Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 203 | Η εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Η εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη φάση κατά την οποία η Ελλάδα έθετε τις βάσεις της μεταπολεμικής οικονομικής της ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης, έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο ρυθμός πληθωρισμού της συμβάδιζε με τους ρυθμούς πληθωρισμούς των δύο μεγάλων οικονομιών, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Άλλωστε, ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό για τα περισσότερα (τότε) δυτικά κράτη, τα νομίσματα των οποίων υπάγονταν στο καθεστώς των περιορισμένων νομισματικών διακυμάνσεων που εξασφάλιζε η συμφωνία του Bretton Woods.

 

Όμως, παρά την πρόοδο που σημείωσε μεταπολεμικά η ελληνική οικονομία, οι δομικές ανισορροπίες που αναπτύχθηκαν, δεν της επέτρεψαν να αντισταθεί στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις της δεκαετίας του 1970, με αποτέλεσμα την είσοδο της Ελλάδας σε μία καταστροφική 25ετή περίοδο υψηλού πληθωρισμού ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα κύρια εμπόδια στη διατήρηση των ρυθμών αύξησης της παραγωγικότητά της. Ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική επί σειρά ετών, μεταξύ άλλων, αρχικά προκάλεσαν την αποβιομηχάνιση της οικονομίας και στη συνέχεια την πλήρη δημοσιονομική απορρύθμιση.

 

Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, έφερε στην επιφάνεια όλες τις ανισορροπίες του παρελθόντος με αποτέλεσμα την εκδήλωση της κρίσης χρέους, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε έως και σήμερα. Όμως, η διατήρηση της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με την αναγκαστική περικοπή των πλεονασμάτων, πέρα από την ύφεση που -φυσιολογικά- προκλήθηκε κατά την πρώτη φάση της κρίσης, φέρνει τη χώρα σε μία νομισματική ισορροπία που, όμοιά της δεν είχε γνωρίσει επί πολλές δεκαετίες.

Η μείωση των ρυθμών πληθωρισμού κατά την περίοδο μετά το 2010, όπου μάλιστα η χώρα βίωσε ακόμη και αρνητικούς ρυθμούς πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης, δημιουργεί στη χώρα το “παράθυρο ευκαιρίας” ώστε να πετύχει αύξηση της παραγωγικότητάς της και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που σήμερα απουσιάζει από τη χώρα και το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί άμεσα, είναι η επενδυτική δραστηριότητα. Η αύξηση των επενδύσεων, σε ένα περιβάλλον νομισματικής ισορροπίας και αυξημένης παραγωγικότητας, μπορεί στην κυριολεξία να απογειώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει μέρος των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν η ελληνική οικονομία και κοινωνία από την καταστροφική ύφεση.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text