Η Άποψη μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χώρα βρίσκεται εκτός των ραντάρ των ξένων επενδυτών


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι, εδώ και χρόνια, η Ελλάδα έχει βγει από τα ραντάρ των ξένων επενδυτών και αδυνατεί να επανέλθει. Συνήθως, μία χώρα που οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, ή βρέθηκε σε οικονομική κρίση, είναι ένα “αγαπημένο” θέμα των μεγάλων ξένων επενδυτών, αφού γνωρίζουν ότι, μετά την κρίση, συνήθως θα ακολουθήσει μία αναπήδηση των οικονομικών μεγεθών και ένα “turnaround story”.

Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, πέραν από την -βαρύτατη- οικονομική κρίση υπήρξε και ένα ακόμη στοιχείο: η εξαπάτηση. Η εξαπάτηση με τα “greek statistics” -το στίγμα αυτό δε φεύγει εύκολα. Η ανακολουθία υποσχέσεων, λόγων και πράξεων όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Και οι συνεχείς διαψεύσεις στο ζήτημα των τραπεζών, όπου χάθηκαν τεράστια ποσά από τους επενδυτές που θέλησαν να επενδύσουν στο υποτιθέμενο “success story” της Ελλάδας που θα έβγαινε από την κρίση.

Το τελειωτικό κτύπημα ήρθε από τη Folli Follie τον περασμένο Μάιο και στοίχισε στη χώρα μας πάρα πολύ. Εκεί αποδείχθηκε η έμφυτη διάθεση πολλών επιχειρηματιών να εξαπατήσουν και η ανεπάρκεια των θεσμικών οργάνων να προλάβουν. Στη συνέχεια, αναδείχθηκε κάτι ακόμη χειρότερο: η έλλειψη διάθεσης να τιμωρηθούν -παραδειγματικά- οι εξαπατήσαντες. Αυτό μάλιστα, ίσως καταδεικνύει και την κοινωνική διάσταση της ανομίας στη χώρα, στοιχείο που όμως δεν διασφαλίζει ότι παρόμοιες συμπεριφορές δε θα επαναληφθούν στο μέλλον. Έτσι, με όλα όσα συνέβησαν κατά την τελευταία δεκαετίας, της Ελλάδας, της έχει βγει και το μάτι, αλλά και το όνομα. Η Ελλάδα έχει μεν ένα εξαιρετικά αναγνωρίσιμο όνομα, όμως παράλληλα βαθμολογείται πολύ χαμηλά σε θέματα αξιοπιστίας.

Και βεβαίως, όταν ένα χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, εγκαταλειφθεί από το μεγάλο ξένο κεφάλαιο, αδυνατεί να κινηθεί και να αντιδράσει, ακόμη και όταν τα πράγματα βελτιώνονται. Οι τιμές δεν είναι ακριβές. Και οι εξελίξεις στα εσωτερικά των εταιριών είναι θετικές. Για το έτος 2018, οι εισηγμένες εταιρίες αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κερδοφορίας τους κατά ποσοστό 22% περίπου. Οι πρώτες εκτιμήσεις της MSCI για το έτος 2019, αναφέρουν αύξηση της κερδοφορίας κατά 8,2%. Οι επιδόσεις αυτές είναι πολύ θετικές. Όμως, δεν αποδίδουν επειδή δε μπορούν να προσελκυστούν οι αγοραστές.

Παράλληλα, μπροστά μας έχουμε θετικές εξελίξεις στα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Η ρύθμιση του θέματος των “κόκκινων” δανείων είναι κάτι που όλοι επιθυμούν να γίνει και, συνεπώς, θα βρεθεί ο τρόπος για να γίνει. Η οικονομία εξακολουθεί να κινείται, δύσκολα μεν, όμως κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η κοινωνία ανακάμπτει από τα βαθιά της προβλήματα. Στις προσεχείς εκλογές, ίσως υπάρξει κυβερνητική μεταβολή, προς μία κυβέρνηση που, τουλάχιστον όπως αρχικά φαίνεται, πρόκειται να είναι περισσότερο φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

Με τον δείκτη γύρω από τις 600 μονάδες, όλα αυτά δεν απεικονίζονται και βεβαίως, δεν προεξοφλούνται.

Η διατήρηση μιας χρηματιστηριακής αγοράς σε μία κατάσταση υποτίμησης, μετά από σοβαρά οικονομικά “επεισόδια” είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό και συμβαίνει συχνά. Για να ξεπεραστεί, θα πρέπει να υπάρξουν σαφής πρόοδος στην πορεία της οικονομίας και αποδείξεις ότι η θεσμική λειτουργία της χώρας αποκαθίσταται. Αυτό θα γίνει σταδιακά και θα πάρει χρόνο. Εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, θα μπορέσει να κινηθεί ανοδικά. Ενδεχομένως να μπορέσει να ξεπεράσει και τις 1.000 μονάδες, εντός του τρέχοντος έτους. Όμως, όσο δεν προσελκύονται τα μεγάλα κεφάλαια των ξένων επενδυτών, κάθε άνοδος θα είναι επισφαλής.

Η αποκατάσταση της επενδυτικής φήμης της χώρας και η επιστροφή της στα “ραντάρ” των ξένων επενδυτών θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις βασικές προτεραιότητες αυτού του έτους. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση στο τιμόνι.

Γιάννης Σιάτρας

Περιεχόμενα

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text