Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 203 | Η “στροφή” της FED, έσωσε τις αγορές από μία άσκοπη αναστάτωση

Η “στροφή” της FED, έσωσε τις αγορές από μία άσκοπη αναστάτωση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Γιατί παρατηρήθηκε η μαζική ανοδική κίνηση των αγορών κατά το μήνα Ιανουάριο; Επρόκειτο άραγε για μία ακόμη εκδήλωση του φαινομένου του “January effect”; Επρόκειτο για το ξεπέρασμα των ανησυχιών που εκδηλώθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες του έτους; Μπορούν οι αγορές να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα; Και, ακόμη περισσότερο, μπορεί να ανακτηθεί η έντονα ανοδική ορμή των προηγούμενων ετών;

 

Δε νομίζουμε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, μπορούμε να μιλούμε για επανάληψη των προηγούμενων ετών. Όμως, δε μπορούμε να υιοθετήσουμε και τα καταστροφικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στις έντονα πτωτικές μέρες του περασμένου Δεκεμβρίου.

 

Το “κλειδί” στο ξεπέρασμα της έντονα πτωτικής κίνησης του Δεκεμβρίου ήταν η συνειδητοποίηση ότι, η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσει το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν άλλες αναπτυγμένες οικονομίες (κυρίως της Ευρωζώνης και της Ασίας), αλλά και η “στροφή” του προέδρου της FED κ. Jerom Powell στο ζήτημα των αμερικανικών επιτοκίων.

 

Μετά από μία τόσο μεγάλη, σε απόδοση και σε διάρκεια, άνοδο, ο φόβος ότι μπορεί κάποια στιγμή να ξεκινήσει η “αντίστροφη κίνηση” είναι έντονος. Στο παρελθόν, οι πτωτικές φάσεις των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών συνδυάζονταν με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED).

 

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η FED, πέραν από τη λήξη της πολιτικής της “νομισματικής χαλάρωσης”,  είχε προαναγγείλει ένα “επιθετικό πρόγραμμα αύξησης επιτοκίων -ήδη από την θητεία της προηγούμενης προέδρου Janet Yellen, το πρόγραμμα είχε αρχίσει να υλοποιείται και θα συνεχιζόταν και κατά το 2019. Ήταν μία περίεργη κατάσταση. Οι αγορές ανέβαιναν επί 9 χρόνια και ερχόταν η FED να επιβεβαιώσει ότι όντως θα συνέχιζε σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η καλλιέργεια πτωτικών προσδοκιών για τις μετοχές ήταν απόλυτα φυσιολογική. Και η ανακοίνωση, στις 19 Δεκεμβρίου, για την αύξηση των επιτοκίων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τα κέρδη που είχαν ήδη σχηματιστεί από την 9χρονη άνοδο ήταν τεράστια και η διάθεση για τη διάσωσή τους, ήταν απόλυτα φυσιολογική.

 

Εάν η FED δεν έκανε τη “στροφή” που τελικά έκανε στη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου και, ακόμη χειρότερα, εάν προχωρούσε στο πρόγραμμά της για αύξηση των επιτοκίων, τότε οι επιπτώσεις στις αγορές θα ήταν πραγματικά άσχημες. Και τελικά θα προκαλούνταν προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ, η οποία εν τούτοις, εξακολουθεί να έχει μία αρκετά ικανοποιητική πορεία (δείτε στοιχεία διεθνών οικονομιών).

 

Συμπερασματικά, οι αγορές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εάν η FED δεν άλλαζε πολιτική. Οι διεθνείς οικονομίες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβράδυνσης, αλλά η επιβράδυνση είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη δημιουργεί, τουλάχιστον ακόμη, προβλήματα ύφεσης. Θα ήταν άτοπο να αναμένουμε επανάληψη της εκπληκτικής πορείας των προηγούμενων ετών, όμως θα ήταν επίσης άτοπο να περιμένουμε κάποια καταστροφική εξέλιξη. Οι αγορές θα περάσουν ένα έτος ηρεμίας, αφομοιώνοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων ετών.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text