Αρχική | Χρηματιστήριο | Market Beat: Εν μέσω διεθνούς προσμονής μάχη για τις 670 μονάδες μετά από μήνες

Market Beat: Εν μέσω διεθνούς προσμονής μάχη για τις 670 μονάδες μετά από μήνες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Εν μέσω διεθνούς προσμονής μάχη για τις 670 μονάδες μετά από μήνες

Τα αρχικά τινάγματα προς τα κάτω χθες, δεν τρόμαξαν κανένα και η διακριτική έστω ζήτηση, πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας, πέρασε τον μέσο όρο σε θετικό πεδίο. Θα λέγαμε πως η κίνηση της FITCHκράτησε εκτός συναλλαγών τους αμφιταλαντευόμενους, αλλά δεν ενίσχυσε το κλαμπ των οπαδών της καθόδου. Συνεπώς ακόμα και μετά από μια απογοήτευση, η διάθεση για ξεφόρτωμα θέσεων δεν αποκτά ικανή βαρύτητα στη ζυγαριά του πάγκου της αγοράς αυτή την εποχή.

Η εμπορική διαμάχη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη, κλαδεύοντας  την εμπιστοσύνη των ηγετικών στελεχών των επιχειρήσεων, τη δραστηριότητα των εργοστασίων και προκάλεσε τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού. Η ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη σειρά δασμολογήσεων θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως. Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο νέος γύρος συνομιλιών, ο οποίος άρχισε στο Πεκίνο τη Δευτέρα, θα τους φέρει πιο κοντά στη χαλάρωση του εμπορικού τους πολέμου που διήρκεσε για μήνες. Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία πριν την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, χωρίς την οποία οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπεται να αυξηθούν στο 25% από το 10%.

Μέσα αυτό το κλίμα ήρθε και η είδηση πως μάλλον βρέθηκε μια συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων για να αποφευχθεί μια διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στην Αθήνα όλοι οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούσαν, πως υπάρχει βελτίωση στην τεχνική εικόνα της αγοράς. Συνεπώς, άσχετα από τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης που χρησιμοποιεί ο καθένας, άπαντες «έβλεπαν» πως άλλαξαν προς το καλύτερο οι επενδυτικές διαθέσεις. Κατέληγαν δε όλοι με την πρόβλεψη, πως αν επέτρεπαν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι δείκτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά. Οι  κινήσεις των ισχυρών θεσμικών κράτησαν τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο (κάτω των 650 μονάδων) επί δέκα οκτώ λεπτά. Κατόπιν  με γρήγορα βήματα τον είχαν περάσει σε μισή ώρα άνω των 653 μονάδων, που ήταν το κάτω όριο της ζώνης 653 - 657 που άπαντες όριζαν ως οροφή.

Με δεδομένο πως το ανώτερο μέρας ήταν οι 657,36 μονάδες, θα λέγαμε πως ακόμα και το ταμπλό συμφώνησε για τα αποτελέσματα των υπολογισμών που όρισε η στατιστική προϊστορία. Το δε κλείσιμο στο μέσο της ζώνης (655 μονάδες χονδρικά) δεν αφήνει μηνύματα για την τάση σήμερα. Γιατί εκτός της ασάφειας, λόγω εξαιρετικά μετρημένης κίνησης του μέσου όρου, υπάρχει και το ερωτηματικό από την επιστροφή του τζίρου σε επίπεδα κοντά στα 20εκατ. ευρώ.

Στη Wall Street όλοι θα ήθελαν να ξέρουν πως θα καταλήξει η διαμάχη για το εμπόριο και αν θα υπάρξει πάλι διακοπή στη λειτουργία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Ως χθες δεν είχε υπάρξει εξέλιξη σε κανένα εκ των δυο και για αυτό, οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, παρατηρώντας προσεκτικά. Νομίζουμε πως αυτό ακριβώς υποδηλώνει ο τζίρος στο ΧΑ, μόνο που εδώ, οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τη λύση στα κόκκινα δάνεια και τη σταθερότητα στα πλαίσια λειτουργίας της οικονομίας.

