Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η τουρκική οικονομία χάνει το καλύτερο δυναμικό της

Η τουρκική οικονομία χάνει το καλύτερο δυναμικό της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η τουρκική οικονομία χάνει το καλύτερο δυναμικό της

Επί δεκαεπτά συναπτά έτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κέρδιζε τις εκλογές, υποσχόμενος στους ψηφοφόρους του την ανασύσταση του ένδοξου οθωμανικού παρελθόντος της χώρας.

Κατόρθωσε να ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας στο επίπεδο του διεθνούς εμπορίου και της στρατιωτικής δράσης, ενώ παράλληλα βελτίωσε την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ των The New York Times.

Το βιοτικό επίπεδο ανήλθε χάρις στην αδιάλειπτη οικονομική ανάπτυξη, αλλά το 2016 ήταν η χρονιά που σφραγίστηκε από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του κ. Ερντογάν. Η απάντηση σε αυτό ήταν οι σκληρές διώξεις όσων θεωρούσε αντιφρονούντες και η ανάληψη ακόμα περισσότερων εξουσιών από τον ίδιο. Η οικονομία κλονίστηκε, το ίδιο και η τουρκική λίρα.

Μαζική μετανάστευση

Οσο περισσότερο η διαπλοκή και ο αυταρχισμός γίνονταν τρόπος άσκησης της εξουσίας, τόσο οι μορφωμένοι και ταλαντούχοι Τούρκοι εγκατέλειπαν ομαδικά τη χώρα. Και αυτή η «αφαίμαξη» της τουρκικής κοινωνίας και οικονομίας πιστοποιεί και την απώλεια εμπιστοσύνης στο όραμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, την τελευταία τριετία φοιτητές, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και ευκατάστατοι πολίτες πουλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, και μεταφέρουν τα χρήματα και τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. Το 2017 οι μετανάστες ξεπέρασαν τις 250.000, έναντι των 178.000 το 2016. Η έξοδος αυτή δεν μοιάζει με τις άλλες του παρελθόντος, όταν μετανάστευαν φοιτητές και πανεπιστημιακοί. «Πρόκειται για μία μονιμότερη αναδιοργάνωση της κοινωνίας, η οποία θα κάνει την Τουρκία να οπισθοδρομήσει δεκαετίες», λέει ο Ιμπραήμ Σιρκετσί, διευθυντής διακρατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρίτζεντ του Λονδίνου.

Η αυθαιρεσία

Οι παράγοντες αυτής της «αφαίμαξης» είναι πολλοί. Ο φόβος των πολιτικών διώξεων, η τρομοκρατία, η αναξιοπιστία του δικαστικού συστήματος και η αυθαιρεσία, καθώς και η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Ολα τα παραπάνω επιτείνονται από τον φόβο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χειραγωγεί κατά τρόπο αδικαιολόγητο την οικονομία, ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος και όσοι ανήκουν στο στενό του κύκλο. Ως αποτέλεσμα και πρώτη φορά μετά την ίδρυση του τουρκικού κράτους, πολλά μέλη της κοσμικής ελίτ της χώρας, που επί δεκαετίες δέσποζαν στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό, φεύγουν από τη χώρα. Στη θέση τους έρχονται οι νεόπλουτοι, που έχουν διασυνδέσεις με το καθεστώς Ερντογάν.

Mία από τους εμιγκρέδες είναι η Μερβέ Μπαγιντίρ, η 38χρονη σχεδιάστρια καπέλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε μεγάλη φήμη και πελατεία. Μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο, έχοντας πουλήσει τα πάντα στην Τουρκία. Η επιχειρηματίας είχε λάβει ενεργά μέρος στις διαδηλώσεις του 2013 κατά των κυβερνητικών σχεδίων ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει εγκληματίες τους διαδηλωτές, πολλοί συνελήφθησαν και εδιώχθησαν. «Γίνονται διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων και υπάρχει και βία, που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις», λέει η κ. Μπαγιντίρ. Χιλιάδες Τούρκοι, όπως εκείνη, αιτήθηκαν τη χορήγηση βίζας (επιχειρηματικής ή χρυσής) από τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία, όπως αναφέρουν οι The New York Times.

Οι πλούσιοι φεύγουν

Τουρκικές οικογένειες μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό, ώστε να τις κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, όπως επισημαίνει ο πανεπιστημιακός Ιμπραήμ Σιρκεσί. Τουλάχιστον 12.000 εκατομμυριούχοι μετέφεραν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός συνόρων το 2016 και το 2017 είτε στην Ευρώπη είτε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την έκθεση Global Wealth Migration Review. Ο πρόεδρος Ερντογάν τους θεωρεί προδότες. Στην Global Wealth Migration Review, τέλος, αναφέρεται πως «η ιστορία έχει δείξει πως, όταν μία μεγάλη χώρα οδεύει προς τη διάλυσή της, έχει προηγηθεί η μαζική φυγή των πλουσίων πολιτών της».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text