Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Brexit: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέι - Παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών

Brexit: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέι - Παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Brexit: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέι - Παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών

Με μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με εμβληματικότερη εκείνη την οποία υπέβαλε ο υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην προσπάθεια της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να πετύχει την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών έχουν φθάσει τις τέσσερις, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη περισσότερες εντός της ημέρας.

Ο κ. Ράαμπ σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας της χώρας του με την ΕΕ, κυρίως επειδή θεωρεί ότι οι πρόνοιες του τελευταίου για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας "αποτελούν πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου".

Συμπληρώνει δε ότι η φόρμουλα για τη Β. Ιρλανδία δεσμεύει ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο να μην έχει τον δημοκρατικό έλεγχο των νόμων και των ρυθμίσεων που θα ισχύουν στο έδαφός του, ενώ - κατά τον ίδιο - υπονομεύει και τις διαπραγματεύσεις ΗΒ - ΕΕ για την μελλοντική εμπορική τους σχέση.

Λίγο αργότερα, την παραίτησή της ανακοίνωσε και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έστερ ΜακΒέι.

Την παραίτησή της ανακοίνωσε και η υφυπουργός Brexit Σιουέλα Μπρέιβερμαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση", εξήγησε ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με δεδομένο ότι - για διαφορετικούς λόγους - στη συμφωνία αντιτίθενται οι "σκληροί" του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που επιθυμούν ένα "καθαρό" Brexit, οι ευρωπαϊστές Συντηρητικοί που θέλουν πιο στενή σχέση με την ΕΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών, οι δεξιοί Προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που στηρίζουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και η κυβέρνηση της Σκωτίας, διαμορφώνεται ήδη σκηνικό πολιτικής αστάθειας που μπορεί να κοστίσει στην Μέι την πρωθυπουργία, αλλά και να οδηγήσει σε "άτακτο" Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text