Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | «Αναπτυξιακό σοκ» και διαφορετική διακυβέρνηση

«Αναπτυξιακό σοκ» και διαφορετική διακυβέρνηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Αναπτυξιακό σοκ» και διαφορετική διακυβέρνηση

του Σταύρου Παπαντωνίου

H επόμενη μέρα για τη Ν.Δ. έχει ήδη ξεκινήσει. Αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ατζέντα που επιχειρεί να θέσει στη δημόσια συζήτηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η οποία θα ενταθεί από αύριο, αρχής γενομένης από το διάγγελμα «απαγκίστρωσης» από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, το οποίο αναμένεται από τον Aλέξη Τσίπρα. Η πεποίθηση στην Πειραιώς είναι πως, ανεξάρτητα από το τι θα ισχυριστεί ο κ. Τσίπρας και την επικοινωνιακή διάσταση που θα επιχειρήσει να προσδώσει στην καθαρή έξοδο, η χώρα έχασε ουσιαστικά 3,5 χρόνια, καθώς από την έξοδο τον Φεβρουάριο του 2015 περάσαμε σε ένα τρίτο «αχρείαστο μνημόνιο» που τελικά οδηγεί, μετά την 21η Αυγούστου, σε ένα «άτυπο τέταρτο».

Ανεξαρτήτως λοιπόν του αφηγήματος Τσίπρα από εδώ και στο εξής, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εστιάζουν στην ανάγκη της χώρας για αλλαγή σελίδας και ένα «διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης», ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό που σχηματικά έχει περιγραφεί από στελέχη του κόμματος ως «αναπτυξιακό σοκ». Και δηλώνουν έτοιμοι για αυτό. Ενδεικτικό είναι ότι αρμόδιες πηγές περιγράφουν το αφήγημα του κόμματος, ενόψει και της ΔΕΘ, ως «κυβερνητικό». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, τόσο στη διεθνή έκθεση όσο και ευρύτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάζει, από τούδε και στο εξής, πολύ περισσότερο σε όσα έχει στόχο να πράξει ως πρωθυπουργός και λιγότερο στην αποδόμηση της κυβέρνησης, η οποία «είναι έτσι και αλλιώς σε αποδρομή».

Σχηματικά, η τακτική αυτή χαρακτηρίζεται από αρμόδια χείλη «εμπροσθοβαρής», με επίκεντρο τις απαραίτητες ελαφρύνσεις σε όσους σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται από το βήμα της ΔΕΘ να αποσαφηνίσει βασικά ζητήματα για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όπως η τελεσίδικη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αλλά και τα ζητήματα των ασφαλιστικών εισφορών. Τα ανωτέρω εντάσσονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ένα γενικότερο πλαίσιο μιας «οριζόντιας λογικής» έναντι των πολιτών, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίστιξη «με την ταξική πολιτική του κ. Τσίπρα». Από εκεί προκύπτει και ένα βασικό αφήγημα της Ν.Δ. ενόψει των εκλογών, που δεν είναι άλλο από το ότι απευθύνεται «σε όλους τους Ελληνες» και πως «έρχεται να ενώσει και όχι να διχάσει». Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ρίξει βάρος και στο θεσμικό κομμάτι, μείζον για τη Ν.Δ., δίνοντας εκ νέου το στίγμα ενός κόμματος που έρχεται να λειτουργήσει θεσμικά και όχι «να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα δικά του μέτρα».

Εκλογική ετοιμότητα

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς, άσχετα αν οι εκλογές απομακρύνθηκαν μετά την τραγωδία στο Μάτι και τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιούργησε στην ελληνική κοινωνία, είναι έτοιμοι για κάλπες ήδη από τον Ιούνιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που δεν σταμάτησαν να λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια των θερινών μηνών, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα διαδικαστικά μιας εκλογικής μάχης. Οσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, θεωρούν πως «όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερα», καθώς η επικοινωνιακή αντιμετώπιση σχεδόν όλης της γκάμας των προβλημάτων από την κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ήδη νέο γύρο περιοδειών, αρχής γενομένης από τη Ζάκυνθο. Λεπτομέρεια; Η Ζάκυνθος είναι μία από τις μονοεδρικές περιφέρειες, όπως και η Λευκάδα, που επισκέφθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενδεικτικό του βάρους που έχει ρίξει στις εν λόγω περιφέρειες.

πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text