Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, όχι όμως και οι τράπεζες - Εκκρεμεί το σχέδιο εξυγίανσης

Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, όχι όμως και οι τράπεζες - Εκκρεμεί το σχέδιο εξυγίανσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, όχι όμως και οι τράπεζες - Εκκρεμεί το σχέδιο εξυγίανσης

Το Bloomberg σχολιάζει ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ένα σχέδιο εξυγίανσης των τραπεζών και όχι ένα πλήθος ιδεών

Την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε ένα σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος τονίζει το Bloomberg, σε δημοσίευμα με τίτλο «πως θα τελειώσει ο εφιάλτης των ελληνικών τραπεζών».

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι έχει πολλά σχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και χρειάζεται χρόνο για να διαλέξει κάποιο από αυτά.

«Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές φαίνεται να κάνουν τα στραβά μάτια σε ό,τι συμβαίνει.

Την περασμένη άνοιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέτασε τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας σε ένα ειδικό stress test.

Ο SSM της ΕΚΤ έχει παρουσιάσει μια σειρά σημείων αναφοράς για τη μείωση των επισφαλών δανείων, που εντοπίζονται στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες.

Αλλά οι επενδυτές είναι σκεπτικοί.

Από τότε που δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests, ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας του» αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Οι προτάσεις για την εξυγίανση των τραπεζών


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και καθυστερημένα οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να είναι πιο… αποφασιστικές, στερούνται συντονισμού.

Πρώτον, το ΤΧΣ προτείνει ένα σχέδιο που προβλέπει τη χρήση εγγυήσεων του δημοσίου για να διευκολυνθεί η διάθεση των επισφαλών δανείων.

Στη συνέχεια, η ΤτΕ δημοσίευσε τη δική της πρόταση, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε ένα φορέα ειδικού σκοπού.

«Δεν είναι σαφές το εάν κάποιο από αυτά τα σχέδια θα μπορούσε να προσελκύσει αργότερα ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι το να έχει δύο δεν δίνει την εντύπωση μιας χώρας που έχει επιλέξει την πορεία που θα ακολουθήσει ώστε να αντιμετωπίσει ένα από τα βασικά οικονομικά προβλήματα της.

Θα ήταν πολύ καλύτερα να ανακοινωθεί ένα μόνο σχέδιο -που θα μπορούσε να συνδυάζει στοιχεία των προαναφερθέντων προτάσεων- και στη συνέχεια να εφαρμοστεί.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αλλάξουν άποψη για τις ελληνικές τράπεζες» αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Η περίπτωση της Eurobank


Ο αρθρογράφος κάνει ειδική αναφορά και στην Eurobank, που «έχει χαράξει τη δική της πορεία».

Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε τη συγχώνευση με τη Grivalia Properties εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλλει στην κεφαλαιακής της ενίσχυση.

Επιπλέον, η Eurobank σχεδιάζει να απομακρύνει από τον ισολογισμό της σχεδόν 7 δισ. ευρώ επισφαλή δάνεια με στόχο στο τέλος του 2019 τα NPLs να έχουν φτάσει στο 15%.

«Αυτό είναι μακράν η πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτό το έτος» σχολιάζει ο αρθρογράφος και καταλήγει «εφόσον οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρουν να βρουν μια κοινή λύση για τα προβλήματα των τραπεζών τους, ακόμα και τα έξυπνα σχέδια όπως της Eurobank ίσως να μην είναι αρκετά.

Είναι δύσκολο να δούμε πως η Ελλάδα μπορεί να αναδυθεί έπειτα από μια τόσο μακρά ύφεση με ένα κατεστραμμένο τραπεζικό σύστημα.

Η Αθήνα χρειάζεται ένα σχέδιο, όχι διάφορες ιδέες».


Πηγή: www.bankingnews.gr

 

 


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text