Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 203 | Η εξέλιξη των δεικτών PMI

Η εξέλιξη των δεικτών PMI

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ελλάδα: Διατήρηση σε ρυθμούς μεγέθυνσης

 

Θετική υπήρξε η εξέλιξη του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης για την Ελλάδα, για τον Ιανουάριο του 2019, ενώ ο δείκτης έδειξε αρνητικές μετρήσεις για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης έκλεισε στις 53.7 μονάδες τον Ιανουάριο, τιμή ελάχιστα χαμηλότερη από τις 53,8 μονάδες τον Δεκέμβριο και βρίσκεται σταθερά πάνω από τις 50 μονάδες από τον Ιούλιο του 2017, γεγονός που σημαίνει μεγέθυνση για την οικονομία.Η ανοδική τάση στις νέες παραγγελίες παραμένει έντονη και μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί με αποτέλεσμα αυτό να μεταφράζεται ως αυξημένη ζήτηση για τα εγχώρια προϊόντα. Ταυτόχρονα ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης ήταν ένας από τους ισχυρούς ρυθμούς για την Ελλάδα στην ιστορία της έρευνας. Για τον μήνα Ιανουάριο οι προοπτικές για την παραγωγή ήταν αρκετα ενθαρρυντικές καθώς αποτέλεσαν επίσης την ταχύτερη καταγραφή από τον Μάρτιο του 2018. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δείχνει να αυξάνεται με τις εταιρίες του μεταποιητικού τομέα να αισιοδοξούν με τις προοπτικές του επόμενο έτους.

Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις του δείκτη ΡΜΙ εμφανίζουν μία αυξημένη αξιοπιστία, αφού -όπως αποδεικνύεται- η πορεία του δείκτη έχει μεγάλη συσχέτιση με την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες τις χώρες. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται προσεκτικά και λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη από την επενδυτική κοινότητα κάθε χώρας, ενώ συχνές είναι οι περιπτώσεις που η ανακοίνωση του δείκτη επιδρά άμεσα στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών και στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

 

Σημείωση: Η έκθεση για τον Ελληνικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers’ Index - PMI) βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώνονται από απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που στέλνονται σε υπεύθυνους προμηθειών ενός πάνελ περίπου 300 εταιρειών του μεταποιητικού τομέα. Η τιμή των δεικτών κυμαίνεται μεταξύ 0 και 100, όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής 50 υποδεικνύει γενική ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεταβλητής σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένδειξη κάτω από το 50 υποδεικνύει γενική μείωση. Οι δείκτες προσαρμόζονται σύμφωνα με εποχικούς παράγοντες. Ο δείκτης PMI είναι μέσος όρος των πέντε ξεχωριστών δεικτών με την ακόλουθη βαρύτητα: Νέες Παραγγελίες (30%), Παραγωγή (25%), Απασχόληση (20%), Χρόνος Παράδοσης Προμηθειών (15%), Αποθέματα Προμηθειών (10%).

 

Ευρωζώνη: Σε οριακό επίπεδο ανάπτυξης

Ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη στον τομέα της μεταποίησης, έκλεισε στις 50,5 μονάδες τον Ιανουάριο, από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης βρίσκεται σταθερά άνω των 50 μονάδων από την 1η Αυγούστου 2013. Όμως, επί τέσσερις μήνες παραμένει στάσιμος οριακά πάνω από τις 50 μονάδες, ενώ με δεδομένη την επιδεινούμενη ψυχολογία, δεν θα πρέπει αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο αυτό. Οι τομείς της μεταποίησης και των αγαθών υπήρξαν εμφανέστατα αδύναμοι. Οι όγκοι των νέων παραγγελιών επιδεινώθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενώ ο  ρυθμός των θέσεων απασχόλησης παρέμεινε σταθερός . Η πορεία του δείκτη προκύπτει από τις πρόσφατες τάσεις στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα με την Γερμανία να εισέρχεται στην περιοχή συρρίκνωσης για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η μελλοντική αισιοδοξία παραμένει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι ανησυχίες των εταιριών επικεντρώθηκαν στη γενικότερη, δυσάρεστη οικονομική εικόνα που προμηνύεται για το 2019.

 

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρομοσού


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text