Με το φως της μέρας υπάρχει διεθνώς μια βελτίωση αφού οι νομοθέτες των ΗΠΑ έφτασαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων, η οποία θα απέτρεπε ένα ακόμα τμηματικό κλείσιμο της κυβέρνησης που θα ξεκινήσει το Σάββατο. Κάτι επίσης φαίνεται να ξεκαθαρίζει και στα θέματα των κόκκινων δανείων αλλά ακόμα δεν υπάρχει λύση. Όσο για τους δείκτες της MSCI δεν υπήρξαν αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά σε πρώτη θεώρηση γιατί σε μια δεύτερη μπορεί να υπάρξουν κινήσεις αναδίπλωσης όσων είχαν βιαστεί να προεξοφλήσουν αλλαγές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.053,11 μονάδες, μειωμένος κατά 53,22 μονάδες ή -0,21%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε άνοδο 9,71 μονάδων (+0,13%) και έκλεισε στις 7.907,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.709,8 μονάδες, με οριακά κέρδη 1,92 μονάδων ή +0,07%.

Στο πεδίο των εισηγμένων, η Morgan Stanley προχωρά στην εξαγορά της Καναδικής Solium Capital έναντι 900 εκατ. δολαρίων. Βουτιά 20% σημείωσαν οι πωλήσεις iPhone της Apple στην Κίνα το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC. Η εγχώρια αγορά συρρικνώθηκε κατά 9,7%, αλλά η Apple διολίσθησε με διπλάσιο ρυθμό. Η επιβράδυνση της οικονομίας, η επιμήκυνση της περιόδου αντικατάστασης και η υψηλή τιμή του iPhone, συνέβαλαν στην μεγάλη πτώση των πωλήσεων, ανέφερε η IDC.

Στον βιομηχανικό Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Nike (+1,6%) και Cisco Systems (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Walt Disney (-1,9%) και UnitedHealth (-1,6%).Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,65%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Συνέβαλε σε αυτό ο νέος κύκλος εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας αφού οι διαπραγματεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Οι δύο πλευρές για να ανακουφιστούν οι επενδυτές χρειάζεται να κλείσουν μια συμφωνία νωρίτερα από την 1η Μαρτίου, πριν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές στο 25% από 10% προηγουμένως.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,85% στις 361,12 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,82% στις 7.129,11 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 11.014,59 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 5.014,47 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,91% στις 8.936,40 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,21% στις 19.586,56 μονάδες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέρριψε την ιδέα μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, αλλά ακόμα δεν έχει επιτύχει μία συμφωνία για το θέμα που να είναι αποδεκτή από τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο από 0,6% το τρίτο τρίμηνο. Τον Δεκέμβριο η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

ΧΑ

Η άνοδος συνεχίστηκε αργά αλλά σταθερά με χαμηλό πάλι τζίρο

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σε αρνητικό πεδίο για λιγότερο από 20 λεπτά στην αρχή και σε θετικό ως τέλος. Έτσι στις 10:30 ο ΓΔ άνοιξε (648,13) με σαφές πτωτικό χάσμα 1,7 μονάδων και κινήθηκε  νευρικά, ορίζοντας ελάχιστο σε αρνητικό πεδίο στις 10:35 που ήταν οι 646,29 από 642,22 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Το δε μέγιστο στις 657,36 από 653,10 μονάδες σημειώθηκε, στις 13:04. Έτσι εμφάνισε λίγο μεγαλύτερη  διακύμανση από το υψηλό των 657,36 μονάδων  προς κατώτερο των 646,29, που σημειώθηκε λίγο μετά το ξεκίνημα της πρώτης ώρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Έγινε σαφές πως μετά το αρχικό καθοδικό μέρος, που έφερε τον ΓΔ 3 μονάδες χαμηλότερα από τις 649,87 (κλείσιμο της Παρασκευής), θα γινόταν αργότερα η προσπάθεια αντίδρασης ενδοσυνεδριακά ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Μετά τις 11:27 δεν υπήρξε υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα από τις 653 μονάδες. Κατάφερε έτσι να γράψει μέγιστο σχετικά γρήγορα αλλά κρατήθηκε ψηλά με πλάγια κίνηση στο δεύτερο μέρος ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης 2 μονάδες μόνο κάτω από το ανώτερο της μέρας και στις 17:00 σταμάτησε στις 655,10 μονάδες. Στις δημοπρασίες, από την υστέρηση της ζήτησης έναντι προσφοράς τον έκλεισαν στις 654,57 από 649,87 που ήταν 4,70 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «επέτυχε» να εμφανίσει ανοδικό κλείσιμο, καταφέρνοντας να κινηθεί παράλληλα με το διεθνές κλίμα στην εξέλιξη της μέρας, με λίγο πιο μέτρια συγκριτικά εικόνα στην πορεία των τιμών. Δεν κατάφερε όμως να διατηρήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών κατώτερους από το μέσο όγκο της περασμένης εβδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 0,526 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών σε Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (2 μονάδων). Τελικά, η απόδοση με πτώση 1,0 μονάδων βάσης έμεινε στο 4,00%.

