Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Η πρώτη επενδυτική ακινήτων με ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά

Η πρώτη επενδυτική ακινήτων με ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πρώτη επενδυτική ακινήτων με ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά

ΝΙΚΟΣ ΡΟΣΑΝΟΓΛΟΥ

Ακόμα μία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προστέθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στη χορήγηση άδειας λειτουργίας στην Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω εταιρεία αποτελεί την πρώτη ΑΕΕΑΠ του κλάδου η οποία συστήνεται από την αρχή με ξένα κεφάλαια, καθώς αποτελεί τον φορέα με τον οποίο θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Brevan Howard.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Orilina έχει εξασφαλίσει μια ρευστότητα της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει να επενδύει στην εγχώρια αγορά. Εμφαση δίνεται κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος, δηλαδή κυρίως σε κτίρια γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, εμπορικά καταστήματα κι εμπορικά κέντρα. Ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία έχει ο επενδυτής Τρύφων Νάτσης, εκ των ιδρυτικών εταίρων της Brevan Howard, ο οποίος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, έχει ήδη προβεί σε κάποιες μεμονωμένες αγορές ακινήτων ο ίδιος. Τα εν λόγω ακίνητα αναμένεται πλέον να μεταβιβαστούν στην Orilina Properties ΑΕΕΑΠ.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί, πιθανώς επειδή επί του παρόντος είναι αρκετά πρόωρο, είναι το αν η εταιρεία θα προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο (όπως οφείλουν να πράξουν όλες οι ΑΕΕΑΠ εντός περιόδου 24 μηνών από τη σύστασή τους) ή αν θα χρησιμοποιήσει κάποιο «όχημα» για τον σκοπό αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Πανγαία είχε αξιοποιήσει τη MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ για την εισαγωγή της στο Χ.Α. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, είναι πιθανό να επιλεγεί και στην προκειμένη περίπτωση μια άλλη εισηγμένη εταιρεία (π.χ. Pasal Development), η οποία επίσης διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, για να διευκολυνθεί η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και παράλληλα να ενισχυθεί η διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, αυτή την περίοδο εκτός του Χρηματιστηρίου παραμένει επίσης η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, της οικογένειας Ευμορφίδη, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο από εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχειακά ακίνητα. Επίσης, στον «προθάλαμο» της σύστασης ΑΕΕΑΠ βρίσκεται και ο όμιλος Βιοχάλκο, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Noval. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου, η νέα ΑΕΕΑΠ αναμένεται να έχει συσταθεί πριν από το τέλος του 2018. Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά κέντρα River West και Mare West (στην Κόρινθο), όπως επίσης και το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, το γειτονικό συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων «Κ29», επίσης στην πλατεία Καραϊσκάκη, καθώς και αρκετά συγκροτήματα γραφείων.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text