Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ήρθε η ώρα για τη λύση στο τραπεζικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων;

Ήρθε η ώρα για τη λύση στο τραπεζικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ήρθε η ώρα για τη λύση στο τραπεζικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων;

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει γίνει σαφές ότι, το πρόβλημα των τραπεζών, συνιστά έναν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας και -για ουσιαστικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους- μειώνει σημαντικά τη δυναμική ανάπτυξής της. Έχει επίσης γίνει σαφές ότι, όλοι, μα όλοι, οι εμπλεκόμενοι, επιθυμούν τη λύση του. Για το λόγο αυτό έχουν υπάρξει προτάσεις λύσεων, απ' όλες τις πλευρές: την Κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι απλά θέμα χρόνου για το πώς θα βρεθεί η λύση. Πρόκειται βέβαια για απόπειρες “τετραγωνισμού του κύκλου” αφού η όποια λύση προκριθεί δεν θα πρέπει να προκαλέσει νέα επιβάρυνση στους μετόχους, πρέπει να έχει μία ευρεία κοινωνική διάσταση, αλλά και δεν θα πρέπει να έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Όμως, όταν όλοι θέλουν -και όταν εκ των πραγμάτων πρέπει- να υπάρξει λύση, η λύση θα βρεθεί. Άλλωστε, το 2019 είναι μία εκλογική χρονιά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.
Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και την επίσκεψη κλιμακίων των δανειστών στη χώρα μας, αυξήθηκε η κινητικότητα γύρω από το θέμα. Όλα δείχνουν ότι, μάλλον φθάνει η ώρα για να ληφθούν αποφάσεις. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε σήμερα και από την κίνηση του τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο.

Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του -πάντα έγκυρου- Γ. Αγγέλη, στο capital.gr.

"Μονόδρομος" η ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων για τη μείωση των NPLs

Του Γ. Αγγέλη

Οι στόχοι απομείωσης των κόκκινων δανείων είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την άμεση κρατική παρέμβαση με την ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων –κατά το ιταλικό μοντέλο– μέσω της δημιουργίας οχήματος ειδικού σκοπού (SPV). Τη "θέση" αυτή μεταφέρουν στους Θεσμούς αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αλλά και οι ίδιοι οι τραπεζίτες στις επαφές που έχουν δρομολογηθεί τόσο με τα στελέχη της Κομισιόν όσο και με τον SSM.  

Οι αρχικές επιφυλάξεις των "τεχνικών" της Κομισιόν απέναντι στη θέση αυτή, φαίνεται να ξεπερνιούνται πλέον από τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, μέσα σε ένα περιβάλλον ακατάσχετης αιμοραγίας των τραπεζών στο ΧΑ...

Το ζήτημα φαίνεται να έχει ωριμάσει επαρκώς και αναμένεται να δρομολογηθούν οι από καιρού αναμενόμενες κινήσεις, ίσως και αμέσως μετά την συνάντηση των τραπεζιτών με τον νέο επικεφαλής του SSM κ. Αντρέα Ενρία την Παρασκευή και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι ενημερώσεις των στελεχών της Κομισιόν στην Αθήνα.

Από πλευράς στελεχών του ΥΠΟΙΚ "διαχέεται" η άποψη ότι η "αιμορραγία" των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μέρος της πίεσης που ασκείται από μερίδα κερδοσκοπικών funds αφενός για την όσο το δυνατό χαμηλότερη "προστασία" της πρώτης κατοικίας ενόψει του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και αφετέρου για την οσο το δυνατό μεγαλύτερη χρήση κρατικών εγγυήσεων για την διασφάλιση των επιπέδων τιμών που στοχεύουν τα funds στις αγορές Npls από τις τράπεζες.

Από την ΤτΕ αρμόδιος παράγοντας στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr, που εμπλέκεται στις σχετικές διαδικασίες αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για το σχέδιο που προωθεί το ΤΧΣ, παραδέχεται ότι υπάρχουν κερδοσκοπικές πιέσεις. Υποστηρίζει όμως ότι αυτές μπορούν να εκδηλώνονται όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να κινηθεί αποφασιστικά και να δρομολογήσει "λύσεις" που θα απαλλάξουν έστω και εν μέρη τις τράπεζες από την πέραν πάσης αμφιβολίας μη αντιμετωπίσιμη πλέον πίεση του όγκου των κόκκινων δανείων...

Μέσα στο περιβάλλον αυτό το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται να επιταχύνει τους ρυθμούς με τους οποίους χειριζόταν το θέμα τόσο στον τομέα της δημιουργίας του μηχανισμού ελάφρυνσης των τραπεζών με το μοντέλο χρήσης κρατικών εγγυήσεων, όσο και με την διαμόρφωση του νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η "λογική" με την οποία κινείται το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είναι να "ικανοποιήσει" τους εμπλεκόμενους (τράπεζες, funds) με τους όρους κινητοποίησης των κρατικών εγγυήσεων, αλλά παράλληλα να κρατήσει τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας σε επίπεδα που προς το παρόν τουλάχιστον δεν βρίσκουν σύμφωνες τράπεζες και funds...

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι "λύσεις” θα έχουν αποκρυσταλλωθεί πριν από την συνάντηση των τραπεζιτών την Παρασκευή με τον επικεφαλής του SSM κ. Enria, έτσι ώστε ο Φεβρουάριος να είναι ο μήνας που και τα δύο σκέλη του σχεδιασμού για τα κόκκινα δάνεια θα μπουν σε διαδικασία υλοποίησης.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text