Ήταν σύνοδος με πολλές εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών ή των πωλητών. Το ελάχιστο στις 646,3 από 642,00 την προηγούμενη ήταν 53,60 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που μετριάστηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και στη συνέχεια συνέχισαν με κάθοδο, μένοντας σε θετικό πεδίο ως την ώρα που σταμάτησε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 654,57 μονάδες, που ήταν 8,28 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,79 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με ίδιο (11,00 από 10,90 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 48,536 από 48,214 δις ευρώ. Οκτώ blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΠΕΙΡ -4,20%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,33%, ΣΑΡ -1,13%, ΤΙΤΚ -1,12%, ΜΟΗ -0,49%, ΜΥΤΙΛ-0,34%, ΔΕΗ ΔΕΗ -0,30% και ΤΕΝΕΡΓ -0,16%, ενώ 15 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,65% από +0,68%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,98% από +0,43%, την ΕΤΕ στο +2,62% από -0,28%, ΕΥΡΩΒ +1,01% από +2,35% και την ΠΕΙΡ στο -4,20% από -2,82%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,55% από +1,85%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 21) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 4) και δυο ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,72% και έφθασε στις 654,57 από 649,87 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1725,14 από 1708,94 με μεταβολή +0,95%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρώς προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 22,469 από 22,807 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,526 από 5,644 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 19,703 από 18,479 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,58 από 1,082 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 58 από 76, των καθοδικών 35 από 24 και 30 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με την επερχόμενη εκπνοή ως κίνητρο αργή μετακύληση θέσεων

Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη  ανοδική κίνηση. Το ελάχιστο μέρας στις 1700,10 μονάδες, σημειώθηκε στις 10:35. Με πέρασμα μόνιμα σε θετικό πεδίο μετά τα πρώτα λεπτά, χτύπησε μέγιστο στις 1732,10, στις 13:04. Με κίνηση πλάγια μετά τις 14:05 οδηγήθηκε στις 17:00 στις 1726,11 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1725,14 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,95%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,227 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 1076 συμβόλαια με ανώτερο τις 1727,00, κατώτερο τις 1702,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1722,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 570 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο τις 1726,75, κατώτερο τις 1705,00 και τελευταίες πράξεις στις 1721,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 3284 από 3369 ΣΜΕ και για την επόμενη έγιναν 955 από 629.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 6645 για τη σειρά Μαρτίου, της ΕΤΕ με 2311, της ΕΥΡΩΒ με 3067, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 6735, και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα 1239 για την κυρίαρχη σειρά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 1500 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ, στα 112 για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ από 100 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ, ΟΤΕ στα 69 για ΜΟΗ και στα 50 για ΛΑΜΔΑ.

Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε κάποια αρνητική έκπληξη από τις βραδινές ανακοινώσεις του MCSI και για αυτό η αγοραία συναίνεση ως πιθανή τη συνέχεια της πλαγιοανοδικής πορείας του κλάδου των Τραπεζών. Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 394,01 (-1,64%) και 414,23 μονάδων (+3,41%), στις 17:00 βρέθηκε στις 411,31 (+2,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 411,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,65%. Επίσης έχει θεωρηθεί θετική ένδειξη η αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και το κλείσιμο υψηλότερα των 401 μονάδων με επόμενη αντίσταση στις 419 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Ο τζίρος συνεχίζει να είναι χαμηλός και χρειάζεται σημαντική αύξηση αν θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι και ο μόνος που έχει υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα, με τα γνωστά προβλήματα που τον ταλανίζουν, όμως οι Τραπεζικές μετοχές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, έχοντας δοκιμάσει τα ιστορικά τους χαμηλά με το παραπάνω. Από την άλλη και οι πωλητές είναι διστακτικοί από όγκους μιας και όσο περνάει ο καιρός οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά.

