Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕΥ: Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζουν να «πουλήσουν» μέχρι το 2020

ΕΥ: Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζουν να «πουλήσουν» μέχρι το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥ: Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις σχεδιάζουν να «πουλήσουν» μέχρι το 2020

Η διάθεση για ρευστοποίηση έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς, τον Ιανουάριο του 2018, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες αξίας 323 δις δολαρίων παγκοσμίως, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων 18 ετών.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ΕΥ που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.000 στελεχών παγκοσμίως, η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αυξανόμενη πίεση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στον δραστικό μετασχηματισμό του οικονομικού περιβάλλοντος και να αναμορφώσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Ο αριθμός των στελεχών που σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια αποεπένδυση στα επόμενα δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (87% από 43%), γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική έχει αναρριχηθεί στις εταιρικές προτεραιότητες.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι αποεπενδύσεις τους επηρεάστηκαν άμεσα από το εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο, έναντι 55% το 2017. Οι μισές επιχειρήσεις (50%) αναφέρουν ότι η ανάγκη χρηματοδότησης νέων επενδύσεων στην τεχνολογία αυξάνει το ενδεχόμενο μιας αποεπένδυσης, ενώ τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων αναγκών των πελατών στις βασικές τους δραστηριότητες.

Ώθηση στις αποεπενδύσεις δίνει, κυρίως, η ανταγωνιστική θέση μιας επιχειρηματικής μονάδας στην αγορά όπου δραστηριοποιείται, σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο έναντι του 42% του 2017. Οι επιχειρήσεις ωθούνται στην εκποίηση μη αποδοτικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν παραμείνει για υπερβολικά μεγάλο διάστημα στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς περισσότερα από τα μισά (56%) στελέχη παραδέχονται ότι κατείχαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των αποεπενδύσεων προέρχονται από ευκαιριακές, αυτόκλητες προσφορές τρίτων, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση από το 20% του 2014. Η έρευνα διαπιστώνει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις που αναθεωρούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε ετήσια βάση, έχουν διπλάσια πιθανότητα να υπερβούν τις προσδοκίες απόδοσης, αποεπενδύοντας «την κατάλληλη στιγμή». Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να δημιουργούν αξία πριν από την εκποίηση, είναι κατά 27% πιο πιθανό να υπερβούν την προσδοκώμενη τιμή πώλησης.

Το 62% των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι οι αποφάσεις αποεπενδύσεων επηρεάζονται από τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις προσφέρουν μια νέα ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό της επιχειρηματικής στρατηγικής, με το 80% των στελεχών να αναφέρει τις αλλαγές στη φορολογική πολιτική ως μία από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν τα σχέδια για αποεπενδύσεις.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ: «Οι αποεπενδύσεις είναι ένας τρόπος για να γίνουν ή να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Η έρευνα της ΕΥ φανερώνει πως όλο και περισσότερα στελέχη παγκοσμίως, αντιλαμβάνονται την αξία της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε αδράνεια. Μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται συνολικά σε αναδιάρθρωση, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, αναθεωρώντας τα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να εκτιμήσουν ποια περιουσιακά στοιχεία πλέον δεν αποδίδουν και να προχωρήσουν σε αποεπενδύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται σε πίεση από τις τράπεζες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ακόμα έναν λόγο να προχωρήσουν σε αποεπενδύσεις και, στη συνέχεια, σε νέες επενδύσεις σε τομείς που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές».

Πηγή:www.huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text