Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 203 | ΙΟΒΕ: Χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2019

ΙΟΒΕ: Χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΙΟΒΕ: Χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2019

Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, για το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, η μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνθηκε περαιτέρω. Το ΑΕΠ των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά 2,2%, έναντι ανόδου 2,5% και 2,8% το προηγούμενο τρίμηνο και το ίδιο τρίμηνο πέρυσι αντίστοιχα. Η επιβράδυνση ήταν ηπιότερη στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου πέρυσι ήταν κατά μέσο όρο 2,0%, έναντι 2,2% στο προηγούμενο τρίμηνο και 2,3% ένα χρόνο πριν, που ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών.

Μεταξύ αυτών των οικονομιών, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε το εξεταζόμενο τρίμηνο έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου μόνο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 0,1% και 0,3% αντίστοιχα, στο 1,5% και 3,0%. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη επιβράδυνση σημειώθηκε στην Ιαπωνία, από 1,3% σε 0,1%, με την Ιταλία να έπεται (0,7%, από 1,2% στο προηγούμενο τρίμηνο).

Μεταξύ των μεγάλων ασιατικών αναπτυσσόμενων οικονομιών, η οικονομία της Κίνας παρουσίασε επιβράδυνση στη μεγέθυνσή της σε 6,5%, ύστερα από τουλάχιστον δέκα τρίμηνα στα οποία αυτή βρισκόταν στην περιοχή του 6,7 - 6,9%. Μεγαλύτερη ήταν η επιβράδυνση της ινδικής οικονομίας, σε 7,2% από 7,8%, ρυθμός ωστόσο μεγαλύτερος εκείνου πριν ένα χρόνο (6,4%). Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία αναπτύχθηκε με 1,3%, παρουσιάζοντας επιτάχυνση έναντι του προηγούμενου τριμήνου (0,9%), ωστόσο βραδύτερα από ότι στο αντίστοιχο προπέρσινο τρίμηνο (1,7%).


Η  επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2018, εκτιμάται πως συνεχίστηκε στο επόμενο, ως αποτέλεσμα των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού που έλαβαν οι ΗΠΑ και των αντίμετρων σε αυτά, κυρίως από την Κίνα, των φυσικών καταστροφών στην Ιαπωνία, της χειροτέρευσης των χρηματοδοτικών συνθηκών στις αναπτυγμένες χώρες, του περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης στην Κίνα, της αυστηροποίησης των εκπομπών ρύπων για τα αυτοκίνητα στη Γερμανία, της κλιμάκωσης της ύφεσης στην Τουρκία κ.ά. Μάλιστα, ενδεχομένως η επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι να συγκρατήθηκε από την αύξηση των εισαγωγών σε ορισμένες χώρες πριν τεθούν σε ισχύ περιοριστικές πολιτικές σχετικά με το διεθνές εμπόριο.


Από τις αρχές του 2019, πληθαίνουν οι εξελίξεις που προστίθεται στους παραπάνω παράγοντες και ενισχύουν την επιφυλακτικότητα για την παγκόσμια οικονομία και αποτελούν πιθανές εστίες αρνητικών οικονομικών εξελίξεων.

Στην Ευρωζώνη, άλλες εστίες αβεβαιότητας είναι η ανησυχία για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική στην Ιταλία, καθώς και για τα αποτελέσματα των προσεχών ευρωεκλογών, που αμφότερα συνδέονται με τις επιπτώσεις της ανάκαμψης του ευρωσκεπτικισμού. Καθώς όλες οι πρόσφατες και δυνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν την οικονομία της αυξάνουν τα ρίσκα, η ανάπτυξή της θα επιβραδυνθεί φέτος, μάλλον περισσότερο από τις πρόσφατες προβλέψεις.


Πλέον πιθανή θεωρείται η εξασθένιση της ανάπτυξης και στις ΗΠΑ, καθώς, πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο της εμπορικής της πολιτικής, η ώθηση από τα δημοσιονομικά μέτρα θα υποχωρήσει φέτος, ενώ έχει ήδη τονώσει τις εισαγωγές, σε προϊόντα – υπηρεσίες εκτός όσων έχουν αυξηθεί οι δασμοί. Ανασχετικά στις επιπτώσεις των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού θα επενεργήσει η διμερής συμφωνία με την Κίνα για προσωρινή, 90-ήμερη άρση τους, από την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.


Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στις κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, η κινεζική οικονομία προσπαθεί να εξισορροπήσει την επιβράδυνση στην παροχή πιστώσεων, με περιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαιακών αποθεμάτων από τις τράπεζες. Υποβοηθητική παραμένει η πιστωτική πολιτική και στην Ινδία, μέσω παροχής ρευστότητας σε μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Η περυσινή ανάκαμψη στη Ρωσία υποσκάπτεται από τον πρόσφατο περιορισμό στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, στον οποίο συμμετέχει.


Υπό αυτές τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2018 διαμορφώθηκε σε 3,7%, ενώ φέτος θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος, στην περιοχή του 3,5%.

(Στοιχεία: ΙΟΒΕ - Η Ελληνική Οικονομία - Τριμηνιαία Έκθεση - Δ’ Τρίμηνο 2018)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text