Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι τέσσερις δημοσιονομικοί κίνδυνοι που βλέπουν οι θεσμοί

Οι τέσσερις δημοσιονομικοί κίνδυνοι που βλέπουν οι θεσμοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τέσσερις δημοσιονομικοί κίνδυνοι που βλέπουν οι θεσμοί

Της Δήμητρας Καδδά

Τουλάχιστον τέσσερις εστίες κινδύνου στο δημοσιονομικό πεδίο έχουν καταγράψει οι εκπρόσωποι του τεσσάρων Θεσμών και αναμένεται να τις θέσουν σήμερα, στο πρώτο ραντεβού με το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο, ζητώντας εξηγήσεις. Ο λόγος για τις προσλήψεις στο δημόσιο που έχουν προαναγγελθεί και οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το ήδη "τσιμπημένο" κόστος μισθοδοσίας, αλλά και για τη δαπάνη η οποία θα πρέπει να καλύψει φέτος (αλλά και τα επόμενα χρόνια) την προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Επίσης, εξετάζεται η εξόφληση (από κρατικά κονδύλια πλέον) των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και το δυνητικό κόστος δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά στο Δημόσιο φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Οι θεσμοί περιμένουν στοιχεία από την ελληνική πλευρά και διαβεβαιώσεις διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων όχι μόνο φέτος αλλά την προσεχή τριετία, αφού η κυβέρνηση καλείται να "χτίσει" και πολυετή προϋπολογισμό.

Ακόμη τρία καμπανάκια

Σε αυτούς τους τέσσερις δημοσιονομικούς κινδύνους - οι οποίοι συζητήθηκαν χθες και στις επαφές που είχαν οι θεσμοί με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων - προστίθενται και άλλα τρία πεδία.

Ο λόγος για τα 16 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης πολλά εκ των οποίων μένουν σε εκκρεμότητα. Επίσης, ειδική σημασία έχει το ζήτημα του εργασιακού, με τους θεσμούς να έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι έχουν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με την κατάργηση του υποκατωτατου για νέους εργαζόμενους, αλλά και με μία μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό (η οποία θεωρείται ότι θα προκαλέσει τριγμούς στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας).

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότερο ότι το κορυφαίο θέμα της παρούσας διαπραγμάτευσης θα είναι το τραπεζικό. Περιμένουν να "ακούσουν" από την ελληνική πλευρά τη θέσης της, θεωρώντας ότι η καθυστέρηση - ειδικά στο Νόμο Κατσέλη - είναι μεγάλη.

Αναμένουν λεπτομέρειες για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του κυπριακού μοντέλου, αλλά και για τη δεύτερη πρόταση αναφορικά με την ταχεία μείωση των NPLs. Εκτιμούν ότι θα αποτελέσουν τα κεντρικά ζητήματα της παρούσας αξιολόγησης.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από το σχεδιασμό των διαπραγματεύσεων οι οποίες σήμερα ξεκινούν και σε επίπεδο συναντήσεων του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Οι συναντήσεις θα γίνουν και πάλι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το πρώτο ραντεβού θα είναι συντονιστικό. Θα διαμορφώσει το πλέγμα των επαφών έως και την Παρασκευή που αναχωρούν οι θεσμοί από την Αθήνα.

Η δεύτερη συνάντηση της ημέρας αφορά στις τράπεζες και στις εξηγήσεις που θα ζητήσουν να λάβουν οι θεσμοί από την ελληνική πλευρά αναφορικά με τα σχέδιά της.

Οι θεσμοί έχουν ήδη αρχίσει να γράφουν τις εκθέσεις τους και μία πρώτη αποτίμηση αναμένεται να κατατεθεί στη Σύνοδο του Euroworking Group της 31ης Ιανουαρίου.

Η ημερομηνία ανακοίνωσης τόσο της έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία όσο και των παράλληλων κειμένων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και για την Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών (σ.σ. η οποία αποτελεί ένα άλλο παράλληλο μέτωπο), θα ανακοινωθούν στις 27 Φεβρουαρίου.

Περίπου τότε αναμένεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανακοινώσει τη δική του μελέτη για το ελληνικό ζήτημα που περιμένουν διακαώς οι αγορές.

Οι πολιτικές αποφάσεις για το κατά πόσο η πρόοδος είναι επαρκής και μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος, θα ληφθεί στη σύνοδο του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει και στα υπόλοιπα μέτωπα που προς το παρόν προκαλούν ενστάσεις όπως η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων στο δημόσιο, η συγκράτηση των δαπανών υγείας, οι  ιδιωτικοποιήσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, η ολοκλήρωση των εφαρμοστικών διατάξεων αναφορικά με την απλούστερη αδειοδότηση και όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που περιγράφονται στις δεσμεύσεις της χώρας.

 

Πηγή: Capital

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text