Αρχική | Ειδήσεις | Επισημάνσεις: Σχόλια, σκέψεις, ειδήσεις

Επισημάνσεις: Σχόλια, σκέψεις, ειδήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά 2,9% εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ κατά το 2018. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω από το 2,5% και η ανεργία, στα πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα του 3,7%. Το εντυπωσιακό όμως έχει να κάνει με τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία εκτιμάται ότι, για το έτος 2018, κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 24,0 (εκτιμήσεις της . Ακόμη και αν η αύξηση των κερδών για το 2019 υποχωρήσει στο 7,5%, θα πρόκειται για μία πολύ θετική επίδοση. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή και θωρακισμένη.

 

Στην Ευρώπη, η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών για το 2018 αναμένεται αρκετά πιο ήπια, στο 8,2%, από 15,9% που είχαν αυξηθεί κατά το 2017. Για το έτος 2019, το ποσοστό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στο 7,8%. Ειδικότερα για τη Γερμανία, κατά το 2018 εκτιμάται ότι υπήρξε μείωση των κερδών που θα φθάσει στο -4,1%, κάτι που είχε επίδραση στον γερμανικό δείκτη DAX καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εν τούτοις, αναμένεται αύξηση κατά 10,3% στο 2019.

 

Στην Κίνα, για το 2018, η αύξηση των κερδών αναμένεται να υποχωρήσει στο 13,0%, από το εντυπωσιακό 25,0% κατά το 2017. Για το 2019, αναμένεται σχετική σταθεροποίηση, με τις πρώτες προβλέψεις να αναφέρουν αύξηση κατά 13,6%. Το ΑΕΠ της χώρας αυτής εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6,6% κατά το 2018. Καθώς η χώρα αναπτύσσεται, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο η διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ.

 

Για την Ελλάδα, κατά το 2018, αναμένεται αύξηση της κερδοφορίας των (εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) επιχειρήσεων κατά 22,7%, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, ενώ σ’ αυτή, δε συμμετέχει ο τραπεζικός κλάδος. Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία από τις πιο ισχυρές επιδόσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η αύξηση αυτή δεν προσδιορίζει κάποιο σημαντικό αναπτυξιακό άλμα, αλλά σημειώνεται λόγω της μεγάλης υποχώρησης των επιχειρηματικών κερδών κατά τα προηγούμενα χρόνια. Για το έτος 2019, η αύξηση αναμένεται να περιοριστεί στο 8,2%. Τα μεγέθη αυτά, είναι ικανά να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα πάνω από τις 850 μονάδες κατά τη διάρκεια του έτους. Εάν παράλληλα υπάρξει διέξοδος και στα τραπεζικά ζητήματα, τότε η άνοδος του δείκτη θα είναι πολύ μεγαλύτερη και ίσως ξεπεράσει και τις 1.000 μονάδες.

 

Αύξηση κατά 0,6% σημείωσε ο πληθωρισμός κατά το 2018, στην Ελλάδα. Κατά το 2017, η αύξηση είχε φθάσει στο 0,7%. Τα επίπεδα αυτά καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας δεν έχει πατήσει ακόμη σε γερές βάσεις. Με βάση τους διαχρονικούς πίνακες της εξέλιξης των τιμών καταναλωτή, οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν το Δεκέμβριο του 2010.

 

Με βάση τους πίνακες αυτούς, μία νομισματική μονάδα του Δεκεμβρίου του 1989, σήμερα ισούται με 3,76 νομισματικές μονάδες. Αν από την άλλη πλευρά, λάβουμε υπ’ όψη ότι, ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου δεν αποπληθωρίζεται και συνεπώς εμπεριέχει και τον πληθωρισμό όλης αυτής της περιόδου, για να αντιληφθούμε το σημερινό επίπεδο τιμών των μετοχών, σε τιμές του 1989, θα πρέπει να διαιρέσουμε τη σημερινή τιμή (622,78 την 15/1/2019) δια του 3,76. Το πηλίκο της διαίρεσης αυτής είναι 165,63! Βεβαίως, αυτή η πράξη δεν αντέχει σε επιστημονική κριτική, όμως, εξακολουθεί να δείχνει μία τάξη μεγέθους της καταστροφής που έχει συμβεί στον χρηματιστηριακό χώρο, ο οποίος βέβαια αποτελεί μία άμεση αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στην οικονομία.

 

Κατά 3,1% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2018 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και τον ίδιο μήνα του 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ των 28. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, μετά την Εσθονία (+4,5%).

 

Η ανεργία στην Ευρωζώνη, κατά το μήνα Νοέμβριο 2018 υποχώρησε στο 7,9%, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008. Δηλαδή, μετά από έναν κύκλο, που ωστόσο δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις για το σύνολο της νομισματικής ένωσης, η ανεργία έφθασε στο σημείο που ήταν, κατά το ξέσπασμα της μεγάλης διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

 

Η Ελλάδα, εξακολουθεί να κατέχει -με διαφορά- την πρώτη θέση στην ανεργία, με ποσοστό 18,6% (έναντι 21,0% στο τέλος του 2017). Το ποσοστό έχει μεν μία τάση μείωσης, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 14,7% και στην τρίτη, η Ιταλία με 10,5%.

 

Σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s, το κύρια σημεία για την αναβάθμιση της επενδυτικής θέσης της χώρας είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Ο οίκος αναβάθμισε στις 20/7/2018 την προοπτική (outlook) της Ελλάδας σε θετική, από σταθερή, ενώ επιβεβαίωσε ότι διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα Β+/Β. Ο οίκος προβλέπει ότι την επόμενη τριετία, η ανάπτυξη θα κινηθεί με 2-2,5% ενώ σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ακόμη υψηλότερος ρυθμός αν η κυβέρνηση βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις. Η αξιολόγηση της S&P θα ανακοινωθεί το βράδυ της 18/1/2018.

 

Οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης είναι σημαντικές γιατί η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το πότε θα εκδοθεί το νέο 5ετές ομόλογο, για το οποίο έχει στόχο να έχει επιτόκιο γύρω στο 3,70%. Η προοπτική έκδοσης 10ετούς ομολόγου μάλλον έχει απομακρυνθεί.

 

Η Ιταλία έκδωσε 15ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 10 δισεκ. και συνολικά προσφέρθηκαν 35,5 δισεκ. ευρώ. Η ζήτηση για το δεκαπενταετές ομόλογο ενισχύθηκε από την συμφωνία της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, η οποία μετρίασε το ρίσκο της αγοράς. Αυτό ήταν θετική είδηση και για την ελληνική κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την κίνηση των αεροδρομίων, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 έφθασε τα 63.728.596, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ο αριθμός αυτός συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ.

 

Στα 3,16 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,604 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,940 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text