Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ο αγώνας κατά της διαφθοράς έμεινε στα λόγια

Ο αγώνας κατά της διαφθοράς έμεινε στα λόγια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς έμεινε στα λόγια

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Ουραγός η χώρα μας στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, που δημοσιεύθηκε χθες και αφορά 180 χώρες. Η Ελλάδα «έπεσε» κατά τρεις μονάδες από το 2017 και από τη 59η πήγε στην 67η θέση με βαθμολογία 45 πλάι στη Σενεγάλη. Η ανάλυση της Διεθνούς Διαφάνειας εντάσσει την Ελλάδα στις «υπό παρακολούθηση χώρες» μαζί με την Τσεχία, την Αυστρία και την Ιταλία, για τις οποίες ο Διεθνής Οργανισμός επισημαίνει ότι «βιώνουν ένα κύμα λαϊκιστών ηγετών». Πάντως, και οι τρεις αυτές χώρες βρίσκονται ψηλότερα στην αξιολόγηση από την Ελλάδα, η οποία προηγείται μόνον από τις όμορες χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία.

«Η Ελλάδα οπισθοχώρησε μεν τρεις μονάδες από το 2017, ωστόσο έχει προοδεύσει κατά εννέα μονάδες από το 2012» σχολιάζουν οι αναλυτές, «μια ερμηνεία είναι ότι η χώρα από την οικονομική κρίση του 2012 και τούδε προχώρησε σε διάφορες θεσμικές μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, από το «ραντάρ» της Διεθνούς Διαφάνειας δεν διέφυγαν τα κακώς κείμενα στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς 2018 βασίζεται σε 13 έρευνες και εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να μετρήσει την αντίληψη περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα σε 180 χώρες και επικράτειες, δίνοντας σε έναν βαθμό από 0 για όσες πλήττονται από διαφθορά έως 100 σε όσες την έχουν εξαλείψει. Η Εκθεση, λοιπόν, κάνει λόγο για σειρά σκανδάλων που ξέσπασαν στην Ελλάδα το 2018, αναστέλλοντας τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς. Μεταξύ αυτών μιλά για αδιαφανείς διαδικασίες στην προμήθεια φαρμάκων από την ελληνική κυβέρνηση, «για τις οποίες κατηγορούνται πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί». Επιπλέον, η πρόσφατη τοποθέτηση στη θέση της επικεφαλής της ελληνικής Επιτροπής

Ανταγωνισμού «μιας στενής συμβούλου του πρωθυπουργού» εγείρει ανησυχία στη Διεθνή Διαφάνεια σχετικά το ασυμβίβαστο των ρόλων.«Πρωταθλητές» στη διαφάνεια αναδεικνύονται ως χώρες η Δανία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ ως περιοχές προηγούνται η Δυτική Ευρώπη και η Ε.Ε. «Η χώρα μας θέλει να ανήκει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά απέχει ακόμη από τον μέσον όρο της Δυτικής Ευρώπης και της Ε.Ε. στον Δείκτη Διαφθοράς» σημειώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, δρ Αννα Δαμάσκου. «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε τούτη να πλήξει έτι περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Το πρόσημο της Εκθεσης είναι μάλλον αρνητικό. Πάνω από τα 2/3 των χωρών έχουν βαθμολογία κάτω από 50, με μέσον όρο το 43. Από το 2012 μόνον 20 χώρες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση, συμπεριλαμβανομένων της Αργεντινής και της Ακτής του Ελεφαντοστού. Δεκαέξι, όμως, χώρες έχουν «πέσει» στην αξιολόγηση, όπως η Αυστραλία, η Χιλή και η Μάλτα. Η Ουγγαρία και η Τουρκία έχασαν 8 και 9 μονάδες στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς σε πέντε χρόνια, ενώ η Τουρκία υποβαθμίστηκε από «μερικώς ελεύθερη» σε «μη ελεύθερη». Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αναλυτές για τις ΗΠΑ που έχασαν τέσσερις βαθμούς, εγκαταλείποντας την πρώτη εικοσάδα, όπως και για τη Βραζιλία, που έφτασε στο χαμηλότερο ρεκόρ των τελευταίων επτά ετών με 35 βαθμούς.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text