Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Οι αγορές ξεφεύγουν από το "συναγερμό" που δημιούργησαν οι υποψίες της ύφεσης

Οι αγορές ξεφεύγουν από το "συναγερμό" που δημιούργησαν οι υποψίες της ύφεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές δείχνουν να ξεφεύγουν από το “συναγερμό” που οι υποψίες της ύφεσης που δημιουργήθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα, μέσα από τις ανακοινώσεις οικονομικών δεικτών, τις προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων που -για μία κατηγορία ομολόγων- σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Αυτό δε σημαίνει ότι τα “δύσκολα” έφυγαν από μπροστά μας. Απεναντίας, σήμερα γνωρίζουμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα επιβράδυνσης στις μεγάλες οικονομίες των “αναπτυγμένων” κρατών.

Κατά τους επόμενους μήνες, η λέξη “επιβράδυνση” ή ακόμη και η “ύφεση” θα εμφανίζονται συχνά στα κείμενα των αναλυτών και των σχολιαστών. Για τις αγορές, αυτό θα σημαίνει παύση, για κάποιο διάστημα, της ανόδου που σημειώνεται επί πολλά χρόνια τώρα και καθυστέρηση στην εμφάνιση νέων ιστορικών υψηλών σημείων στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε για πόσο χρόνο. Όμως, τα πράγματα φαίνεται να μην είναι όπως πριν.

Όμως, δεν είναι και πολύ χειρότερα. Δε νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια χρηματιστηριακή κρίση, ανάλογη αυτής που συνέβη το 2008. Ίσως επειδή τώρα πολλοί -οικονομολόγοι, αναλυτές και σχολιαστές- ομιλούν για επιβράδυνση ή για ύφεση των οικονομιών. Οι κρίσεις είναι φαινόμενα που συμβαίνουν ξαφνικά, όταν ουδείς τις αναμένει. Και είναι φαινόμενα που σημειώνονται σπάνια. Δε μπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε μερικά χρόνια, επειδή, μετά από κάθε μεγάλη ύφεση ή κρίση, το θεσμικό περιβάλλον θωρακίζεται για να προστατευθεί. Οι καταστάσεις που θα προκαλέσουν, εκ νέου, στο σύστημα μία ξαφνική σοβαρή ανισορροπία θα κάνουν πολλά χρόνια για να σχηματισθούν και να παρουσιαστούν στο προσκήνιο.

Προς το παρόν, συνεχίζουμε όπως συνήθως. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και καταγράφουμε τη συμπεριφορά των αγορών. Και, στις επενδυτές μας πρακτικές, θέτουμε κανόνες στους οποίους υπακούουμε.

 

Ελαφρά ανοδικά ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ σήμερα 13/12/2018. Στις 5:30 μμ, ο δείκτης Dow Jones, βρισκόταν στις 24.646,44 μονάδες (0,49%).Οι παραχωρήσεις που γίνονται και από τα δύο μέτωπα (ΗΠΑ - Κίνα) κρατάει τους επενδυτές και τις αγορές, μεν σε μια ενθαρρυντική κατάσταση αλλά το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

Οι άλλοι δείκτες: S&P 500: 2.656,23 (0,20%). Nasdaq-100: 7.090,91 (-0,11%). Russell 2000: 1.443,39 (-1,14%).

Ο S&P 500, διαγραμματικά,κινείται κάτω από τον ΚΜΟ200 και -με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” βρίσκεται εκτός αγοράς. Δείτε στο απόλυτο σύστημα.

Μικτά ήταν τα πρόσημα σήμερα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη προς την ΕΚΤ και την επίσημη απόφαση της να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.Ο γερμανικός DAX, λίγο πριν από το κλείσιμό του και βρίσκεται στις 10.934,20 μονάδες.

Διαγραμματικά ο DAX κινείται κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Δεν αναμένεται να δωθεί σήμα εισόδου σύντομα.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225, σημείωσε άνοδο κατά 0,99% κλείνοντας στις 21.816,19 μονάδες. Ο Nikkei 225 κινείται κάτω από τον ΚΜΟ200 και -με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” βρίσκεται εκτός αγοράς .Σήματα Απόλυτου Συστήματος στον Nikkei 225.

 

Τα θέματα που κυρίως απασχολούν σήμερα τις αγορές, όπως εμφανίζονται στην εγχώρια και τη διεθνή ειδησεογραφία, είναι:

- Η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιονομικό έλλειμμα 2% για την επόμενη χρονιά, σε μια ένδειξη ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας μπορεί να αρχίσει να εξασθενεί.Δείτε περισσότερα.

- "Αυλαία" στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έριξε και επίσημα σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος θα λήξουν στο τέλος του Δεκεμβρίου.Δείτε περισσότερα.

- Αντί να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βρετανίας, η παράνοια των τελευταίων ωρών αύξησε τους κινδύνους και η πύρρειος νίκη της Μέι θέτει τη Βρετανία σε τροχιά πολιτικής καταστροφής, γράφει η Telegraph.Δείτε περισσότερα.

- Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3%.

 

Τα σήματα του "απόλυτου συστήματος" σε διάφορους δείκτες, έχουν ως εξής:

Απόλυτο Σύστημα στο Γενικό Δείκτη (ΓΔ)

Απόλυτο Σύστημα στον Τραπεζικό Δείκτη (ΔΤΡ)

Απόλυτο Σύστημα στον αμερικανικό δείκτη S&P 500

Απόλυτο Σύστημα στον γερμανικό δείκτη DAX

Απόλυτο Σύστημα στο ETF GREK

Σήματα του Απόλυτου Συστήματος σε διάφορους δείκτες (συνοπτικά)

 

 

 



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text