Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Μείωση κερδών 28% για τη μητρική της Media Markt το δ΄ τρίμηνο

Μείωση κερδών 28% για τη μητρική της Media Markt το δ΄ τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση κερδών 28% για τη μητρική της Media Markt το δ΄ τρίμηνο

Η προτίμηση των καταναλωτών να ψωνίζουν όλο και περισσότερο από το Διαδίκτυο επηρέασε και τη γερμανική Ceconomy, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη, της οποίας η μετοχή υποχώρησε χθες κατά 17,48%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους. Η Ceconomy, μητρική των Media Markt και Saturn, ανακοίνωσε χθες πως αναμένει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κερδών κατά το οικονομικό έτος 2018-2019 και πως δεν θα διανείμει μέρισμα. Παράλληλα, η εταιρεία αναζητεί δύο διευθυντικά στελέχη, έναν διευθύνοντα σύμβουλο και έναν οικονομικό διευθυντή, καθώς ο πρώτος αποχωρεί στο τέλος του Δεκεμβρίου και ο δεύτερος εκτελεί μόνο προσωρινά τα καθήκοντά του.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ψηφιακών και φυσικών εμπόρων λιανικής οδήγησε στα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της γερμανικής Ceconomy. Στη μάχη μεταξύ των δύο φαίνεται να αποκτούν προβάδισμα οι αγορές από το Διαδίκτυο. Η γερμανική Ceconomy απέδωσε τα αρνητικά αποτελέσματα στις «ασυνήθιστα» υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τη Βόρεια Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι καταναλωτές δεν έβγαιναν εκτός σπιτιού για ψώνια και προχωρούσαν σε διαδικτυακές αγορές. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο συνέπεσε με την περίοδο του καύσωνα στη Βόρεια Ευρώπη το καλοκαίρι, τα κέρδη της Ceconomy υποχώρησαν κατά 28% στα 84 εκατ. ευρώ. Ενας από τους λόγους για τους οποίους πέφτουν οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα είναι η συμπεριφορά αρκετών καταναλωτών, που επισκέπτονται ένα φυσικό μαγαζί για δωρεάν συμβουλές όσον αφορά το προϊόν για το οποίο ενδιαφέρονται, αλλά στη συνέχεια προβαίνουν σε αγορά μέσω Διαδικτύου. Ενδεικτικό των πιέσεων είναι ότι από την αρχή του χρόνου η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 73,42%.

«Κρυβόμαστε πίσω από την επιτυχία του παρελθόντος», δήλωσε σε οικονομικούς αναλυτές ο Φεράν Ρεβέρτερ, διευθύνων σύμβουλος των Media Markt και Saturn. Προκειμένου να ανταγωνιστεί τους ψηφιακούς ανταγωνιστές της, όπως την αμερικανική Amazon, η Ceconomy σκοπεύει να προχωρήσει σε γενική αναδιάρθρωση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας και να εστιάσει στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και στην υλικοτεχνική υποστήριξη. Ο Ρεβέρτερ θεωρεί πως αυτό θα επιτευχθεί με την περικοπή των δαπανών στη Γερμανία και με τη συγκέντρωση της διαχείρισης της εταιρείας εκεί. Προσέθεσε πως η εταιρεία προσλαμβάνει συνεχώς περισσότερα άτομα εξειδικευμένα στην τεχνολογία πληροφοριών, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εσωτερικής αναδιάρθρωσης. Οι θυγατρικές Media Markt και Saturn της Ceconomy αναμένεται, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της τελευταίας, να δουν κατά το ερχόμενο έτος μικρή αύξηση στις πωλήσεις και περαιτέρω μικρή πτώση των κερδών. Ο απερχόμενος οικονομικός διευθυντής εκτιμά πως το 2019 θα παραμείνει απαιτητικό για τις λιανικές πωλήσεις και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Η γενικότερη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τα τελευταία τρίμηνα φαίνεται να πλήττει όχι μόνο τα φυσικά μαγαζιά, αλλά και τις διαδικτυακές πωλήσεις στην Ευρώπη. Μάλιστα, η βρετανική Asos –ευρέως διαδεδομένη εταιρεία διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων– εξέδωσε τη Δευτέρα προειδοποίηση για κέρδη χαμηλότερα από ό,τι είχε προβλέψει, κάτι που προκάλεσε έντονες πιέσεις στη μετοχή της.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text