Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Παράθυρο για έξοδο στις αγορές «βλέπουν» ξένοι αναλυτές

Παράθυρο για έξοδο στις αγορές «βλέπουν» ξένοι αναλυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παράθυρο για έξοδο στις αγορές «βλέπουν» ξένοι αναλυτές

Κάτω από το επίπεδο του 3% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά τις 31 Ιουλίου 2018, συνεχίζοντας έτσι να… στρώνει τον δρόμο προς τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους κινείται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 2,997% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως και το 2,970%, με την πτώση σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας να φτάνει το 1,5%, ενώ η αποκλιμάκωση, η οποία ξεκίνησε με... φόρα από τις 12 Ιανουαρίου, αγγίζει πλέον το 9%.

Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,121% συνεχίζοντας πιο ήπια πτώση σε σχέση με το 5ετές, ενώ στο 3,76% διαμορφώθηκε η απόδοση του 7ετούς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το spread του 10ετούς διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα τον τελευταίων έξι εβδομάδων και στις 380 μονάδες βάσης, ενώ το spread στο 5ετές αγγίζει τις 300 μ.β., όταν κατά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούλιο του 2017 με 5ετές ομόλογο, το spread διαμορφωνόταν στις 474 μ.β.

Ξένοι αναλυτές που μίλησαν στην «Κ» εκτιμούν πως υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως η έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου λήξης 2024, όπου οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι χαμηλές και η οποία δεν θα ξεπεράσει σε μέγεθος τα 2-3 δισ. ευρώ, θα ήταν η σοφότερη στρατηγική, με την απόδοση να τοποθετείται στο 3,5% με 3,75%.

Πάντως, η Capital Economics σε έκθεσή της εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κρατικά ομόλογα στην ευρωπεριφέρεια θα σημειώσουν επιδείνωση τα επόμενα δύο χρόνια, ιδίως στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Οπως προβλέπει, η ανάπτυξη είναι πιθανό να κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης ενώ ο προϋπολογισμός της χώρας μας θα είναι ελλειμματικός φέτος, προκαλώντας ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

 

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text