Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Συλλαλητήρια και εθνική εξωτερική πολιτική

Συλλαλητήρια και εθνική εξωτερική πολιτική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συλλαλητήρια και εθνική εξωτερική πολιτική

Συλλαλητήρια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, ενισχύουν βεβαίως την εθνική μου υπερηφάνεια. Όμως, νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν πρέπει να προσδιορίζεται απ' αυτά. Η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων είναι πολύ σύνθετη και δύσκολη. Εκτιμώ ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία σ' αυτή τα οποία δε γνωρίζουμε και συνεπώς, μέσα από μαζικές και καθοδηγούμενες εκδηλώσεις, δε μπορούμε να οδηγηθούμε σε σωστά ή σε πλήρη συμπεράσματα και θέσεις.

Η Κυβέρνηση, θα πρέπει να ενημερώνει σε βάθος τα πολιτικά κόμματα και -στο βαθμό που μπορεί, λόγω της φύσης των θεμάτων- και το λαό για το πώς ακριβώς έχει το ζήτημα, το ποιές είναι οι επιλογές μας και το ποιές είναι οι συνέπειες της κάθε επιλογής.
Θα με ενοχλήσει αν τελικά το όνομα “Μακεδονία” χρησιμοποιηθεί στην τελική σύνθεση του ονόματος της γειτονικής χώρας. Δε γνωρίζω όμως αν σήμερα, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αποφύγουμε. Δεν γνωρίζω ούτε εάν μπορούμε να επιβάλουμε στη γειτονική χώρα ή στη διεθνή κοινότητα τη μη χρήση του ονόματος. Και βεβαίως δε γνωρίζω ούτε τις συνέπειες μίας τέτοιας επιβολής. Και καθώς δε γνωρίζω κάτι, δε μπορώ να απαντήσω στο εάν είμαι διατεθειμένος -εάν όλοι είμαστε διατεθειμένοι- να αναλάβουμε το ποικιλόμορφο κόστος μίας τέτοιας απόφασης.

Γνωρίζω βέβαια ότι, αν αυτοί που συγκεντρώθηκαν προχθές στη Θεσσαλονίκη, ή εάν αυτοί που θα συγκεντρωθούμε μεθαύριο στην Αθήνα, εδώ και δεκαετίες είχαμε την ίδια ευαισθησία απέναντι στην διαφθορά που επικράτησε στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα και απέναντι στην ανομία που κατέληξε να θέσει εκτός λειτουργίας τους θεσμούς και τελικά, εάν αγαπούσαμε τη χώρα μας, το ίδιο με όσο λέμε ότι την αγαπάμε σήμερα, τότε η χώρα μας θα ήταν ισχυρή, δεν θα γυρνούσε αριστερά και δεξιά για δανεικά και για δόσεις, δε θα ήταν υπό κηδεμονία, δε θα ήταν καταχρεωμένη και δε θα είχε ξεπουλήσει τα ασημικά της και τότε, θα μπορούσε να αντιδράσει πιο σθεναρά, να προβάλει αντιστάσεις και διεκδικήσεις και -αν χρειαζόταν- ακόμη και το στρατό της.

Η ζωή φέρεται δίκαια. Και σε προσωπικό και σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Σε όλα τα θέματα. Είμαστε οι επιλογές μας (και η ψήφος μας).

Γιάννης Σιάτρας
23/1/2018

από τη σελίδα μου στο facebook


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text