Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | «Φοροπαγίδα» οι επιστροφές στους συνταξιούχους

«Φοροπαγίδα» οι επιστροφές στους συνταξιούχους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Φοροπαγίδα» οι επιστροφές στους συνταξιούχους

Επιπλέον φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι στους οποίους επιστράφηκαν ποσά τα οποία παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα 1/1/2012 - 30/6/2016.

Για τα ποσά αυτά η φορολογική διοίκηση αποφάσισε να φορολογηθούν όλα μαζί ως εισοδήματα του 2017. Συγκεκριμένα, αποφάσισε τα ποσά αυτά που απεστάλησαν από τους υπόχρεους φορείς να συνυπολογιστούν με τα ποσά από κύριες συντάξεις του φορολογικού έτους 2017 και να φορολογηθούν μαζί.

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί από τους 2,69 εκατομμύρια συνταξιούχους ενδεχομένως να υπερβούν το αφορολόγητο όριο και να πληρώσουν στην εφορία πρόσθετο φόρο. Εναλλακτικά θα πρέπει να στηθούν στις ουρές της εφορίας υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος ξεχωριστά από το 2012 έως το 2016. Ευτυχώς η ΑΑΔΕ προνόησε και δεν θα τους επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ γα κάθε τροποποιητική δήλωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φορολογικής διοίκησης, όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

1. Να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη.

2. Να μεταβούν στην εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα, που να εμφανίζει τον διαχωρισμό των ποσών αυτών στα έτη που αφορούν.

3. Οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή φέτος.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται επιστροφή των εισφορών υγείας ανέρχονται σε 2,69 εκατομμύρια. Από αυτούς:

• Περί το 1,92 εκατ. συνταξιούχων θα λάβουν από 10 έως 90 ευρώ.

• 762.850 θα λάβουν από 182 έως και 2.320 ευρώ.

• Περίπου 1.500 άτομα που εισέπρατταν κύριες συντάξεις άνω των 4.000 ευρώ θα έχουν μέσο ποσό επιστροφής 2.320 ευρώ.

Χωριστές δηλώσεις

Στο μεταξύ, χωριστές φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος θα μπορούν να υποβάλλουν από το 2019 (εισοδήματα 2018) οι σύζυγοι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ στη συνέχεια θα εκδίδονται και ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Ωστόσο, εξετάζεται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ακόμα και στις κοινές δηλώσεις να γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση φόρου και κατ’ επέκταση επιστροφή φόρου εφόσον προκύπτει.

Η ΑΑΔΕ προετοιμάζει συνολική ρύθμιση, με βάση την οποία:

• Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εκ των δύο συζύγων το επιθυμεί, θα μπορεί να υποβάλλει χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος.

• Εφόσον δεν δηλωθεί η βούληση υποβολής χωριστής δήλωσης από κανέναν εκ των δύο συζύγων, θα υποβάλλεται κοινή δήλωση με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text