Αρχική | Ειδήσεις | Επιστήμη - Πολιτισμός | Ανοσοθεραπεία για σπάνια μορφή καρκίνου

Ανοσοθεραπεία για σπάνια μορφή καρκίνου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοσοθεραπεία για σπάνια μορφή καρκίνου

Κανείς δεν περίμενε ότι οι τέσσερις νεαρές γυναίκες θα ζούσαν για πολύ ακόμα. Επασχαν από έναν εξαιρετικά σπάνιο και επιθετικό καρκίνο των ωοθηκών, για τον οποίο δεν υπήρχε θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Οι γυναίκες αυτές, που είναι άγνωστες μεταξύ τους, καθώς ζουν σε διαφορετικές χώρες, ζήτησαν από τους γιατρούς τους να υποβληθούν σε μία νέα ανοσοθεραπεία που έφερε επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Αρχικά, τους είπαν ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, καθώς τα φάρμακα δεν θα ήταν αποτελεσματικά κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Τώρα φαίνεται πως οι γιατροί έκαναν λάθος. Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ανοσοθεραπεία είδαν τον καρκίνο τους να εισέρχεται σε φάση ύφεσης. Επέστρεψαν στις εργασίες τους και στην καθημερινότητά τους.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κατάπληξη στους γιατρούς, που προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί τα φάρμακα ήταν αποτελεσματικά. Αν οι ερευνητές καταφέρουν να κατανοήσουν τι συνέβη εδώ, μπορεί να ανοίξουν την πόρτα σε νέες θεραπείες για ευρύ φάσμα άλλων καρκίνων που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές ανοσοθεραπείες.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με το τι χρειάζεται προκειμένου ο όγκος να αναγνωριστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο δρ Τζεντ Ουόλτσοκ, επικεφαλής της υπηρεσίας ανοσοθεραπειών στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Memorial Sloan Κettering.

Οι τέσσερις γυναίκες δεν αποτελούν κλινική μελέτη. «Είναι οι εξαιρέσεις που σου δίνουν την πληρέστερη γνώση», λέει ο δρ Ντριου Πάρντολ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Bloomberg-Kimmel Αντικαρκινικής Ανοσοθεραπείας στην Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

O καρκίνος από τον οποίο έπασχαν οι γυναίκες είναι τόσο σπάνιος, ώστε πολλοί ογκολόγοι περνούν τη ζωή τους χωρίς να δουν ούτε ένα κρούσμα. Αλλά ο δρ Ντάγκλας Λιβάιν, διευθυντής του Τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Λάνγκον στη Νέα Υόρκη, έχει ειδικευθεί στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψε ότι ο καρκίνος πυροδοτείται από μια μετάλλαξη.

Οι γυναίκες που έπασχαν από τη μορφή αυτή του καρκίνου δημιούργησαν μια κλειστή ομάδα στο Yahoo όπου μοιράζονταν τις ειδήσεις. Ο δρ Λιβάιν ζήτησε να γίνει μέλος της ομάδας και άρχισε να συμμετέχει στις συζητήσεις. Εκεί ανακάλυψε ότι υπήρχαν ασθενείς που είχαν πείσει τους γιατρούς τους να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία. Οι γυναίκες έλεγαν ότι άμεσα οι όγκοι τους άρχισαν να συρρικνώνονται.

Η ιδέα πίσω από την ανοσοθεραπεία είναι να διαλυθεί η μοριακή ασπίδα που κάποιοι όγκοι χρησιμοποιούν προκειμένου να αποτρέψουν μια επίθεση από τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει τους όγκους ως ξένα σώματα και τους αναγνωρίζει. Αλλά όταν τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, αυτά αποκρούουν την επίθεση και ενισχύονται.

Η ανοσοθεραπεία διαλύει αυτή την προστατευτική ασπίδα επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να διαλύσει τα κύτταρα του όγκου. Ωστόσο, πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών διαδεδομένων μορφών καρκίνου. Συνήθως οι καρκίνοι που δεν αντιδρούν είναι αυτοί που πυροδοτούνται από λίγες μεταλλάξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο παραμένει άγνωστο γιατί η ανοσοθεραπεία πέτυχε έναντι του καρκίνου των ωοθηκών που πυροδοτείται από μία μόνο μετάλλαξη.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text