Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Εκδοση ομολόγου από την Εθνική Πανγαία

Εκδοση ομολόγου από την Εθνική Πανγαία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκδοση ομολόγου από την Εθνική Πανγαία

Συνεχίζει τις επενδύσεις σε premium εμπορικά ακίνητα η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ καθώς διαβλέπει υψηλές μέσες αποδόσεις κοντά στο 8% σε ετήσια βάση.
Το ενεργητικό της Πανγαία ΑΕΕΑΠ θα ανέλθει στα 1,85 δισ. ευρώ μετά την τυπική ολοκλήρωση του deal για την απόκτηση 21 ακινήτων στην Κύπρο και 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 149 εκατ. ευρώ, κυριότητας της Τράπεζας Κύπρου, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

 

Επίσης, μέχρι τις αρχές του 2019 αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η εξαγορά του κτιρίου γραφείων (City Tower) στη Σόφια, ιδιοκτησίας σήμερα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Mια συμφωνία που θα προσεγγίσει τα 75 εκατ. ευρώ και θα διαμορφώσει τις συνολικές επενδύσεις της Πανγαία στα 290 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

 

Τα ακίνητα στην Κύπρο είναι όλα μισθωμένα και βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Πρωταρά και Λάρνακα. Εχουν έκταση 120.000 τ.μ. και διαφορετικές εμπορικές χρήσεις, όπως ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, logistics και μεγάλα καταστήματα (Leroy Merlin κ.ά.). Η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό χώρο επενδύσεων για την Πανγαία που στο εξωτερικό αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων και στην Ιταλία. Τα δύο ακίνητα στην Ελλάδα βρίσκονται στη Λεωφόρο Συγγρού και την οδό Λαγουμιτζή.
149 εκατ. ευρώ

 

Η επένδυση των 149 εκατ. ευρώ καθώς και η επικείμενη των 75 εκατ. ευρώ για το City Tower θα χρηματοδοτηθούν με δανεισμό. O δανεισμός της εταιρείας θα ανέλθει μετά την ολοκλήρωση του deal της Κύπρου στα 550 εκατ. ευρώ και θα αντιστοιχεί περίπου στο 40% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της εταιρείας. Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού αφορά ένα ομόλογο 240 εκατ. ευρώ που είχε καλύψει η Pimco και λήγει τον Αύγουστο του 2019.  Η Πανγαία είχε αποπειραθεί να βγει στις αγορές τον περασμένο Ιούνιο για να αντλήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ώστε να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της, αλλά το εγχείρημα συνέπεσε με τη ιταλική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα ελληνικά spreads και η τιμολόγηση ελληνικών εκδόσεων να καταστεί απαγορευτική.

 

«Η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη χορήγηση δανείων, αφού πρόκειται για χορηγήσεις με εξασφαλίσεις ακινήτων» αναφέρει ο CEO της Πανγαία κ. Αρης Καρυτινός και προσθέτει: «Κάποια στιγμή η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αλλά μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην κεφαλαιαγορά θα επιδιώξουμε την έκδοση ομολόγου που θα διαπραγματεύεται στην εγχώρια αγορά τίτλους σταθερού εισοδήματος του χρηματιστηρίου».

 

Μια τέτοια έκδοση δεν θα υπολείπεται των 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του χρόνου η Εθνική Τράπεζα θα πάψει να έχει το management της Εθνική  Πανγαία, στο πλαίσιο της προ πενταετίας συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας από την Invel. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι έως το τέλος του χρόνου η Invel, που ελέγχει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου, έχει το δικαίωμα (Call Option) να προχωρήσει στην εξαγορά του 32,5% που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στην Πανγαία σε τιμή που θα προκύπτει από την τρέχουσα καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV). Αν η Invel ενεργοποιήσει το δικαίωμα αγοράς, η Εθνική Τράπεζα θα λάβει περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Πηγή:www.tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text