Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ιστορικό ρεκόρ κερδών για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Ιστορικό ρεκόρ κερδών για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιστορικό ρεκόρ κερδών για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Διαμορφώθηκαν στα 360 εκατ. ευρώ στο 9μηνο – Προμέρισμα 0,25 ευρώ θα διανείμει στους μετόχους η εταιρεία


Κώτσης Βασίλης


Παρά την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης και του κόστους για τα δικαιώματα ρύπων, τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέγραψαν νέο ρεκόρ κερδών και εξαγωγών στο 9μηνο του 2018, πιστοποιώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων ετών που οφείλεται κυρίως στην υπεραπόδοση των διυλιστηρίων του ομίλου.

Η διοίκηση αποφάσισε να μοιράσει για δεύτερη χρονιά προμέρισμα ανταμείβοντας τους μετόχους. Ειδικότερα, η εταιρεία – που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης – ανακοίνωσε ότι τα δημοσιευμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο 9μηνο του 2018 στα 731 εκατ. ευρώ (+20%) που αποτελεί επίδοση ρεκόρ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 360 εκατ. (+32%), επίσης το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί. Το προμέρισμα για τη χρήση του 2018 ορίστηκε στα 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Εκτακτο μέρισμα αναμένεται να προκύψει για τους μετόχους και από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.
Στο 9μηνο του 2018 η αυξημένη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων και του βαθμού απασχόλησής τους αντίστοιχα οδήγησαν την παραγωγή στα 11,7 εκατ. τόνους (+5%) και τους όγκους πωλήσεων στα 12,4 εκατ. τόνους (+3%), με τις εξαγωγές στα 7,1 εκατ. τόνους να αντιπροσωπεύουν το 57% των συνολικών πωλήσεων.
Ο κύκλος εργασιών του 9μηνου διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ (+25%) λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων και αυξημένων τιμών αργού.
Μείωση δανεισμού
Οσον αφορά τα συγκρίσιμα EBITDA, που δεν περιλαμβάνουν την επίδραση της μεταβολής των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω αποθεμάτων, καθώς και άλλα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, διαμορφώθηκαν στα 574 εκατ. ευρώ (-14%) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 239 εκατ. ευρώ (-23%).
Εν τω μεταξύ, ενισχυμένη εμφανίζεται και η χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018 οδήγησε σε μείωση δανεισμού (1,8 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση χρηματοοικονομικού κόστους (-13%). Μόνο στο τρίτο τρίμηνο οι λειτουργικές ροές διαμορφώθηκαν στα 203 εκατ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων.
«Ετος-ορόσημο»
«Το 2018 θα αποτελέσει έτος-ορόσημο για την ανοδική και διαχρονικά πλέον σταθερή κερδοφόρα πορεία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια» αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευστάθιος Τσοτσορός.
Οπως επισημαίνει: «Οι υψηλές επιδόσεις είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής υλοποίησης του τρέχοντος πενταετούς προγράμματος και της επίτευξης αφενός μεν των στόχων αριστοποίησης της εκμετάλλευσης του παραγωγικού συστήματος που αποτυπώνεται στα διαδοχικά ρεκόρ στην παραγωγή, αλλά και των εξαγωγών που αντιπροσωπεύουν πλέον το 57% των συνολικών πωλήσεων. Επιπλέον, δε, οφείλονται στον αποτελεσματικό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό σταδιακής μείωσης του συνολικού καθαρού δανεισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, «με συνολικές επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ο όμιλος υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό του με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κύριους στόχους τη διαρκή αναβάθμιση της θέσης του ομίλου στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στην τεχνογνωσία. Σχεδιασμός που στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας, με το πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής, με τις ExxonMobil, Total, Repsol, Edison, με τις οποίες ο όμιλος ΕΛΠΕ συμπράττει και μετέχει στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο».
Οι διεθνείς τιμές
Αναφορικά με την προμήθεια αργού πετρελαίου, ο όμιλος προχώρησε στην αντικατάσταση του εφοδιασμού από Ιράν, σε συνέχεια της επιβολής των κυρώσεων από ΗΠΑ, με άλλους τύπους αργού. Οι κυρώσεις στο Ιράν από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική, διαμόρφωσαν τις διεθνείς τιμές αργού στα $76/bbl κατά μέσο όρο στο γ’ τρίμηνο, σε επίπεδα αντίστοιχα με το β’ τρίμηνο, αλλά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+46%).
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά καυσίμων, αυτή κατέγραψε οριακή μείωση (-1%) στο γ’ τρίμηνο 2018 σε σχέση με πέρυσι, με τον συνολικό όγκο στα 1,6 εκατ. τόνους. Αντιθέτως, αύξηση 3% σημείωσε η αδασμολόγητη αγορά, με σημαντική βελτίωση στην αγορά αεροπορικών καυσίμων (+10%) λόγω τουριστικής περιόδου.
Οι προσφορές
Υπενθυμίζεται πως μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από την Glencore και τη Vitol στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% του ομίλου (30% όμιλος Λάτση και 20% ΤΑΙΠΕΔ). Το γεγονός ότι ο όμιλος ενδέχεται να κλείσει το 2018 με κέρδη EBITDA 1 δισ. ευρώ υποχρεώνει τους δύο διεκδικητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη – οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσφορές έως 1,2 δισ. ευρώ για το 50% – αν επιθυμούν να φτάσουν έως το τέλος του διαγωνισμού.
Πηγή:www.tovima.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text