Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Φυσική αποκατάσταση μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν

Φυσική αποκατάσταση μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φυσική αποκατάσταση μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Κάθε πολίτης που είχε την ατυχία να αναζητήσει κλίνη σε κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης είτε για τον εαυτό του είτε για συγγενή ή φίλο του γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μάταιο το εγχείρημα στον δημόσιο τομέα. Σε μία χώρα όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται τουλάχιστον 700 σοβαροί τραυματισμοί πολιτών από τροχαία ατυχήματα και πολλοί εκ των 35.000 ασθενών ετησίως που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια θα χρειαστούν για την αποκατάστασή τους ειδική φροντίδα, η έλλειψη σε δημόσιες δομές φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης είναι τραγική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας και η οποία εξετάζει την υφιστάμενη κατάσταση στις δομές φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, στην Ελλάδα είναι ανεπτυγμένες και λειτουργούν περίπου 2.650 κλίνες αποκατάστασης για ασθενείς με σοβαρές βλάβες είτε από ατυχήματα είτε από νευρολογικές παθήσεις. Εξ αυτών οι περίπου 2.500 είναι στον ιδιωτικό τομέα και μόλις 174 λειτουργούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μάλιστα χωρίς ορθολογική κατανομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημόσιες κλίνες αποκατάστασης λειτουργούν κυρίως στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (100 κλίνες), στο ΚΑΤ (20), στο Ασκληπιείο Βούλας (15) και στο «Γ. Γεννηματάς» (4). Για την υπόλοιπη χώρα, πέντε κλίνες αποκατάστασης έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, 10 κλίνες το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ενεργοποιηθεί και το Κέντρο Ιατρικής Φυσικής και Αποκατάστασης (πρώην ΚΑΦΚΑ) Αμύνταιου Φλώρινας στο οποίο πλέον λειτουργούν 20 κλίνες αποκατάστασης. Στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί καμία δημόσια κλίνη φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ενώ το απόλυτο κενό καταγράφεται σε πανελλαδικό επίπεδο σε εξειδικευμένες δομές για παιδιά.

Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα καλύπτει ο ιδιωτικός με τις 2.500 κλίνες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης οι οποίες είναι συγκεντρωμένες κυρίως στη Λάρισα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αλλά με το αζημίωτο. Αν και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν (εάν βεβαίως διαθέτουν...) επιπλέον ποσό που συνήθως κυμαίνεται έως και 2.000-3.000 ευρώ για μηνιαία νοσηλεία. Ο βασικός λόγος για την επιπλέον χρέωση είναι η αναβάθμιση θέσης. Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει εξ ολοκλήρου τη νοσηλεία ασφαλισμένου στην Γ΄ θέση, δηλαδή σε τετράκλινο θάλαμο, ωστόσο εκ του νόμου τα ιδιωτικά κέντρα διαθέτουν μόνο θαλάμους τριών, δύο ή μιας κλίνης.

Την ίδια στιγμή, 30 δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΑΦΚΑ) διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου. Τα Κέντρα αυτά δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ’90 από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, «πέρασαν» στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας και το οποίο πριν από λίγα χρόνια τα παρέδωσε στα νοσοκομεία για να τα λειτουργήσουν ως οργανικές τους μονάδες κλειστής νοσηλείας, κάτι που ωστόσο δεν έγινε λόγω της μη επαρκούς στελέχωσής τους.

Η ομάδα εργασίας

Το υπουργείο Υγείας συγκρότησε τον Φεβρουάριο του 2018 ομάδα εργασίας που είχε ως αντικείμενο την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναδιοργάνωση του τομέα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο συντονιστής της ομάδας και διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας κ. Γιώργος Κίρκος, η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες (φυσιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές) κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση, με επισκέψεις στις δομές, ενώ παράλληλα συντάσσει τις προτάσεις για την αξιοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα προτείνει την αξιοποίηση 10 εκ των 31 ΚΕΦΙΑΠ για τη λειτουργία δομών κλειστής νοσηλείας και συγκεκριμένα των ΚΕΦΙΑΠ Μυτιλήνης, Αγρινίου, Αργους, Καστοριάς, Αρτας, Κορίνθου, Ρεθύμνου, Εδεσσας, Καβάλας, Αμφισσας και του Αμύνταιου Φλώρινας, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί με τη λειτουργία αρχικά 20 κλινών. Με την παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι συνολικά θα ανοίξουν –επιπλέον από αυτές που λειτουργούν σήμερα– 189 κλίνες αποκατάστασης στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κίρκο, τα ΚΕΦΙΑΠ θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται ως δομές κλειστής νοσηλείας εντός του Ιανουαρίου, όταν θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι 217 συμβασιούχοι επαγγελματίες υγείας (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.), οι προσλήψεις των οποίων έχουν εγκριθεί από το υπουργείο.

Από τα υπόλοιπα 21 ΚΕΦΙΑΠ, τα 13 θα λειτουργήσουν ως δομές ανοιχτής νοσηλείας, ενώ το «μέλλον» των υπολοίπων είναι ακόμα υπό εξέταση. Στις προτάσεις της ομάδας είναι και η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δομών (Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης-ΕΚΑ, μονάδα στο ΚΑΤ, το Ασκληπιείο Βούλας κ.ά.), η δημιουργία ενός δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Παπανικολάου και η αξιοποίηση 1-2 ΚΕΦΙΑΠ για την δημιουργία Κέντρου για ανηλίκους.

Πηγή:www.kathimerini.gr

 

Έντυπη

 

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text