Η Αγορά στερείται από νέα, με τον διαγωνισμό της ΔΕΗ να κηρύσσεται άγονος, μιας και ουσιαστική και εν μέρει πρόταση είχε μόνο ο όμιλος του Μυτιληναίου για την Μελίτη με προφανώς χαμηλό τίμημα. Η ΔΕΗ θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό σε δεύτερη φάση.

Το σενάριό μας για αντίδραση της Αγοράς από την ζώνη των 600 είναι σε εξέλιξη, παρόλα αυτά στην ζώνη του 663 - 677 χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πιθανόν νέα, αν θέλει να κατοχυρώσει το εν λόγω επίπεδο.

Με βάση το σκεπτικό η προσοχή μας θα πρέπει να είναι αυξημένη μέχρι αυτό να συμβεί, προσέχοντας τις επιλογές μας αλλά και ακολουθώντας τα τεχνικά μας σήματα, ή φτιάχνοντας ρευστότητα. Δεν έχει σημειωθεί καμία υπερβολή, παρόλα αυτά δεν έχουμε και τους λόγους εκείνους, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, για να περάσουμε το επίπεδο τουλάχιστον με την πρώτη.

Μπορεί σε ημερήσιο να είμαστε ανοδικοί, όμως μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, ενώ θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής να είναι πάνω από τις 663 μονάδες.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από MSCI, με το spread να συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τις 400 μονάδες ενώ το αποτέλεσμα της FITCH την Παρασκευή ήταν σταθερό με την αγορά να περιμένει αναβάθμιση.

Με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο η Αγορά πιέζει να βρεθεί λύση στο θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων, μιας και είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που στην παρούσα ταλανίζει την Οικονομία, με την μόνη που φαίνεται να έχει άμεσες λύσεις να είναι η Eurobank, μιας και δεν έχει και το βάρος της έλλειψης κεφαλαίων μετά την συγχώνευση με την Grivalia.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι ένας νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα βοηθήσει στην επίλυση μιας διαμάχης που έχει πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη ορισμένων εταιριών. Η βελτίωση του συναισθήματος της αγοράς αποδόθηκε στην είδηση ​​ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ έφτασαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων, η οποία θα απέτρεπε ένα ακόμα τμηματικό κλείσιμο της κυβέρνησης που θα ξεκινήσει το Σάββατο.

Τα ΣΜΕ για τον S & P 500 ήταν πάνω κατά 0,5%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε στις 8:20 δική μας ώρα +0,28%.

Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 0,6% στο πρώτο μέρος αλλά στο δεύτερο κέρδιζε +0,40%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,4% αρχικά και ακόμα περισσότερο +0,55% αργότερα και οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,30%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας προχώρησε 2% μετά τις αργίες της αγοράς τη Δευτέρα, που βοηθήθηκε από ένα ασθενέστερο γιεν.

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο νέος γύρος συνομιλιών, ο οποίος άρχισε στο Πεκίνο τη Δευτέρα, θα τους φέρει πιο κοντά στη χαλάρωση του εμπορικού τους πολέμου που διήρκεσε για μήνες. Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία πριν την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, χωρίς την οποία οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπεται να αυξηθούν στο 25% από το 10%.

Η εμπορική διαμάχη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, τη δραστηριότητα των εργοστασίων και προκάλεσε τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού. Η ανησυχία είναι ότι μια παρατεταμένη σειρά δασμολογήσεων θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως.

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ για το τρέχον τρίμηνο να μειωθούν κατά 0,2% από πέρυσι, φαινόμενο που θα αντιστοιχούσε στην πρώτη συρρίκνωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κρατήθηκε σταθερό, έχοντας κερδίσει επί οκτώ συνεδριάσεις εναντίον ενός καλαθιού έξι μεγάλων νομισμάτων μέχρι τη Δευτέρα, το μακρύτερο ράλι του σε δύο χρόνια.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text