Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Προβόπουλος: Ο διχασμός ανέβασε επώδυνα τον λογαριασμό

Προβόπουλος: Ο διχασμός ανέβασε επώδυνα τον λογαριασμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παθογένειες του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας, λάθη και παραλείψεις που σημάδεψαν την οκταετία που πέρασε, ευθύνονται για τη μεγάλη διάρκεια των μνημονίων σε σύγκριση με άλλες χώρες και ακόμη –σε μεγάλο βαθμό- δεν έχουν εξαλειφθεί, διαπιστώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Αναφέρει ενδεικτικά την άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας από πολιτικούς και πολίτες, την ψευδαίσθηση που καλλιεργούσε η εκάστοτε αντιπολίτευση ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη λιτότητα και να επιστρέψουμε στην προ κρίσης εποχή, την απουσία ενός εθνικού προγράμματος εξόδου από την κρίσης, αλλά και την «παράκαμψη» των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη η χώρα.

Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι ο ίδιος προειδοποίησε εγκαίρως για τον κίνδυνο, αλλά απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Για την έλευση των μνημονίων αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν τα χρόνια που προηγήθηκαν.

Επικρίνει, επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ για το «τελείως λανθασμένο προεκλογικό πρόγραμμα», όπως το χαρακτηρίζει, που εφάρμοσε ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι όχι μόνο η ΕΚΤ, αλλά και το ΔΝΤ τάσσονταν αρχικά εναντίον του «κουρέματος» του χρέους.

Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει πως ανάπτυξη χωρίς νέες σημαντικές επενδύσεις δεν γίνεται, τονίζοντας πως  για να καλυφθεί το «επενδυτικό κενό» της τελευταίας επταετίας πρέπει να υπάρξει μια τεράστια επενδυτική ένεση της τάξεως των 80 δισ. ευρώ.

Μιλά για την ανάγκη και άλλων μεταρρυθμίσεων, ενώ εκτιμά πως «ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος επιστροφής στις κακές συνθήκες του παρελθόντος, αφού δυστυχώς υπάρχουν Σειρήνες έτοιμες να ηχήσουν γλυκά στ’ αυτιά μας».

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text