Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μεγάλη μείωση της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου

Μεγάλη μείωση της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγάλη μείωση της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σημαντική βελτίωση σημείωσε το νέο 5ετές ομόλογο λίγα μόνο 24ωρα μετά την έκδοσή του, δίνοντας έτσι ώθηση και στην ευρύτερη αγορά ελληνικών ομολόγων, η οποία δέχεται στήριξη και από το ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετά και την απόφαση της Fed να τηρήσει «υπομονετική» προσέγγιση για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 3,28%, με πτώση της τάξης του 9% από τα επίπεδα της έκδοσης όπου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,60%, και με την τιμή του να κινείται στα 100,81 λεπτά του ευρώ.

Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στον ελληνικό τίτλο βλέπουν την κίνησή τους ήδη να αποδίδει, σε αντίθεση με τις σημαντικές ζημίες που είχαν υποστεί όσοι είχαν τοποθετηθεί στο 7ετές ομόλογο τον Φεβρουάριο του 2018, όπου η απόδοσή του μέσα σε ελάχιστο χρόνο εκτοξεύθηκε πάνω από το 4%, δηλαδή 15% υψηλότερα από την απόδοση της έκδοσής του (3,5%).

Το θετικό κλίμα μεταδόθηκε και στους υπόλοιπους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,874% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Ιουλίου 2018. Παράλληλα, η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2023 (το 5ετές που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017) διαμορφώθηκε στο 2,905%, κινούμενο και αυτό στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πολύ καλή επίδοση του νέου 5ετούς είχε να κάνει με το ότι η έκδοση είχε σημαντική ζήτηση και σχετικά μικρή προσφορά. Το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ήταν ισχυρό αφού συγκεντρώθηκαν προσφορές που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ και δόθηκαν από συνολικά 290 επενδυτές.

Καθώς το ελληνικό Δημόσιο άντλησε μόνον 2,5 δισ. ευρώ, αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στην έκδοση και έτσι να αγοράσουν κατά την πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης του νέου ομολόγου, ενώ το θετικό κλίμα ενίσχυσε και τις αγοραστικές κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα άλλων διαρκειών όπως τα 10ετή.

Επίσης, σημαντικό και «ενισχυτικό» της επίδοσης του 5ετούς είναι ότι οι τέσσερις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, οι BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan και Morgan Stanley –καθώς και οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες HSBC και Societe Generale– οι οποίες ήταν οι ανάδοχοι της έκδοσης, έλαβαν θέσεις στο νέο ομόλογο, με τις συνολικές προσφορές τους να διαμορφώνονται στα 540 εκατ. ευρώ. Στη συμμετοχή των Αμερικανών επενδυτών, οι οποίοι πήραν το 8,5% της έκδοσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ήρθησαν οι περιορισμοί που είχαν οι αμερικανικές τράπεζες για την αγορά ελληνικών τίτλων.

«Βοήθεια» και από τη Fed

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του τζίρου ειδικά στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου, όπου ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον συνήθη τζίρο στη διατραπεζική καθώς και στην ΗΔΑΤ (που είναι τα 20-30 εκατ. ευρώ ημερησίως στην κάθε μία).

Οπως σημειώνει στην «Κ» η οικονομολόγος της Wood & Co. Ραφαέλα Τενκόνι, στην καλή επίδοση του νέου ελληνικού ομολόγου συνέβαλαν και η πιο ήπια ρητορική της Fed που ενισχύει την όρεξη των επενδυτών για κρατικά ομόλογα, η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιταλία, καθώς και οι περισσότερες ενδείξεις ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται στα «μάτια» των ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ανθεκτική κοντά στο 1,5% με 2%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι η Ευρωζώνη κοιτάζει προς την κατεύθυνση μιας πιθανής ύφεσης.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Έντυπ

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text