Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου “αγαπούν” τις εκλογές. Και τις προσδοκούν!

Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου “αγαπούν” τις εκλογές. Και τις προσδοκούν!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου “αγαπούν” τις εκλογές. Και τις προσδοκούν!

Σε έκθεσή της για την Ελλάδα, η Citigroup αναφέρει ότι “μία ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, καθώς μια πιο συντηρητική κυβέρνηση αναμένεται να είναι πιο φιλική από την υφιστάμενη τόσο για τις αγορές όσο και για την επιχειρηματικότητα”. (Δείτε εδώ) Και κατά ένα μέρος, έχει δίκιο. Όχι επειδή επειδή μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι απαραίτητα πιο ικανή σε σχέση με μία κυβέρνηση του Σύριζα, αλλά επειδή οι αγορές πιστεύουν ότι θα είναι.

Οι αγορές “αγαπούν” τις συντηρητικές κυβερνήσεις γενικότερα και ειδικότερα τις κυβερνήσεις που είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. Δε γνωρίζουμε εάν μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Όμως, οι “αγορές” πιστεύουν ότι θα είναι. Γι' αυτό και διάκεινται θετικά προς μία κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα.

Βέβαια, από το σήμερα μέχρι και την αποδεδειγμένη φιλική και επιτυχή αντιμετώπιση, μίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προς την επιχειρηματικότητα, μας χωρίζουν ακόμη πολλά. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο έως την 20η Οκτωβρίου του 2019. Οι εκτιμήσεις (δημοσκοπήσεις) αναφέρουν ότι νικητής των εκλογών θα είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ακόμη να είναι σαφές εάν θα κατορθώσει να κερδίσει την αυτοδυναμία στη Βουλή. Το αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και το τί θα γίνει μετά τις εκλογές, είναι κάτι που, εμείς και οι αγορές, θα το δούμε μετά.

Προς το παρόν, παραμένουμε σ' αυτά που γνωρίζουμε: οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2019, οι αγορές προτιμούν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το συγκεκριμένο κόμμα να προηγείται. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι, συνήθως, οι αγορές προεξοφλούν τις εξελίξεις.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο παράγοντας των εκλογών θα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματιστηριακή αγορά και ο χρηματιστηριακός δείκτης θα επηρεάζεται από τα δελτία των δημοσκοπήσεων. Σε περίπτωση δε που όντως υπάρξει νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η κίνηση της αγοράς θα είναι έντονα ανοδική, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα. Βέβαια, μεγάλο μέρος αυτών των εξελίξεων θα προεξοφληθεί και πριν από τις εκλογές. Παράλληλα, θα υπάρχει και το θέμα της αυτοδυναμίας που θα παίξει -προεκλογικά και μετεκλογικά- ρόλο στην εξέλιξη του Γενικού Δείκτη.


Στο παρελθόν, οι βουλευτικές εκλογές έπαιζαν ρόλο στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη. Τη μεγαλύτερη επίδραση είχαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 και αυτή του 1990.

Στις εκλογές του 1989 είχε υπάρξει έντονα η προσδοκία ότι η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε τις εκλογές του Ιουνίου. Το μήνα πριν από τις εκλογές, ο Γενικός Δείκτης είχε αυξηθεί κατά περίπου 10%. Η διάψευση της προσδοκίας, προκάλεσε σημαντικές ζημιές (δείτε το πρώτο διάγραμμα), οι οποίες ανακτήθηκαν μόνον μετά το σχηματισμό της Κυβέρνησης Τζανετάκη (αρχές Ιουλίου 1989), αλλά και πάλι με την προσδοκία των νέων εκλογών που ορίστηκαν για το Νοέμβριο. Και πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε να προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Όμως και πάλι, η μεν Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτο κόμμα, αλλά δε μπόρεσε να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 15% περίπου.