Αρχική | Διάφορα | Χρονολόγιο της EuroCapital και του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, 1990-2022

Χρονολόγιο της EuroCapital και του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, 1990-2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ ιδρύθηκε το 1990 από τον Γιάννη Σιάτρα και ομάδα οικονομολόγων. Κυκλοφόρησε από το 1990 έως και το 2004 και εξελίχθηκε ως το κυριότερο χρηματιστηριακό περιοδικό, υψηλού κύρους και εγκυρότητας. Στα χρόνια της κυκλοφορίας του προχώρησε -τόσο σε επίπεδο ύλης, όσο και δραστηριοτήτων- σε πολλές καινοτομίες, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη του χώρου. Καθιέρωσε την παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων των θεσμικών επενδυτών, δημοσίευσε τα πρώτα άρθρα τεχνικής ανάλυσης στην Ελλάδα, διοργάνωσε δεκάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στον τομέα της θεμελιώδους ανάλυσης, καθιέρωσε τα “Επενδυτικά Απογεύματα” όπου οι εισηγμένες εταιρίες παρουσιάζονταν από τους επικεφαλής τους, διοργάνωσε δεκάδες συνεδριακές εκδηλώσεις και ίδρυσε “χρηματοοικονομικά εργαστήρια” σε διάφορα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.

Στα τέλη του 2004, ανέστειλε την κυκλοφορία του, ενώ ο κ. Γιάννης Σιάτρας συνέχισε την αρθρογραφία του πάνω σε χρηματιστηριακά θέματα τόσο στο site της εταιρίας (eurocapital.gr) όσο και σε άλλα μεγάλα οικονομικά sites.

Διαβλέποντας την είσοδο της χώρας και της ελληνικής οικονομίας -και συνεπώς και του Χρηματιστηρίου- σε ένα νέο μακροχρόνιο ιστορικό κύκλο, τον Απρίλιο του 2018, η EuroCapital, επανέλαβε την έκδοση του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, εκμεταλλευόμενη όλες τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας.

 

 

 

Ιστορική εξέλιξη της EuroCapital και του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

1990: (1η Μαΐου) Ίδρυση της EuroCapital – Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

1990: (5 Δεκεμβρίου) Κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του δεκαπενθήμερου περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

1992: (Φεβρουάριος) Ίδρυση της EuroCapital Software, η οποία κατασκεύασε και κυκλοφόρησε το “Portfolio Manager”, ένα από τα πρώτα προγράμματα διαχείρισης χαρτοφυλακίων και τεχνικής ανάλυσης στην Ελλάδα.

1992: (Ιούλιος) Καθιέρωση δωρεάν σεμιναρίων θεμελιώδους ανάλυσης προς επενδυτές, με τον Γιάννη Σιάτρα και τους συνεργάτες του περιοδικού Μανώλη Βάρσο, Χρήστο Μπαβέλη και Αλέξανδρο Παπαπασχάλη.

1993: (Οκτώβριος) Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ μετατράπηκε σε μηνιαίο.

1994: (8 Μαΐου) Ίδρυση της EuroCapital Graphics, εταιρίας γραφικών τεχνών, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή εντύπων για εισηγμένες εταιρίες (απολογισμοί, δελτία αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κλπ).

1994: (Νοέμβριος) Πρώτη συνεδριακή εκδήλωση του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ στις εκθεσιακές εκδηλώσεις του Money Show, με θέμα “Εισαγωγή των εταιριών στο Χρηματιστήριο”. Από τότε, η παρουσία της EuroCapital και του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ στις εκθέσεις Money Show είναι διαρκής και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συνεδριακές εκδηλώσεις.

1995: (Ιούνιος) Πρώτη χρονιά εφαρμογής, από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, του προγράμματος “Αποστολής Ετησίων Απολογισμών”, μέσω του οποίου, χιλιάδες επενδυτές και μέτοχοι, λάμβαναν τα έντυπα των ετησίων απολογισμών των εταιριών που τους ενδιέφεραν.

1996: (Νοέμβριος) Κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του περιοδικού “Επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια”, ενός περιοδικού αποκλειστικά αφιερωμένου στα Αμοιβαία Κεφάλαια.

1997: (21 Ιουνίου) Λειτουργία του www.athenstock.com, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο χρηματιστηριακό site στην Ελλάδα. Το “athenstock” γνώρισε εξαιρετική επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και λειτούργησε συμπληρωματικά με το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Το 2009 αντικαταστάθηκε από το τρέχον site της εταιρίας, στη διεύθυνση “eurocapital.gr”.

