Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Ελαφρώς πτωτικά ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ σήμερα 4/12/2018. Στις 5:00 μμ, ο δείκτης Dow Jones, βρισκόταν στις 25.641,85 μονάδες (-0,71%). Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 1,13% κλείνοντας στις 25.826,02 μονάδες. Εν τούτοις, λόγω της έντασης που υπάρχει στις αγορές και λόγω των προηγούμενων ανοδικών συνεδριάσεων, στη σημερινή μέρα μπορεί να υπάρξουν διακυμάνσεις.

Οι άλλοι δείκτες: S&P 500: 2.776,52 (-0,53%). Nasdaq-100: 7.396,61 (-0,61%). Russell 2000: 1.535,34 (-0,75%).


Σημειώνουμε ότι ο S&P 500, διαγραμματικά, κινείται πάνω στον ΚΜΟ 200 ημερών ως εκ τούτου έχει δώσει σήμα εισόδου στον Απλό ΚΜΟ200, στον ΚΜΟ200 - ΕΞ3 και στον ΚΜΟ200 - ΕΞ5. Όμως, μετά τα ερωτηματικά που δημιουργούνται σήμερα στις αγορές, ενδεχομένως το σήμα αυτό να αποδειχθεί λανθασμένο. Δείτε στο απόλυτο σύστημα.


Στην Ευρώπη, οι περισσότερες αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά. Ο γερμανικός DAX, λίγο πριν από το κλείσιμό του, υποχωρεί κατά 0,88% και βρίσκεται στις 11.362,03 μονάδες.

Διαγραμματικά ο DAX κινείται κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Δεν αναμένεται να δωθεί σήμα εισόδου σύντομα.


Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225, σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 2,39 % κλείνοντας στις 22.036,05 μονάδες. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Nikkei ξαναπέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.


Η αμερικανική αγορά ομολόγων σήμανε σήμερα έναν συναγερμό, αφού για πρώτη φορά μετά το 2007, σημειώνεται το φαινόμενο της “αντιστροφής” των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Δηλαδή, τα επιτόκια στις βραχυχρόνιες λήξεις, είναι υψηλότερα από τα επιτόκια στις μακροχρόνιες λήξεις. Αυτό σήμερα συνέβη με τα επιτόκια των 2ετών και 3ετών ομολόγων, συγκρινόμενα με τα 5ετή (δείτε τον πίνακα των κρατικών ομολόγων).

Βεβαίως, το “ζευγάρι” ομολόγων που παρακολουθούν οι επενδυτές είναι αυτό των 2ετών σε σχέση με τα 10ετή ομόλογα. Δηλαδή, όταν η απόδοση των 2ετών ομολόγων είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή των δεκαετών. Σήμερα, η σχέση είναι 2,823% (2ετή) προς 2,946% (10ετή). Όμως, η ψαλίδα αυτή σταδιακά κλείνει.

Σημειώνεται ότι, κατά τις 9 υφέσεις της οικονομίας των ΗΠΑ από το 1955 έως και σήμερα, το φαινόμενο της “αντιστροφής” της καμπύλης των ομολόγων σημειώθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, σε ένα διάστημα που κυμάνθηκε από 6 μήνες έως 2 χρόνια πριν από την εμφάνιση της ύφεσης.

 

Τα θέματα που κυρίως απασχολούν σήμερα τις αγορές ήταν:

- Η αντιστροφή των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων (τα βραχυχρόνια επιτόκια είναι πιο υψηλά από τα μακροχρόνια) που σημειώθηκε σήμερα, είχε να συμβεί για 10 περίπου χρόνια. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία συνήθως δίνει ένα “μήνυμα” ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Δείτε περισσότερα.

- Οι ελπίδες για μια λύση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ξεθωριάζουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι παγκόσμιες μετοχές.Παράλληλα αυξάνεται ο φόβος ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση νωρίτερα από ότι αναμένεται υπό το βάρος της τιμής του δολαρίου. Δείτε περισσότερα.


- Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 2% την Τρίτη, ενόψει περιορισμού της παραγωγής από τον OPEC και του περιορισμού της προσφοράς του καναδικού πετρελαίου. Δείτε περισσότερα.Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text