Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Γολγοθάς» για χιλιάδες πολίτες η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο

«Γολγοθάς» για χιλιάδες πολίτες η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Γολγοθάς» για χιλιάδες πολίτες η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο

Όσα ακίνητα δεν δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αν δεν επέλθουν οι απαραίτητες διορθώσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα περιέλθουν στο Δημόσιο

Με πολλές απορίες αλλά και προβλήματα ξεκίνησε τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου από το Ελληνικό Κτηματολόγιο η λειτουργία νέας εφαρμογής, σχετικά με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν δικαιούχοι που διαμένουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους.

Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται πλέον μέσω των κωδικών του TAXIS, ενώ ο εντοπισμός του ακινήτου είναι υποχρεωτικός καθώς διαφορετικά επέρχονται κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο. Αυτό σημαίνει πως όσα ακίνητα δεν δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αν δεν επέλθουν οι απαραίτητες διορθώσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

Τα βήματα για την υποβολή της δήλωσης:

Η εφαρμογή αποτελείται από 5 βήματα, ενώ τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.

- Ο πολίτης πρέπει να μπει στη σελίδα www.ktimatologio.gr, επιλέγει το εικονίδιο e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και πατάει «είσοδος». Μπαίνει την εφαρμογή κάνοντας κλικ στην Ηλεκτρονική Δήλωση Κτηματολογίου.

- Βάζει τους κωδικούς Taxis και του εμφανίζεται η αρχική σελίδα με τις εξής επιλογές:

α) για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει ΕΔΩ
β) για εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ

γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ
δ) για τροποποίηση των στοιχείων του δικαιούχου να πατήσει ΕΔΩ

Στο τέλος της σελίδας υπάρχει οδηγός για χρήση της ηλεκτρονικής υποβολής:

1) ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ και να πατήσει αποθήκευση

2) να ελέγξει τα στοιχεία του

3) να επιλέξει τον τύπο του ακινήτου του (πχ. απλό αγροτεμάχιο κλπ). Στη συνέχεια καλείται να δηλώσει στοιχεία όπως οδό, αριθμό, ΤΚ, περιοχή κοκ., ενώ θα πρέπει να δηλώσει και αν το ακίνητο είναι εντός ορίων οικισμού. Στην συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να το εντοπίσει μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής, μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου, μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου

4) επισύναψη σε ηλεκτρονική μορφή των εγγράφων που έχει δηλώσει στα προηγούμενα βήματα, ενώ μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χαρτιά όπως: απλό φωτοαντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μεταγραφής, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, για περιπτώσεις χρησικτησίας θα χρειαστεί Ε9, λογαρισμός ΔΕΗ, μισθωτήρια κλπ ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή του ακινήτου.

5) έλεγχος πληρότητας της δήλωσης πριν την πληρωμή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Εάν υπάρχουν λάθη στη δήλωση θα εμφανιστούν κάτω από την ειδοποίηση που θα λάβετε και θα πρέπει να τα διορθώσετε πριν υποβάλετε τη δήλωση.

Πηγή:www.protothema.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text