Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πολύφερνη "νύφη" η Eurobank Property Services μετά το deal Eurobank-Grivalia

Πολύφερνη "νύφη" η Eurobank Property Services μετά το deal Eurobank-Grivalia

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πολύφερνη "νύφη" η Eurobank Property Services μετά το deal Eurobank-Grivalia

Αναδιαμορφώνουν τα δεδομένα για την πώληση της Eurobank Property Services, οι εξελίξεις με την απόφαση της Eurobank για συγχώνευση με την Grivalia.

Ενώ η διοίκηση της Eurobank έχει ξεκινήσει την παρουσίαση του σχεδίου συγχώνευσης και ανασχηματισμού της Τράπεζας (έχουν γίνει παρουσιάσεις σε επενδυτές και οίκους σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και σήμερα θα γίνουν στη Βοστόνη), το deal αλλάζει τα δεδομένα στην προ των θυρών ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής ακινήτων της Eurobank, Eurobank Property Services (EPS).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ενώ η Τράπεζα βρίσκεται  προ των τελικών υπογραφών με τον προτιμητέο αγοραστή, επανεμφανίζεται το ενδιαφέρον για την εξαγορά της EPS από τους δύο άλλους ενδιαφερόμενους που είχαν προκριθεί στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Η Eurobank, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάλεσε μετά την ανακοίνωση του σχεδίου συγχώνευσης με την Grivalia, τον επενδυτή  με τον οποίο συζητά την πώληση της EPS, δεδομένου ότι πλέον, με το σχεδιαζόμενο deal, αλλάζει η περίμετρος των πωλούμενου  χαρτοφυλακίου ακινήτων της EPS. Αυτό γίνεται λόγω της τιτλοποίησης δανείων 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τον ισολογισμό της Τράπεζας και θα μεταφερθούν (μαζί με τις εξασφαλίσεις τους στα ακίνητα) στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα εκδώσει ομόλογα.

Ωστόσο, τόσο το χαρτοφυλάκιο των 7 δισ. ευρώ, όσο και των στεγαστικών NPLs, ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα τιτλοποιήσει η Τράπεζα, έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα που θα τα διαχειριστεί ο νέος αγοραστής της EPS ήδη από το 2019, που σημαίνει επιτάχυνση των εσόδων της εταιρείας.

Το γεγονός αυτό, συνδυαστικά και με την επικείμενη αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την θυγατρική διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, FPS, είναι που αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον και των άλλων δύο επενδυτών που είχαν ενδιαφερθεί για την EPS, καθώς διαβλέπουν παράλληλα με την εξαγορά της θυγατρικής ακινήτων, και απόκτηση ποσοστού στη θυγατρική διαχείρισης NPLs.

Σημειώνεται ότι η FPS θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των 7 δισ. ευρώ που θα τιτλοποιηθεί, έχοντας έτσι πέραν της μέχρι σήμερα διαχείρισης χαρτοφυλακίων λιανικής και χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων (SMEs) και μεγάλων επιχειρήσεων (corporate). Σύμφωνα με τις πληροφορίες το 41% των 7 δισ. ευρώ, αποτελούν δάνεια SMEs και corporate.

H FPS έχει ήδη υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια 23 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα 6 δισ. ευρώ που προέρχονται από τρίτους. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων από "κόκκινα" δάνεια, με γεωγραφική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας που συζητά η Eurobank με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή για την EPS αναφέρουν ότι προβλέπονται εγγυημένα έσοδα για τον επενδυτή κατά την πρώτη τριετία (με προοπτική το διάστημα αυτό να ανέβει στην πενταετία).

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση για συγχώνευση Eurobank – Grivalia,  δίνεται δυνατότητα στον επενδυτή που θα αποκτήσει την EPS να λάβει και χαρτοφυλάκια τρίτων προς διαχείριση, όπως επίσης να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα, απασχολώντας μικρότερο αριθμό προσωπικού για τη διαχείριση των ακινήτων.

Πηγή:www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text