Δέκα χρόνια bitcoin

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το bitcoin, το πρώτο στην ιστορία και πιο διάσημο κρυπτονόμισμα του κόσμου, γιορτάζει σήμερα τα 10α του γενέθλια.

Η εμφάνισή του δημιούργησε ένα πλήθος άλλων ψηφιακών νομισμάτων, έφερε την τεχνολογία blockchain στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής και προκάλεσε αναστάτωση στις ρυθμιστικές αρχές που ανησυχούν για τυχόν εγκληματική κατάχρηση του νομίσματος και επιθέσεις από χάκερς. Ακολουθούν μερικά ορόσημα από την πρώτη δεκαετία του Bitcoin:

31 Οκτωβρίου, 2008: Ο άγνωστης, ακόμη, ταυτότητας Satoshi Nakamoto δημοσιοποιεί ένα ακαδημαϊκό έγγραφο εννέα σελίδων που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του bitcoin. Με τίτλο "Bitcoin: Ένα Peer-to-Peer Σύστημα Ηλεκτρονικών Ταμειακών Συναλλαγών", το έγγραφο δίνει επίσης την πρώτη περιγραφή του αποκεντρωμένου καθολικού blockchain, της τεχνολογίας που στηρίζει το ψηφιακό νόμισμα.

3 Ιανουαρίου, 2009: Ο Nakamoto "εξορύσσει" το πρώτο "block" από bitcoins στο blockchain. Μερικές ημέρες αργότερα, ο Nakamoto στέλνει bitcoins στην πρώτη συναλλαγή της ιστορίας.

12 Ιανουαρίου, 2009: Η πρώτη συναλλαγή bitcoin πραγματοποιείται μεταξύ του Nakamoto και του προγραμματιστή Hal Finney. Η συναλλαγή καταγράφεται στο block 170.

12 Οκτωβρίου, 2009: Ο Martti Malmi, ένας προγραμματιστής λογισμικού από τη Φινλανδία, στέλνει 5.050 bitcoins αντί 5,02 δολαρίων στον NewLibertyStandard, έναν από τους τακτικούς συμμετέχοντες ενός φόρουμ του bitcoin. Η συναλλαγή πραγματοποιείται με τη χρήση του PayPal. Τα bitcoins χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός νέου χώρου ανταλλαγής bitcoin που ονομάζεται New Liberty Standard.

Οκτώβριος, 2009: Η New Liberty Standard καθορίζει την αξία του bitcoin στα 1.309,03 bitcoins προς 1 δολάριο.

Φεβρουάριος, 2010: Η πρώτη αγορά bitcoin στον κόσμο εδραιώνεται από την Dwdollar.

22 Μαΐου, 2010: Ο προγραμματιστής λογισμικού Laszlo Hanecz αγοράζει δύο πίτσες αντί 10.000 bitcoins, που θεωρείται ευρέως ως η πρώτη φορά που το ψηφιακό νόμισμα εκπληρώνει το σκοπό της δημιουργίας του -την αγορά αγαθών.

7 Ιουλίου, 2010: Το νέο λογισμικό του Bitcoin κυκλοφορεί από την κοινότητα των προγραμματιστών και μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες δεκαπλασιάζεται η συναλλαγματική του αξία –από 0,008 δολάρια ανά bitcoin στα 0,08 δολάρια ανά bitcoin.

17 Ιουλίου, 2010: Ξεκινά να λειτουργεί το Mt. Gox, το οποίο τελικά θα γίνει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin στον κόσμο, προτού πτωχεύσει το 2014.

28 Νοεμβρίου, 2013: Έχοντας τραβήξει την προσοχή των μίντια, το Bitcoin ξεπερνά τα 1.000 δολάρια για πρώτη φορά. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, χάνει το επίπεδο αυτό και δεν το ξεπερνά για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια.

28 Φεβρουαρίου, 2014: Το Mt. Gox, με έδρα το Τόκιο, υποβάλλει αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, μετά από επίθεση χάκερς οι οποίοι έκλεψαν περί τα 850.000 bitcoins -αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ- και 28 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η κλοπή, η μεγαλύτερη στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων, αναδεικνύει τις αδυναμίες ασφαλείας στις συναλλαγές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σε έναν μη ρυθμιζόμενο κλάδο.

1 Αυγούστου, 2017: Ο υποκείμενος κώδικας λογισμικού του Bitcoin διασπάται για να δημιουργήσει το Bitcoin Cash, έναν κλώνο του bitcoin. Η κίνηση κατακρίνεται από τους "miners" της Κίνας που είναι δυσαρεστημένοι με τις προγραμματισμένες βελτιώσεις της τεχνολογίας του νομίσματος που έχουν ως στόχο να αυξήσουν την ικανότητά της να επεξεργάζεται συναλλαγές.

10 Δεκεμβρίου, 2017: Οι διαχειρίστριες εταιρείες των χρηματιστηρίων του Σικάγο, Cboe Global Markets Inc και CME Group Inc ξεκινούν τη διαπραγμάτευση futures στο bitcoin, επιτρέποντας στους επαγγελματίες mainstream επενδυτές να ποντάρουν στην τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

18 Δεκεμβρίου, 2017: Το Bitcoin εκτοξεύεται στο ιστορικό υψηλό των 19.666 δολαρίων στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitstamp, στην κορύφωση μιας φρενίτιδας που έδωσε ώθηση άνω του 1300% στο bitcoin σε διάστημα ενός έτους καθώς οι μικροεπενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν.

29 Ιουνίου, 2018: Το Bitcoin ολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το υψηλό του Δεκεμβρίου, λαβωμένο από την αυστηρότερη κανονιστική εποπτεία σε όλο τον κόσμο και από το μειωμένο ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών.

19 Οκτωβρίου, 2018: Η παγκόσμια εποπτική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακοινώνει ότι θα εφαρμόσει από το επόμενο έτος κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ρυθμίζουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η εγκληματική χρήση bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text