Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μειώνονται τα έσοδα από τόκους, αυξάνονται από προμήθειες

Μειώνονται τα έσοδα από τόκους, αυξάνονται από προμήθειες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Εξαιρετικά εύθραυστη καθίσταται η επάνοδος των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία, όσο συνεχίζεται η μείωση των χορηγήσεων. Η πιστωτική συρρίκνωση που συνεχίζεται επί περίπου μία δεκαετία στερεί από το τραπεζικό σύστημα τη βασικότερη πηγή εσόδων, δηλαδή τα έσοδα από τόκους, και την ίδια στιγμή υπονομεύει την προσπάθεια βελτίωσης του δείκτη των εξόδων, ο οποίος αν και με σημαντικές διαφορές ανά τράπεζα, επιβαρύνθηκε το πρώτο εξάμηνο.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών που δείχνουν νέα μείωση των εσόδων από τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε ποσοστό από -1,5% έως και -22,5%.

Την ίδια στιγμή αυξημένα σε ποσοστό από 0,5% έως 5,5% είναι τα έσοδα από προμήθειες. Οι τράπεζες έχουν ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Σε κάθε περίπτωση όμως οι προμήθειες αποτελούν κλάσμα των επιτοκιακών εσόδων και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη βασική πηγή οργανικής κερδοφορίας. Η μείωση των εσόδων από τόκους συμβαδίζει και με την εξέλιξη των χορηγήσεων, το ύψος των οποίων, μετά και τον υπολογισμό των προβλέψεων για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων από τόκους, που φθάνει το 22,5%, εμφανίζει το πρώτο εξάμηνο η Εθνική Τράπεζα. Τα επιτοκιακά έσοδα περιορίστηκαν στα 564,4 εκατ. ευρώ και η μείωση αποδίδεται στην αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9 το πρώτο τρίμηνο και στην ανατιμολόγηση στεγαστικών δανείων ύψους 800 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι χορηγήσεις της τράπεζας, μετά και τον υπολογισμό προβλέψεων, μειώθηκαν κατά 7,1%, στα 30,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει μειωμένα έσοδα από τόκους κατά 16%, στα 699,5 εκατ. ευρώ και μείωση των χορηγήσεων κατά 15,1%, στα 39,4 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 902,8 εκατ. ευρώ και η μείωση περιορίζεται στο 7,5%, ενώ οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις υποχώρησαν κατά 5,9% και το ύψος του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας ανήλθε στα 41,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τη μικρότερη μείωση των εσόδων από τόκους εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο η Eurobank, καταγράφοντας οριακή συρρίκνωση κατά 1,5%, ενώ οι χορηγήσεις της υποχώρησαν κατά 6,7% στα 36,2 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα απόλυτα μεγέθη των χορηγήσεων είναι συνάρτηση και των προβλέψεων που κάνει κάθε τράπεζα για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Εξαιρετικά εύθραυστη καθίσταται η επάνοδος των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία, όσο συνεχίζεται η μείωση των χορηγήσεων. Η πιστωτική συρρίκνωση που συνεχίζεται επί περίπου μία δεκαετία στερεί από το τραπεζικό σύστημα τη βασικότερη πηγή εσόδων, δηλαδή τα έσοδα από τόκους, και την ίδια στιγμή υπονομεύει την προσπάθεια βελτίωσης του δείκτη των εξόδων, ο οποίος αν και με σημαντικές διαφορές ανά τράπεζα, επιβαρύνθηκε το πρώτο εξάμηνο.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών που δείχνουν νέα μείωση των εσόδων από τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε ποσοστό από -1,5% έως και -22,5%.

Την ίδια στιγμή αυξημένα σε ποσοστό από 0,5% έως 5,5% είναι τα έσοδα από προμήθειες. Οι τράπεζες έχουν ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Σε κάθε περίπτωση όμως οι προμήθειες αποτελούν κλάσμα των επιτοκιακών εσόδων και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη βασική πηγή οργανικής κερδοφορίας. Η μείωση των εσόδων από τόκους συμβαδίζει και με την εξέλιξη των χορηγήσεων, το ύψος των οποίων, μετά και τον υπολογισμό των προβλέψεων για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων από τόκους, που φθάνει το 22,5%, εμφανίζει το πρώτο εξάμηνο η Εθνική Τράπεζα. Τα επιτοκιακά έσοδα περιορίστηκαν στα 564,4 εκατ. ευρώ και η μείωση αποδίδεται στην αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9 το πρώτο τρίμηνο και στην ανατιμολόγηση στεγαστικών δανείων ύψους 800 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι χορηγήσεις της τράπεζας, μετά και τον υπολογισμό προβλέψεων, μειώθηκαν κατά 7,1%, στα 30,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα

Πειραιώς εμφανίζει μειωμένα έσοδα από τόκους κατά 16%, στα 699,5 εκατ. ευρώ και μείωση των χορηγήσεων κατά 15,1%, στα 39,4 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 902,8 εκατ. ευρώ και η μείωση περιορίζεται στο 7,5%, ενώ οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις υποχώρησαν κατά 5,9% και το ύψος του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας ανήλθε στα 41,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τη μικρότερη μείωση των εσόδων από τόκους εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο η Eurobank, καταγράφοντας οριακή συρρίκνωση κατά 1,5%, ενώ οι χορηγήσεις της υποχώρησαν κατά 6,7% στα 36,2 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα απόλυτα μεγέθη των χορηγήσεων είναι συνάρτηση και των προβλέψεων που κάνει κάθε τράπεζα για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Η πιστωτική συρρίκνωση εμποδίζει και τη μείωση των κόκκινων δανείων

Η μείωση του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων και η μη εισροή νέων υγιών δανείων δεν επηρεάζουν μόνο την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά σε μια κρίσιμη περίοδο εμποδίζουν και τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ΤτΕ για τους στόχους των τραπεζών, με βάση τα οποία στο τέλος εξαμήνου οι τράπεζες υπερέβησαν τον στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε απόλυτο μέγεθος, αλλά παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται αυξημένα ως ποσοστό του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Συγκεκριμένα, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στα 88,6 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν 90,2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι 1,6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο δείκτης των NPEs διαμορφώθηκε στο 47,7% όταν ο στόχος ήταν 46,9%. Οπως εξηγεί η ΤτΕ ο δείκτης των NPEs διαμορφώθηκε υψηλότερα από το επίπεδο πρόβλεψης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, κυρίως «λόγω του μειωμένου όγκου συνολικών δανείων για την ίδια περίοδο», ενώ οι συγκριτικά καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις χαμηλότερες από το αναμενόμενο καθαρές ροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και στις υψηλότερες διαγραφές και εισπράξεις. Επιπλέον, την ίδια περίοδο οι πωλήσεις και οι διαγραφές άγγιξαν για πρώτη φορά το αναμενόμενο επίπεδο. Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) περιλαμβάνουν δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες καθώς και αυτά που έχουν ρυθμιστεί και τα οποία παρακολουθούνται για δύο περίπου χρόνια, πριν περάσουν οριστικά στην κατηγορία των ενήμερων δανείων. Αντίθετα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι αυτά που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.

Πρόκειται δηλαδή για υποσύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι τράπεζες αξιολογούνται από τις εποπτικές αρχές με βάση τον δείκτη NPEs.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ οι οφειλές που είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου στα 60,9 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν η μείωσή τους στα 60,6 δισ. ευρώ. Η υστέρηση σε σχέση με τον στόχο είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και αν η διαφορά είναι αναστρέψιμη, προκαλεί ανησυχία καθώς παρατηρείται εν μέσω ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης και αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Πηγή:Καθημερινή

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text