Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Βιώσιμο το χρέος μόνο έως το 2038, εκτιμά το Ταμείο

Βιώσιμο το χρέος μόνο έως το 2038, εκτιμά το Ταμείο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κουρτάλη

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η δέσμευση των Ευρωπαίων για ανάληψη περαιτέρω μέτρων για το χρέος, αν και σημαντική, δεν διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μόνο μεσοπρόθεσμα και έως το 2038.

Διαφωνίες

Στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) το Ταμείο υπογραμμίζει τις διαφωνίες που έχει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους της βιωσιμότητας του χρέους, επισημαίνοντας πως αν και τα επόμενα χρόνια το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται, μετά το 2038 θα αρχίσει να αυξάνεται αδιάκοπα. Το ίδιο έτος οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ξεπεράσουν το όριο του 20% του ΑΕΠ και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ετσι, «πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους θα είναι απαραίτητη για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του», όπως τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχαν διαφωνίες στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αν και συμφώνησαν ότι η ελάφρυνση σε συνδυασμό με το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας θα διευκολύνει τη μεσοπρόθεσμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο, αρκετά μέλη τόνισαν ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα παραμένει αβέβαιη και υπογράμμισαν την ανάγκη για ρεαλιστικές παραδοχές για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και ανάπτυξης.

Με το πακέτο ελάφρυνσης που συμφωνήθηκε, σημειώνει η έκθεση, οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες αναχρηματοδότησης και οι τάσεις σε ό,τι αφορά την πορεία του χρέους εμφανίζονται στο βασικό σενάριο διαχειρίσιμες. Ωστόσο, το προσωπικό του ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις εάν τα μέτρα αυτά θα είναι επαρκή για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης στην αγορά. Μία βασική ανησυχία είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έγινε με ένα πακέτο μέτρων που πλήττει την ανάπτυξη και γι’ αυτό απαιτείται να αλλάξει το μείγμα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη πορεία της οικονομίας μακροπρόθεσμα. Αυτό θα απαιτήσει από την Ελλάδα να μειώσει σημαντικά τις υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες και να διευρύνει την πολύ στενή φορολογική βάση της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι την περίοδο 2018-2060 σε μέσo όρο το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδος θα αυξηθεί κατά 2,9%, έναντι 3,1% που βλέπει η Κομισιόν, και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ (έναντι 2,4% του ΑΕΠ που βλέπει η Κομισιόν). Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, στο βασικό σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τοποθετούνται στο 4,5% το 2018 και φτάνουν ώς το 6% το 2060 (μέσος όρος 5,7%), ενώ για την Κομισιόν ξεκινούν στο 3,2% και φτάνουν στο 5,2% το 2027-2030, ενώ περιορίζονται στο 4,2% το 2060 (μέσος όρος 4,8%).

Ανησυχίες

Το Ταμείο αναγνωρίζει πως οι μακροπρόθεσμες υποθέσεις υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η δέσμευση για παροχή πρόσθετης βοήθειας, εάν χρειαστεί, ενδέχεται να μην επαρκεί. Τα προβλήματα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλά και η πιθανότητα πολιτικών αλλαγών σε κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ που θα μπορούσαν να μειώσουν τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας στο μέλλον, ενδέχεται να επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα, κυρίως όσο θα προσεγγίζουμε στο 2038. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η δέσμευση για παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης εξαρτάται από την προσήλωση της Ελλάδας σε μια πολύ φιλόδοξη πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ανεπαρκής για την άμβλυνση των μακροπρόθεσμων κινδύνων. Ετσι, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση να πρέπει να αγωνιστεί για τη διατήρηση της πρόσβασης στην αγορά μακροπρόθεσμα.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text