Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Δείκτες PMI - Νοέμβριος 2018

Δείκτες PMI - Νοέμβριος 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δείκτες PMI - Νοέμβριος 2018

Περαιτέρω μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας για το σύνολο των οικονομιών Ευρωζώνης καταγράφουν οι δείκτες Purchasing Managers' Index (PMI) της εταιρίας Markit, για το μήνα Νοέμβριο.

Ο δείκτης της Ευρωζώνης κατά το μήνα Νοέμβριο, υποχώρησε στο 51,8, από 52,0 τον Οκτώβριο (σημειώνεται ότι ενδείξεις άνω του 50,0 σημαίνουν μεγέθυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ ενδείξεις κάτω του 50,0 σημαίνουν συρρίκνωση). Ο δείκτης παραμένει πάνω από την ένδειξη 50,0 για πεντέμιση περίπου χρόνια, όμως η χθεσινή υποχώρησή του τον έφερε στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2016.

Παράλληλα, μία σειρά άλλων στοιχείων που συνοδεύουν το δείκτη, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα επιβράδυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, όπως άλλωστε και σε πολλές ακόμη οικονομίες σε όλο το κόσμο. Η μεγαλύτερη αδυναμία επικεντρώνεται στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ το εξαγωγικό εμπόριο βιομηχανικών ειδών κατέγραψε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Αντίθετα, ισχυρή παραμένει η καταναλωτική ζήτηση. Η αδυναμία στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών, προβληματίζει για τις εξελίξεις των επομένων μηνών.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης κατέγραψαν τους χαμηλότερους δείκτες, απ' όλες τις χώρες της περιοχής αυτής. Στην Ιταλία, ο δείκτης βρίσκεται κάτω από την ένδειξη “50,0” για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (υποχώρησε στο 48,6 από 49,2 τον Οκτώβριο), στη Γαλλία, ο δείκτης βρέθηκε στο 50,8 (από 51,2 τον Οκτώβριο) και στη Γερμανία υποχώρησε στο 51,8 (από 52,2 τον Οκτώβριο), επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

Ουδείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης εισέρχονται σε μία “προβληματική” περίοδο, πλην όμως, η εικόνα της “επιβράδυνσης” του ρυθμού ανάπτυξης, είναι διαυγής.

Για ορισμένες χώρες, πιο αναλυτικά, οι δείκτες PMI ανακοινώθηκαν ως εξής:

Γερμανία:Ο βιομηχανικός τομέας της έχασε περαιτέρω δυναμική το Νοέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η παραγωγή αυξήθηκε μόνο οριακά και με τον πιο αργό ρυθμό που έχει σημειωθεί για πέντε χρόνια, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα επιβραδύνθηκε καθώς οι επιχειρήσεις είχαν μια απαισιόδοξη άποψη για τις μελλοντικές προοπτικές. (Δείτε περισσότερα)

Κίνα: Στασιμότητα στα μεγέθη του Νοεμβρίου. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI, σημείωσε οριακή αύξηση σε 50,2, από 50,1 το μήμα Οκτώβριο. Αυτό καταδεικνύει μια οριακή βελτίωση στη λειτουργία της κινεζικής βιομηχανίας, παρά τις μειωμένες παραγγελίες για εξαγωγές. Η παραγωγή παραμένει σταθερή για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η σχετικά μειωμένη ζήτηση και οι προσπάθειες για μείωση του κόστους συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ενώ προς το παρόν, δε διαφαίνονται τα σημάδια για ουσιαστική βελτίωση στο επόμενο έτος. Οι πληθωριστικές πιέσεις στη βιομηχανία υποχώρησαν και οι τιμές πώλησης μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα 18 μηνών. (Δείτε περισσότερα)

Ιαπωνία: Υποχώρηση του δείκτη στο 52,2. Τα στοιχεία της έρευνας του Νοεμβρίου κατέγραψαν ότι ο βιομηχανικός κλάδος της Ιαπωνίας εξακολούθησε να αναπτύσσεται, αν και στον πιο αδύναμο βαθμό από τον Αύγουστο του 2017: Καταγράφεται βραδύτερη αύξηση της παραγωγής και νέων παραγγελιών, χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών και ασθενέστερη ζήτηση από την Ευρώπη και την Κίνα. Οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο αισιόδοξες για την μελλοντική παραγωγή, με την εμπιστοσύνη να πέφτει σε ένα χαμηλό δύο ετών. Σημειώνεται επίσης η αύξηση των προσλήψεων, αλλά και μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. (Δείτε περισσότερα)

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής. Ο δείκτης κατέγραψε τιμή 59,3, έναντι 57,7 κατά το μήνα Οκτώβριο. Η οικονομία σημείωσε βελτίωση για τον 115ο συνεχή μήνα! Ο δείκτης κατά το μήνα Νοέμβριο, δείχνει τη συνεχή επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής. Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τον δείκτη των νέων παραγγελιών να ξεπερνά το 60%. Ο δείκτης αποθεμάτων των πελατών μειώνεται και παραμένει πολύ χαμηλός. Η κατανάλωση ενισχύθηκε, καθώς η παραγωγή και η απασχόληση εξακολούθησαν να επεκτείνονται, σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Οι εισροές - εκφρασμένες ως παραδόσεις από προμηθευτές, αποθέματα και εισαγωγές - αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα της αύξησης αποθεμάτων. Η απασχόληση και οι δυσκολίες στη μεταφορά των εμπορευμάτων, εξακολουθούν να συνιστούν προβλήματα και περιορίζουν το δυναμικό παραγωγής. (Διαβάστε περισσότερα)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text