Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Χαμηλότερη ανάπτυξη στη Γερμανία βλέπουν οι «σοφοί»

Χαμηλότερη ανάπτυξη στη Γερμανία βλέπουν οι «σοφοί»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πέντε κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν χθες σημαντικά επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2018. Προειδοποίησαν, δε, ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη ύφεση της οικονομίας στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη. Η αισιοδοξία που κυριαρχούσε μέχρι πολύ πρόσφατα σχετικά με την οικονομική προοπτική της Γερμανίας (κατ’ επέκταση και της Ευρωζώνης) αρχίζει να δίνει τη θέση της στην ανησυχία. Στην έκθεσή τους προς τη γερμανική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, πέντε κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεωρούν στο 1,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2018. Τον Μάρτιο είχαν προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη οικονομολόγων που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg και εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το τρέχον έτος. Τα γερμανικά ινστιτούτα προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το 2019, από 2% που προέβλεπαν προηγουμένως. Τα βασικά αίτια για την επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2018 είναι η υποχώρηση της ζήτησης για εξαγωγές που προκαλείται από την ενίσχυση του οικονομικού προστατευτισμού και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Επίσης, η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Γερμανία. «Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας εισέρχεται στον έκτο χρόνο, ωστόσο δείχνει να υποχωρεί η δυναμική της», αναφέρεται στην έκθεση. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με τη συνέχιση της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Παράλληλα, πολύ σοβαρές απειλές σκιάζουν τον οικονομικό ορίζοντα της Γερμανίας και της Ευρωζώνης. Πιθανή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ «θα προκαλούσε μεγάλη οικονομική ύφεση στη Γερμανία και στην Ευρώπη», τονίζεται στην έκθεση των πέντε γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων. Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων θα προκαλούσε απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία, θα περιόριζε την παραγωγικότητα και θα απειλούσε την ευημερία στη χώρα. «Η λήψη αντιποίνων από την Ε.Ε. πιθανότατα θα επιδείνωνε την ύφεση στην Ευρώπη και θα προκαλούσε μεγάλη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ». Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει ανάλογα αν η αμερικανική κυβέρνηση αυξήσει τους δασμούς που επιβάλλει στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Σήμερα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό ύψους 2,5% και η Ε.Ε. δασμό ύψους 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ. Στην αρχή του καλοκαιριού ο Τραμπ είχε προτείνει την ολοκληρωτική απάλειψη των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά τον Αύγουστο απέρριψε την πρόταση της Ε.Ε. για μηδενισμό των δασμών. Η Γερμανία, όπου μία στις τρεις θέσεις εργασίας εξαρτάται από τις εξαγωγές, θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από ενδεχόμενη επιβολή υψηλότερων δασμών στα αυτοκίνητα.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text