Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019! Δήλωση στο δήμο για τη μη πληρωμή αναδρομικών δημοτικών τελών για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα!

Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019! Δήλωση στο δήμο για τη μη πληρωμή αναδρομικών δημοτικών τελών για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019! Δήλωση στο δήμο για τη μη πληρωμή αναδρομικών δημοτικών τελών για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα!

Στην Ελλάδα του παραλογισμού, μπορεί να συμβεί -ή καλύτερα, θα συμβεί- και αυτό. Μετά τις 19 Ιανουαρίου 2019, ιδιοκτήτες άδειων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, που μπορεί να φθάσουν και για διάστημα 20ετίας, με τις διάφορες προσαυξήσεις!

Σε ένα νόμο του 2005 (άρθρο 5 παρ. 1 του Νόμου 3345/2005) προβλέφθηκε ότι “οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται πλέον πλήρως από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού, όταν το ακίνητό τους δεν ρευματοδοτείται και δεν χρησιμοποιείται (είναι κενό), εφόσον μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης καταθέσουν στον οικείο Δήμο αίτηση απαλλαγής τους από την χρέωση δημοτικών τελών, μαζί με τη βεβαίωση διακοπής της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και με σχετική υπεύθυνη δήλωση προς το Δήμο ότι το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται καθ΄οποιονδήποτε τρόπο”. Όμως, δεν προβλέφθηκε μέχρι πότε θα πρέπει να κατατεθεί η συγκεκριμένη δήλωση.

Το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε με το άρθρο 222 του νόμου 4555/2018, όπου η νέα διάταξη δίνει εξάμηνη προθεσμία (δηλαδή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2019) σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν τώρα και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος.

Για το μέλλον όμως η νέα διάταξη ορίζει ότι «Ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.» Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο!

Όμως η αυστηρή αυτή προυπόθεση αφήνει τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, που δεν θα γνωρίζει για τη νέα αυτή υποχρέωση, εκτεθειμένο στον κίνδυνο να χρεωθεί χωρίς έλεος με τεράστιες αναδρομικές οφειλές έως και 20ετίας, που ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα θα έχουν κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου! Επίσης η ρύθμιση αυτή έρχεται και σε αντίθεση και με τη γνωστή πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη για την απαλλαγή των ακινήτων αυτών από τα δημοτικά τέλη.

Δε γνωρίζουμε εάν η απειλή της πληρωμής δημοτικών τελών και των προσαυξήσεών τους για διάστημα έως και 20ετία, μπορεί να υλοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ευρύτατες κοινωνικές αντιδράσεις. Όμως, καλό είναι κάποιος να προφυλαχθεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποβάλλοντας τη σχετική δήλωση στο δήμο του ακινήτου (υποθέτουμε ότι εκεί θα υπάρχει κάποιο σχετικό έντυπο για τη δήλωση αυτή), το αργότερο έως την 19η Ιανουαρίου 2019. Και καλό είναι να μην το αφήσει για την τελευταία στιγμή...

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ΠΟΜΙΔΑ.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text