορηγεί και δωρίζει στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία 167.000 ευρώ. Τέλος, η θυγατρική μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας από την Καλιφόρνια υποστηρίζει την Ελληνική Εταιρεία Ερευνας για το έιτζ με 107.000 ευρώ.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text