Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 203 | Προσδοκίες από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων

Προσδοκίες από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αύξηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% αναμένεται να εμφανίσει η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων εταιριών που παρακολουθούνται από τους αναλυτές, μία επίδοση που, εάν τελικά επιβεβαιωθεί, θα είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις υψηλότερες στις παγκόσμιες αγορές για το έτος 2018. Σύμφωνα με στοιχεία της “Thomson Reuters, Institutional Brokers Estimate System” (δείτε στη σελίδα 42 του παρόντος), αύξηση κερδών μεγαλύτερη των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να εμφανίσουν μόνον οι ΗΠΑ (+23,8%), η Ρωσία (+43,9%), η Νέα Ζηλανδία (+52,7%), η Αίγυπτος (+26,6%) και η Ιορδανία (+29%). Κάποιος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και έχει επίγνωση της στασιμότητας και των προβλημάτων της, θα αναρωτηθεί, τί ακριβώς συμβαίνει;

 

Κατά το έτος 2018 σημειώνεται μία περίεργη συγκυρία. Από τη μία πλευρά, παρατηρούνται φανερά σημεία ύφεσης ή κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Ευρώπης (ο μέσος όρος αύξησης των κερδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το 2018 εκτιμάται σε 3,5%), αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, κάτι που κατεβάζει το μέσο όρο αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 17,5% κατά το 2017, σε 14,5% για το 2018. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, σημειώνεται μία ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, ως αποτέλεσμα της σταδιακής βελτίωσης του ΑΕΠ, της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης, της αύξησης των εξαγωγών και βέβαια, της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των εταιριών όλο αυτό το διάστημα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση του κόστους. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, μετά από 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης, η βάση της κερδοφορίας έχει ήδη υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, όταν η βάση υπολογισμού είναι χαμηλή, η βελτίωση της κερδοφορίας μπορεί να λάβει -εκφραζόμενη ως ποσοστό- αρκετά μεγάλες διαστάσεις.

Κατά το προηγούμενο έτος, τα συνολικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων εμφάνισαν αρνητικά αποτελέσματα (-5,0%). Όμως, ήδη από το αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, είχε εμφανιστεί ενίσχυση των πωλήσεων και των κερδών (+15%), κάτι που έδειξε ότι όντως, οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, εισέρχονταν σε φάση βελτίωσης των μεγεθών τους (δείτε σχετικό άρθρο στις σελίδες 42-43 του τεύχους 202).

 

Ιστορικά αποδεικνύεται ότι, η καλύτερη φάση στην κερδοφορία μίας επιχείρησης είναι αυτή που ακολουθεί τη φάση ύφεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή, ήδη κατά τη φάση της ύφεσης, η εταιρία έχει περικόψει περιττές δαπάνες, έχει μειώσει τα κόστη της, έχει βελτιώσει την ποιότητα του πελατολογίου της, έχει αναπροσαρμόσει την παραγωγική της διαδικασία και γενικότερα, έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται άμεσα στον ισολογισμό της. Βέβαια, καθώς ο κύκλος συνεχίζεται, εάν η εταιρία δεν είναι προσεκτική και αποτελεσματική στη διαχείρισή της, οι προηγούμενες βελτιώσεις ατονούν και η εταιρία σταδιακά χάνει τα πλεονεκτήματα που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό το οποίο, σ’ αυτή τη φάση, να μας μείνει είναι ότι, οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, ετοιμάζονται να διανύσουν μία φάση ικανοποιητικής κερδοφορίας, εφ’ όσον βέβαια και οι γενικότερες συνθήκες παραμείνουν θετικές και δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές μεταβολές στο εξωτερικό περιβάλλον.

 

Με βάση την πορεία του εννιαμήνου, οι εταιρίες που κυρίως αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική αύξηση των κερδών τους είναι κυρίως οι: Όμιλος Μυτιληναίος, Coca Cola, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Καρέλιας, Ευρωπαϊκή Πίστη,  οι εταιρίες του Ομίλου Βιοχάλκο, οι εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας.

Σ’ αυτή την ομάδα εταιριών θα πρέπει να προσθέσουμε και έναν αριθμό μεσαίου μεγέθους εταιριών, οι οποίες επίσης βελτιώνουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους, ενώ παράλληλα βάζουν τις βάσεις για περαιτέρω βελτίωση και στο μέλλον: Πλαίσιο, Flexopack, Έλτον Χημικά, Quest Holdings, ΓΕΚΕ, Κρι-Κρι, AS Company, Ελτράκ, Καράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, Κανάκης, Elinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas (στοιχεία εταιριών από “reporter.gr”).

 

(Διαβάζετε, καθημερινά, συγκεντρωμένες τις κυριότερες ειδήσεις για τις εισηγμένες εταιρίες. Δείτε εδώ.)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text