Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καθυστερούν τη μείωση του φόρου στα μερίσματα

Καθυστερούν τη μείωση του φόρου στα μερίσματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθυστερούν τη μείωση του φόρου στα μερίσματα

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει καταθέσει στη Βουλή και να έχει εκδώσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση σχεδόν του συνόλου των προεκλογικού χαρακτήρα παροχών που εξήγγειλε, ωστόσο, μια από αυτές βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο της εξαγγελίας προκαλώντας εύλογα ερωτήματα και εντυπώσεις. Είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% που ισχύει σήμερα στο 10%, η οποία προβλέπεται ξεκάθαρα και στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2019.

Η σχετική εξαγγελία έγινε από την κυβέρνηση μαζί με τις όλες τις υπόλοιπες εξαγγελίες. Ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων θα μειωθεί σταδιακά σε βάθος τετραετίας από το 29% που είναι σήμερα στο 25% το 2022 με μείωση μιας μονάδας ετησίως. Επίσης, έχει εξαγγελθεί η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10% προκειμένου ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών να μειωθεί από το περίπου 40% στο 32,5%.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η διάταξη για την πρώτη δόση της μείωσης του φόρου στα εταιρικό φορολογικό συντελεστή κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη μείωση από το 29% στο 28% για τη χρήση 2019, η διάταξη για τη μείωση, έστω και σταδιακή του φόρου στα μερίσματα δεν έχει ακόμη κατατεθεί.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας καθώς και ότι "υπάρχει χρόνος προκειμένου να κατατεθεί η διάταξη αφού θα αφορά τη διανομή μερίσματος τα επόμενα χρόνια". Αυτό που δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, είναι αν η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα μερίσματα θα είναι εφάπαξ ή σε ετήσιες δόσεις, όπως γίνεται με τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή. Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν να κατατεθεί τελικά η σχετική διάταξη ακόμη και πριν τις γιορτές.

Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων δεν αφορά μόνο τους μεγαλομετόχους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους των επιχειρήσεων που λαμβάνουν μερίσματα.

Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,5 ευρώ ανά μετοχή παρακρατείται κατά τη διανομή φόρος 15%, δηλαδή 0,075 ευρώ (επτάμισι λεπτά του ευρώ) και έτσι ο μέτοχος λαμβάνει καθαρό ποσό μερίσματος 0,425 ευρώ ανά μετοχή. Με τη μείωση του συντελεστή στο 10%, το καθαρό ποσό του μερίσματος θα αυξηθεί στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text