Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα για το Δεκέμβριο - Αυξημένη η αξία συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα για το Δεκέμβριο - Αυξημένη η αξία συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ένας συνδυασμός καλών ειδήσεων και θετικών οικονομικών δεικτών, ο οποίος βρίσκει τις χρηματιστηριακές αγορές μετά από μία φάση πτώσης, συνέβαλε σε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για το μήνα Δεκέμβριο, για το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών και, μεταξύ αυτών, για την αγορά της Αθήνας.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έκλεισε στις 659,72 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,68%. Σημειώνεται ότι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που έχει σημειωθεί από τις 15/4/2016 (εκείνη την ημέρα ο Γενικός Δείκτης είχε ανέβει κατά 4,86% κλείνοντας στις 639,64 μονάδες). Παράλληλα, πρόκειται για την 7η μεγαλύτερη άνοδο που έχει επιτευχθεί στους 46 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση Τσίπρα.
Παράλληλα, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αξία των συναλλαγών (σήμερα η καθαρή αξία έφθασε στα 89 εκατομμύρια ευρώ), η οποία αυξάνεται επί αρκετές μέρες. Ήδη, οι σημερινές συναλλαγές βρίσκονται αρκετά πάνω από τις μέσες συναλλαγές του τελευταίου έτους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο Γενικός Δείκτης υποστηρίζεται από ένα πολύ θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές (που αναμένεται να μεταφερθεί και στις αγορές της Αμερικής), από θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο όπου αναζητάται έντονα και επιτακτική μία λύση για τα “κόκκινα” δάνεια, από μία θετική καταγραφή του δείκτη PMI (αυξήθηκε στην τιμή των 54,0 μονάδων, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών) και μία θετική ανακοίνωση της έρευνας συγκυρίας” του ΙΟΒΕ (που δείχνει μία ελαφρά ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, με το δείκτη να ανεβαίνει στις 101,8 μονάδες).

Η αγορά ενισχύθηκε σήμερα, αλλά δύσκολα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό πρόβλημά της που είναι ο βαθμός και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, δείχνει -όπως επισημαίναμε και πριν μερικές μέρες- να κινείται προς μία διευθέτηση. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η αγορά θα έχει δυναμική να κινηθεί αρκετά υψηλότερα.

Η αξία των συναλλαγών (44 εκατ. ευρώ) είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, όμως, δεν είναι τέτοια ώστε να προϊδεάζει για ένα εντυπωσιακό “γύρισμα” της αγοράς. Θα ήταν προτιμότερο να ήταν η άνοδος ηπιότερη και η αξία των συναλλαγών μεγαλύτερη.

Παράλληλα, το θετικό κλίμα στην Ελλάδα έχει διαχυθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπου το επιτόκιο στο ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 4,20%.

Στο εξωτερικό, η προσωρινή “ανακωχή” που φαίνεται να επιτυγχάνεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το ζήτημα των δασμών, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση μίας σύγκρουσης μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ, φέρνουν άνοδο στις αγορές της Ευρώπης και στα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών, εξέλιξη που ενδεχομένως τερματίζει την αρνητική φάση που είχαν βρεθεί στο προηγούμενο 10ήμερο.

Το παρόν άρθρο αναθεωρήθηκε στις 7:00 μμ.

Δείτε το σημερινό "Δελτίο" του απόλυτου συστήματος συναλλαγών.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text