Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 203 | Δύο θετικά στοιχεία και μία αμφισημία

Δύο θετικά στοιχεία και μία αμφισημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δύο θετικά στοιχεία και μία αμφισημία

Υπάρχουν δύο θετικά στοιχεία τα οποία είναι σε θέση να δώσουν μία μεγάλη ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά. Υπάρχει και ένα αμφίσημο στοιχείο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως μία περαιτέρω ώθηση ή ως και φρένο στην εξέλιξη των τιμών.

Τα θετικά στοιχεία είναι, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2018 και η πραγματοποίηση των κοινοβουλευτικών εκλογών. Το αμφίσημο στοιχείο είναι η λύση που θα προκριθεί για το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων του τραπεζικού συστήματος.

 

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2018 θα ξεκινήσει κατά τις επόμενες μέρες (εντός του Φεβρουαρίου). Αναμένουμε βελτίωση του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών (πλην των τραπεζών) σε ποσοστό 15% έως 20%. Οι προβλέψεις εγχώριων και διεθνών οίκων, τοποθετούν τη συνολική βελτίωση σε ποσοστό έως και 22%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι ακόμη πιο θετικό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για την πρώτη χρονιά, μετά από μία ολόκληρη δεκαετία, που οι εταιρίες θα δείξουν ότι λειτουργούν κανονικά (ή “αρκετά κανονικά”) και ότι επανέρχονται σε μία κερδοφορία που πλησιάζει στο να χαρακτηρίζεται ως “κανονική”.

 

Αυτό θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα θετικά για την εξέλιξη των τιμών, ενώ θα επαναφέρει τα εργαλεία θεμελιώδους ανάλυσης των επιχειρήσεων στην επιφάνεια.Θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και ο παράγοντας των εκλογών. Το Χρηματιστήριο, αφενός μεν δεν “αγαπά” -για προφανείς λόγους- τις προεκλογικές περιόδους, πλην όμως “αγαπά” τις συντηρητικές κυβερνήσεις. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα υπάρξει μία αρκετά θετική υποδοχή στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν δεν επιβεβαιωθούν, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ελπίζουμε όχι σοβαρό ή με διάρκεια.

 

Για το ζήτημα των τραπεζών, έχουμε αναφερθεί και αλλού. Το γεγονός ότι επιδιώκεται η επίλυση του προβλήματος, είναι από μόνο του θετικό. Θα είναι περισσότερο θετικό εάν η λύση δεν οδηγεί σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Θα είναι λιγότερο θετικό ή και αρνητικό, αν απαιτηθεί από τους μετόχους να βάλουν -για πολλοστή φορά- το χέρι στην τσέπη.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text