Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | «Φρένο» από Γαλλία και Ολλανδία στην ΠΓΔΜ

«Φρένο» από Γαλλία και Ολλανδία στην ΠΓΔΜ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Φρένο» από Γαλλία και Ολλανδία στην ΠΓΔΜ

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Γαλλοολλανδικό βέτο τέθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ε.Ε., με το θέμα να παραπέμπεται για επανεξέταση το 2019.

Παρά τις ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες του Eλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που εντυπωσίασε τους ομολόγους του με το πάθος και την πυγμή που επέδειξε για να προβάλει τα οφέλη που θα υπήρχαν αν ξεκινούσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ άμεσα, η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και η Δανία δεν δέχτηκαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι η ΠΓΔΜ καθώς και η Αλβανία δεν πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης, παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ΠΓΔΜ με την πρόσφατη ονοματολογική συμφωνία με την Ελλάδα – η οποία και αναγνωρίστηκε από όλα τα κράτη-μέλη.

«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη βοήθεια στις δύο χώρες της περιοχής και όχι την αναβολή. Εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς χθες από το Λουξεμβούργο. Ενδεικτικό της συναισθηματικής φόρτισης του υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι στη δήλωσή του, την οποία έκανε στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, μπέρδεψε τις χώρες που μπλόκαραν τη διαδικασία και στη θέση της Γαλλίας ανέφερε τη Γερμανία, με αποτέλεσμα Γερμανοί αξιωματούχοι να προσπαθούν να διορθώσουν το λάθος και να τονίζουν ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν μπλόκαρε αλλά προσπάθησε να αλλάξει κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου και τη γνώμη της Γαλλίας και της Ολλανδίας, τονίζοντας ότι η ίδια θα ήθελε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες άμεσα.

Αλλωστε και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Ροτ ήταν στο ίδιο πνεύμα. «Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωνε ο κ. Ροτ προσερχόμενος στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο.«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και στη Γαλλία να μας ακολουθήσουν» είπε, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια.

Ομως για τη Γαλλία, αλλά κυρίως για την Ολλανδία, η πολύ θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό, την οποία αναγνωρίζουν, δεν είναι αρκετή. Η Χάγη θεωρεί πως η ΠΓΔΜ ακόμα δεν πληροί μία σειρά από βασικά κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεών της, εκ των οποίων η εφαρμογή του κράτος δικαίου στη χώρα, αλλά και η διοικητική της ικανότητα ιδιαίτερα σε σχέση με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της χώρας. Οι παραπάνω είναι από τους βασικούς τομείς που μία χώρα σε ενταξιακή διαδικασία πρέπει να δείξει σημαντική πρόοδο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην ενταξιακή διαδικασία μόνο και μόνο επειδή το ονοματολογικό θέμα έκλεισε», έλεγε διπλωμάτης στην «Κ», τονίζοντας ότι η διαδικασία πρέπει να τηρηθεί απόλυτα και να μην κρίνονται οι αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια. Αν υπάρξει πρόοδος τους επόμενους μήνες, τότε την επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες, διαμηνύουν οι Ολλανδοί.

Χρονική πίεση

Η χρονική πίεση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βασίζεται στο γεγονός ότι μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με το θέμα του ονόματος. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σίγουρα και η ελληνική κυβέρνηση, θα ήθελαν η κυβέρνηση των Σκοπίων να είχε επιτύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. διατηρώντας το «μομέντουμ» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κάτι που θα ενίσχυε το θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text