1997: (Σεπτέμβριος) Κυκλοφορία του βιβλίου του Δημήτρη Δημόπουλου, “Τεχνική Ανάλυση – Ένα πρακτικό εγχειρίδιο”. Ήταν το πρώτο βιβλίο για τη μεθοδολογία της τεχνικής ανάλυσης, στην ελληνική γλώσσα, αλλά και το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων της EuroCapital. Έως σήμερα, ο κ. Δημόπουλος έχει εκδώσει πέντε βιβλία στον τομέα της Τεχνικής Ανάλυσης.

1998: (Μάιος) Πραγματοποίηση του πρώτου “Επενδυτικού Απογεύματος” σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τα “Επενδυτικά Απογεύματα” ήταν ειδικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες, οι διοικήσεις των εταιριών παρουσίαζαν τις εταιρίες τους στους επενδυτές. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη ώστε, μετά από δύο χρόνια, το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέστησε υποχρεωτικές τις δημόσιες παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιριών προς το επενδυτικό κοινό.

1998: (18 Ιουνίου) Ίδρυση της EuroCapital ΑΕΛΔΕ, η οποία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου της στην Ελλάδα, με 43 υποκαταστήματα και δεκάδες χιλιάδες πελάτες. Η εταιρία ποτέ δεν εμφάνισε κάποιον “κόκκινο” κωδικό.

1998: (Οκτώβριος) Λειτουργία του www.bookmarket.gr, το οποίο υπήρξε το πρώτο ηλεκτρονικό επενδυτικό βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα.

1999: (Σεπτέμβριος) Πρώτη συμμετοχή του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ και της EuroCapital στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η EuroCapital ΑΕΛΔΕ παρουσίασε στο επενδυτικό κοινό το αυτόματο σύστημα καταχώρησης εντολών “Market Order” που είχε σχεδιαστεί από την ΑΣΥΚ ΑΕ (θυγατρική εταιρία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας).

2000: (Δεκέμβριος) Μεταφορά της έδρας της EuroCapital και του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ στα νέα ιδιόκτητα γραφεία του κτιρίου της οδού Μνησικλέους, στην Πλάκα.

2001: (Ιούνιος) Έκδοση επετειακού λευκώματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 125 ετών από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Το λεύκωμα είχε ανατεθεί στη EuroCapital Graphics και στον Γιάννη Σιάτρα, από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στις επετειακές εκδηλώσεις του.

2003: (Μάιος) Πρώτη συμμετοχή του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ στις εκδηλώσεις του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας και του καθηγητή κ. Ιορδάνη Λαδόπουλου, στους Δελφούς.

2004: (Οκτώβριος) Διακοπή της έκδοσης του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

2006: (Μάιος) Απόκτηση άδειας παροχής επενδυτικών συμβουλών από την EuroCapital ΑΕΕΔ.

2006: (Μάιος) Δραστηριοποίηση στον τομέα της επενδυτικής εκπαίδευσης, μέσα από τις σειρές “Επενδυτικών Σεμιναρίων” που οργάνωσε στην περίοδο 2006-2010.

2007: (Σεπτέμβριος) Κυκλοφορία του πρωτοποριακού προγράμματος επεξεργασίας χρηματιστηριακών δεδομένων “i-Stock”.

2009: (5 Δεκεμβρίου) Αντικατάσταση του www.athenstock.com από το www.eurocapital.gr ως κύριου site της EuroCapital.

2016: (Ιανουάριος) Διακοπή της λειτουργίας της EuroCapital ΑΕΕΔ ως εταιρίας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία εμπορικού χαρακτήρα.

2016: (Μάιος) Έκδοση από τη EuroCapital του βιβλίου του κ. Γιάννη Σιάτρα με τίτλο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών – Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών”. Η λειτουργία του συστήματος στα επόμενα χρόνια, υπήρξε εξαιρετικά πετυχημένη και οι αποδόσεις του εντυπωσιακές.

2018: (Απρίλιος) Επανακυκλοφορία του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, σε ηλεκτρονική μορφή. Στην επανακυκλοφορία του, το περιοδικό συνέχισε την παλαιά του αρίθμηση τευχών. Έτσι, το πρώτο τεύχος μετά την επανακυκλοφορία, αριθμήθηκε ως “τεύχος 199”.

2018: (Ιούλιος) Μεταφορά της έδρας και των γραφείων της EuroCapital από την Πλάκα, στην Αγία Παρασκευή.

 

Δείτε τα τεύχη του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (εδώ)

 

Επικοινωνία:

Μνησικλέους 2, 4ος όροφος, 10556, Αθήνα
210 3242032

eurocapital.gr@gmail.com 
www.eurocapital.gr

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: